用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎?
go

[英國] 17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎?

阿女年底先夠18歲, 但嚟緊九月要去英國讀大學, 想問佢可唔可以喺香港開個英國嘅學生戶口交學費同宿費, 因為學校要求Direct Debit 交費, 係唔係只需要喺香港開到英國嘅學生就可以經Direct Debit交費? 謝謝!

回覆 wealth 的帖子

可以問 HSBC. 有類乎服務。
順帶恭喜你,未夠18歲上大學,孩子一定很聰明呢!

wealth 發表於 20-8-7 09:05
阿女年底先夠18歲, 但嚟緊九月要去英國讀大學, 想問佢可唔可以喺香港開個英國嘅學生戶口交學費同宿費,  ...

唔清楚under 18 歲得唔得,可以直接問匯豐和東亞,但開戶需時。交學費可以T/T(電匯), 直接入學校戶口,銀行會收番手續費。

bbba05 發表於 20-8-7 10:24
唔清楚under 18 歲得唔得,可以直接問匯豐和東亞,但開戶需時。交學費可以T/T(電匯), 直接入學校戶口,銀 ...

我同朋友申請東亞嗰陣未夠 18

阿女年底先夠18歲, 但嚟緊九月要去英國讀大學, 想問佢可唔可以喺香港開個英國嘅學生戶口交學費同宿費,  ...

如你自己有東亞香港顯卓理財戶口,在在香港開東亞兩個英國戶口(你和個女),你就可以由香港顯卓戶口過英磅到你個人英國戶口,再從英國戶口過給你個女英國戶口或交費用。不用任何手續費。其實匯豐都應該可以。
但東亞顯卓只要有存款50萬,滙豐好似要1M,否則要收費用。另外港幣換英鎊價,東亞個rate好很多。
我個女去年讀foundation,都是用東亞過錢,另外,她自己在英國時自己開多過英國滙豐戶口,這就可以更方便(英國戶口可以互相過錢,不用收費)。我個女都是今年才18歲。今年學費都打算用她的debit card 過數。我不清楚direct debit ,你問問銀行吧。其實最緊要是由香港過英磅到英國戶口,要是你自己戶口,這樣就不用收費。

回覆樓主:

如9月開學,快D預約開戶口,衹有東亞中環總行才可開英國戶口,而家預約唔知排到幾時,如用東亞,你先要開 premium gold account。direct debit 可經你孩子英國戶口

raytong 發表於 20-8-7 12:44
如你自己有東亞香港顯卓理財戶口,在在香港開東亞兩個英國戶口(你和個女),你就可以由香港顯卓戶口過英 ...

東亞學生debit card每日限£300, 如果超過呢個额, 要打去做單次性提升, 你留意下,如果你個女自己交學費可能佢要分開好多日過數

我都有同一問題,但因為好遲收到CAS, 香港匯豐話未必做得及阿女英國戶口,佢建議阿女到英國先去開,但我擔心到時冇家長係度,會吾會有機會開吾到?因為佢未到18歲

東亞13歲已經開左,不過可唔可以做direct debit就唔知喇, 我地都係TT去學校戶口交錢,又或者轉錢去家長既英國戶口,網上做Domestic payment轉錢去學校.

longlokma 發表於 20-8-7 16:03
東亞學生debit card每日限£300, 如果超過呢個额, 要打去做單次性提升, 你留意下,如果你個女自己交學 ...

文件上寫Max ATM cash withdrawal is £500, max POS limit £3000, 是不是每天這個我就不肯定,但可以一次或一段時間提升,打個電話銀行就可以,因上個月問過銀行怎樣提升去交學費,不用分多日過錢

回覆 raytong 的帖子

東亞係易話為的,一般直接同英國分行電話聯絡,就可以暫時提高debit 或過數限額。

回覆 hei918 的帖子

我之前幫阿仔在香港hsbc 開英國戶口,由於時間緊逼,阿仔是直接到英國分行set up 戶口同埋收debit card 的。香港hsbc 的提議是否這個意思?

回覆 sodama 的帖子

應該系,我之後先想起阿女未夠十八,吾知道可於可以自己開,打比銀行無人聽。聽你甘講就放心啦,thx

cfs 發表於 20-8-7 16:18
東亞13歲已經開左,不過可唔可以做direct debit就唔知喇, 我地都係TT去學校戶口交錢,又或者轉錢去家長既英國 ...

可以,之前我孩子direct debit 佢英國戶口交宿捨費

poonseelai 發表於 20-8-7 20:33
可以,之前我孩子direct debit 佢英國戶口交宿捨費

我哋比信用卡儲分,個rate又好

回覆 hei918 的帖子

為免有誤會,如果係HSBC Premier account, 揾hk 嘅account manager 幫妳聯絡international account 同事啦

poonseelai 發表於 20-8-7 13:01
如9月開學,快D預約開戶口,衹有東亞中環總行才可開英國戶口,而家預約唔知排到幾時,如用東亞,你先要開 p ...

東亜我7月10日打電話去排,依家前面仲有幾十人,因疫情,估計九月前出唔到。。。

hennyyoyo 發表於 20-8-10 12:54
東亜我7月10日打電話去排,依家前面仲有幾十人,因疫情,估計九月前出唔到。。。
...

如果大學去到英國先開户口都可以,我哋都係去到先搞,大學附近邊間近就邊間開

cfs 發表於 20-8-10 13:42
如果大學去到英國先開户口都可以,我哋都係去到先搞,大學附近邊間近就邊間開
...

我都打算自己開先,趕唔切佢自己嗰邊開,東亜cs都咁講。

之前我懶,都是由英國邊親人幫手付某些款或每月過數比我女,依家細女都過去,咁正經出番張咭同開戶

hennyyoyo 發表於 20-8-10 13:46
我都打算自己開先,趕唔切佢自己嗰邊開,東亜cs都咁講。

之前我懶,都是由英國邊親人幫手付某些款或每月 ...

咁兩個孩子梗係自己有戶口方便啲