用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝? ...
go

一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝?   [複製鏈接]

本人十分關心子女學習方法、老師的教學模式
假設..下年小囡(今年k3)考取到一線私小,又幸運地抽中津貼龍校

私小的教學方式丶活動等是否比津貼名校更勝一籌?

如果撇除一條龍上中學的優勢,

著眼小學打底基礎 和學校教學過程,是否應揀私小?
請指點 謝謝
   11    0    0    0

間間學校唔同,好難一概而論

回覆樓主:

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私小都可以傳統教學,亦可以活動教學。

(值得考慮嘅津龍得兩間,兩間都唔易抽,大把人 fail)

咁幸運仙算啦無話邊個好唔好
同埋都係自己負擔到仙
龍校全港唔多........

1998Ruby1998 發表於 20-8-14 15:27

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私 ...
大家都話龍校為保成績,一味多功課丶谷,
相比私小課程好似比較感覺靈活咁

回覆樓主:

私小相對兩間女龍津數目多好多
請問心儀那些私小?

港九私小有中學為女校 10間
DGS SPCS GHS
聖心私立 聖嘉勒 聖母
坑真 九真 培道
德雅

九龍其他 15間
APS SFA KTS
音小 培正 民生 聖三一堂 SJAC(男校)
啟思 崇真 禮賢 啟基 聖若望
地利亞 神召第一

港島其他 6間
赤提 高主教 SLS(男校) 玫瑰崗
救恩 蘇浙

新界 1間
激活

總數: 32間

zaba    發表於 20-8-18 10:57
b3410    發表於 20-8-14 17:20

touchwood930 發表於 20-8-14 15:43
...

要成績就要付出,呢個只要係香港讀書就會需要,小學就算冇,中學亦會有。如果學校冇,自己亦會去做。

touchwood930 發表於 20-8-14 15:43
...

不認為私小一定靈活 津校龍校一定死谷
你心目中係間學校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

教學是否較優勝,好睇孩子本身同學校係咪match

適合~ 幾時都比較重要
恐龍家

回覆樓主:

兩間女龍津注重學術
因為要保持龍中成績

回覆樓主:

私小相對選擇多有重學術亦有活動
如想活啲而升中亦有保障可考慮赤提
救恩被坊間視為happy而升中成績佳

touchwood930    發表於 20-8-14 23:28

Poyau 發表於 20-8-14 22:11
兩間女龍津注重學術
因為要保持龍中成績
注重學術上,果啲可以保持升band 1 8成的一線私小
如何做到不是一味死谷,卻能保持佳績?

這是我的迷思⋯⋯因我不想小囡讀書斎死谷

touchwood930 發表於 20-8-14 23:33
首先,學生已經係揀入,大部分能力高,即有靚材料

其次,會俾小朋友讀直私的家長,入讀前會先了解再考量,好似樓主咁,重視小朋友學習及有要求。故此,當小朋友起學習過程中出現困難,一定會想辦法幫忙,即會投放資源俾小朋友補習又或學其他課外活動裝備好小朋友。

再者,學校收生質素差不多,加上直私的課程上可以不需跟足教育局課程指引,所以可因應小朋友能力而教深有所調節,另一方面,好多家長會寧可小朋友做大B而遲一年入學或學校會鍾意多收年頭出世的小朋友,佢地學習上當然比一般津校搞珠入的小朋友冇咁大差異。

所以個人認為學校成續好係因為各方面配合,包括學生能力、家庭背景及支援、學校課程。

touchwood930    發表於 20-8-15 08:08

touchwood930 發表於 20-8-14 23:33
如果小朋友能力高而又配合學校課程,其實唔可以叫谷,即小朋友雖我讀小二,但有小三程度,學校進度快半年,咁算唔算谷呢?如果配對得好,就算幾多功課,佢都可以輕易跟上。

不要有錯覺有好成績就一定是「谷」。好的課程及教學方法可以令學生容易學得深學得快。我覺得如果只靠狂做練習,多測多考去保持成績先算是「谷」。

creambun 發表於 20-8-15 01:47
不要有錯覺有好成績就一定是「谷」。好的課程及教學方法可以令學生容易學得深學得快。我覺得如果只靠狂做 ...
分析透徹!
就係是否私小可以做到令學生容易學得深丶學得快 ,但龍校做唔到?

龍校只靠狂做狂操,測考為上,未能稱得上好課程和教學?

一味死谷,通常反而保持唔到成績。尤其一二年級已經開始狂谷,好快谷到殘。

生源有別
校本課程
家校合作
世代傳承

flower9    發表於 20-8-16 08:32
MrBeast    發表於 20-8-15 11:52
touchwood930    發表於 20-8-15 11:02
PTL_L    發表於 20-8-15 10:33

touchwood930 發表於 20-8-15 08:14
分析透徹!
就係是否私小可以做到令學生容易學得深丶學得快 ,但龍校做唔到?

雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其實各私校及津校本身都有自己獨有的教學style, 所以實際是有A - Z 咁多種,視乎你喜歡或小朋友適合哪一種。就以KTS 及 港同為例,兩者已有很大分別。

津校收生參差。多做練習,多些測驗考試,學生對題目熟能生巧,確是保成績的可行方法之一。
‹ 上一主題|下一主題