用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k2轉學術卷幼考直資
go

k2轉學術卷幼考直資

哥哥有將軍澳直資小一Offer
細佬k2轉邊間學術卷幼比較有優勢,家住葵涌,迦南荃灣可以嗎?
另會外補phonics
請建議
1)    卷幼
2)私幼

回覆樓主:

請問講唔講得將軍澳邊間直資,間間收生都唔同喎

香蕉煎餅 發表於 20-8-11 12:20
請問講唔講得將軍澳邊間直資,間間收生都唔同喎

優才 播道 真道 陸慶濤 各有不同

Poyau 發表於 20-8-11 14:19
優才 播道 真道 陸慶濤 各有不同

目標首選考播道書院或區內其他直資,
請問K2崇真小學幼稚園定迦南比較有優勢?

chungkamwing 發表於 20-8-21 18:00
目標首選考播道書院或區內其他直資,
請問K2崇真小學幼稚園定迦南比較有優勢?
...

崇真英文語境應該較佳

Poyau 發表於 20-8-21 21:35
崇真英文語境應該較佳

崇真ack本地課程,每日30分鐘net &15分鐘普通話,爬文學術比較淺,迦南每日20分鐘,學術應深過崇真本地。

chungkamwing 發表於 20-8-22 02:01
崇真ack本地課程,每日30分鐘net &15分鐘普通話,爬文學術比較淺,迦南每日20分鐘,學術應深過崇真本地。
...

想考直私 有無考慮轉崇真EPK?

Poyau 發表於 20-8-22 02:16
想考直私 有無考慮轉崇真EPK?

崇真EPK每月差不多$5000同其他私幼相約,負擔有D吃力,疫情其間綱上教學覺得不太值,所以先考慮卷幼,現有崇真本地及迦南offer.

chungkamwing 發表於 20-8-11 00:55
哥哥有將軍澳直資小一Offer
細佬k2轉邊間學術卷幼比較有優勢,家住葵涌,迦南荃灣可以嗎?
另會外補phonics ...

播道有兄姊就讀係一定收。所以求其選幼稚園都得。

不過,播道係英小,要考慮番券幼小朋友英文程度。

piglover 發表於 20-8-22 14:49
播道有兄姊就讀係一定收。所以求其選幼稚園都得。

不過,播道係英小,要考慮番券幼小朋友英文程度。

請問邊度得知消息,聽其他家長講有好多弟妹今年收唔番,因弟妹條隊太長。

chungkamwing 發表於 20-8-22 14:59
請問邊度得知消息,聽其他家長講有好多弟妹今年收唔番,因弟妹條隊太長。
...

在讀的朋友講的。至於你話今年好多弟妹收唔番,就唔知。
可能而家多人報,多學生選擇掛。其實,應該一視同仁嘅,間間都優先收有兄姊就讀。N無小朋友會好慘。

piglover 發表於 20-8-22 17:06
在讀的朋友講的。至於你話今年好多弟妹收唔番,就唔知。
可能而家多人報,多學生選擇掛。其實,應該一視同 ...

見今年分享有sibling無收

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3794453&pid=48633932