用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎?
樓主: wealth
go

[英國] 17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎? [複製鏈接]

cfs 發表於 20-8-7 20:53
我哋比信用卡儲分,個rate又好

請問邊間銀行既信用卡?因為好多信用卡既rate都係貴d,我以為只有東亞銀行戶口(不是信用卡)最抵

raytong 發表於 20-8-7 12:44
如你自己有東亞香港顯卓理財戶口,在在香港開東亞兩個英國戶口(你和個女),你就可以由香港顯卓戶口過英 ...

咁你知唔知其實小朋友自己係英國開戶口,最細可以幾多歲呢?

回覆 jamhappybobo 的帖子

上年用左恆生交學費換分

jamhappybobo 發表於 20-8-10 14:15
請問邊間銀行既信用卡?因為好多信用卡既rate都係貴d,我以為只有東亞銀行戶口(不是信用卡)最抵
...
用過上商visa找英鎊付款交宿舍費.即時收到sms,個Rate貼住當時電滙價.上商同東亞電滙價好貼近.因為我2邊都睇同時睇.

jamhappybobo 發表於 20-8-10 14:16
咁你知唔知其實小朋友自己係英國開戶口,最細可以幾多歲呢?

我個女是上年17歲時在香港申請英國戶口,不好意思,我不淸楚最細幾多歲;

我在網上看到有D舊post (以下網址),可能唔update , 但有啲聯絡電話,你可以試下問問

https://whatsinuk.wixsite.com/ne1andbeyond/single-post/2016/03/31/Whats-Cooking-Mexico

醒目開學勳章

hei918 發表於 20-8-7 16:16
我都有同一問題,但因為好遲收到CAS, 香港匯豐話未必做得及阿女英國戶口,佢建議阿女到英國先去開,但我擔 ...

請問去英國滙豐/東亞開戶口是否即日就可以?要預約的嗎?我相信我也是趕不到九月開戶口了

sandwichmum 發表於 20-8-23 21:28
請問去英國滙豐/東亞開戶口是否即日就可以?要預約的嗎?我相信我也是趕不到九月開戶口了
不可以,匯豐無論開本地户口或英國户口,都要預約

醒目開學勳章

hei918 發表於 20-8-23 21:40
不可以,匯豐無論開本地户口或英國户口,都要預約

預約左,是否即日完成開戶口,及幾時有debit card?

sandwichmum 發表於 20-8-23 22:49

預約左,是否即日完成開戶口,及幾時有debit card?
預約左,電話幫我地填form, 之後要約時間去分行簽名,由於分行D人又WFH, 又等左幾日,搞掂1、2星期收到通知,話完成開戶,不過debit card就吾知幾時會有🙈

醒目開學勳章

hei918 發表於 20-8-23 23:23
預約左,電話幫我地填form, 之後要約時間去分行簽名,由於分行D人又WFH, 又等左幾日,搞掂1、2星期收到通知 ...

不好意思,我意思是不是香港填好資料,再約好英國銀行邊日開戶口,到時是否即日可以完成有戶口資料,銀行會不會比埋日期幾時有卡拿取,請有經驗的家長教路

cfs 發表於 20-8-10 13:42
如果大學去到英國先開户口都可以,我哋都係去到先搞,大學附近邊間近就邊間開
...

係咪可以入左大學,係附近銀行開個户口debit card ,我再滙錢比佢用呢?Thanks

Candice1128 發表於 20-8-24 08:46
係咪可以入左大學,係附近銀行開個户口debit card ,我再滙錢比佢用呢?Thanks
...

大學會提供文件比學生去當地銀行開戶口,如家長有英國戶口,轉錢王孩子英國戶口係免費,不同銀行都免費

poonseelai 發表於 20-8-24 09:40
大學會提供文件比學生去當地銀行開戶口,如家長有英國戶口,轉錢王孩子英國戶口係免費,不同銀行都免費
...

Thanks.

sodama 發表於 20-8-10 12:12
回覆 hei918 的帖子

為免有誤會,如果係HSBC Premier account, 揾hk 嘅account manager 幫妳聯絡internati ...

請教:
1) 要多久才約到開户?
2) 開户是否要$1600?  可以waive嗎?
3) 可同時申請debit card和credit card嗎?
4) 大約要等多久才有debit card?
謝謝!

回覆樓主:

我仔都開唔切戶口,但好在出發去英國剛夠18歲,我叫阿仔到英國去銀行申請戶口。我發現自己張Citibank 提款卡原來係debit, 我琴晚試過網上用呢張debit 交一期宿舍費,距直接係英鎊戶口扣錢,完全無收手續費,都好方便,你可以去Citibank 問下,我打算係阿仔未開到戶前比我張debit 距係英國用住先

https://citibank.com.hk/chinese/banking/debit-mastercard.htm

angel_laam 發表於 20-8-27 20:06
我仔都開唔切戶口,但好在出發去英國剛夠18歲,我叫阿仔到英國去銀行申請戶口。我發現自己張Citibank 提款 ...

我都諗緊開hsbc 定 Citibank uk 戶口。Citibank uk 聽講得一間分行響London, 會唔會唔方便?係唔係一定要開citigold? Thanks

阿仔去英國一定開匯豐,我只係比張Citibank debit 距頂住先

Acatmom 發表於 20-8-27 21:54
我都諗緊開hsbc 定 Citibank uk 戶口。Citibank uk 聽講得一間分行響London, 會唔會唔方便?係唔係一定要 ...

Debit應該無分戶口級別,應該都係直接係英鎊戶口扣錢,但就要問下唔同戶口唔同手費

angel_laam 發表於 20-8-27 22:03
Debit應該無分戶口級別,應該都係直接係英鎊戶口扣錢,但就要問下唔同戶口唔同手費
...

咁你係咪响英國當地開Citibank 戶口?要唔要預約?用學校宿舍地址可以嗎?

Citibank 戶口我係香港開架,我仔去英國我會叫距開匯豐戶口,我係呢條link 果張debit card, 比阿仔未出到卡前頂住先

https://citibank.com.hk/chinese/banking/debit-mastercard.htm

‹ 上一主題|下一主題