用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021升中,自行好大機會只有呈一。
樓主: kirstyau
go

2021升中,自行好大機會只有呈一。   [複製鏈接]

mypineapple 發表於 20-8-18 14:40
其實這星期楊先生應該走出來宣布呈分應如何安排啦

可能楊生驚自己係第12人,忙緊轉移資產
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

又話月中公佈

回覆樓主:

大家覺得11月會唔會呈二

呢個係咪就係局長所謂的「宣佈」?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1544403-20200818.htm?spTabChangeable=0

回覆樓主:

但我睇完,佢好似都係講緊未呈果3成同跨境 冇提到已經呈左一果7成。

回覆 菲力cat 的帖子

是。他們首先需要確定呈一 deadline. 最少會有一次評估

爲什麽我的理解是只有有跨境學童的學校可以自行決定呈一次還是兩次?言下之意,沒有跨境學童的學校仍然要呈二?

回覆樓主:

https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20200818.html
我理解係有跨境,可考慮用其他方式作評,因疫情,小學自己決定自行前呈一次定兩次

200904 發表於 20-8-19 10:20
爲什麽我的理解是只有有跨境學童的學校可以自行決定呈一次還是兩次?言下之意,沒有跨境學童的學校仍然要呈 ...

最新公佈係囉!冇跨境學童 15/1交第二次呈分,問題依家係開唔到課,
我覺得最少要好似呈一,面授課日子最少有1個月,先考呈二。

回覆 joeycj 的帖子

最少一次呈分

部分有跨境學生的學校可能因種種困難,包括學生未能回校上課,最終只能在「自行分配學位」階段前進行一次而非往常的兩次校內成績評核。為讓學校有更大彈性完成中一派位所需的「呈分試」,我們決定容許有跨境學生的學校選擇合併五年級下學期及六年級上學期兩次呈分為一次,為學生只呈報一次的評核成績或名次,並會按相同機制調整每所學校的校內成績。學校可在諮詢家長及獲法團校董會/校董會同意後決定採用這彈性安排,並於十月二十日前通知教育局有關的決定。學校便可有較大空間安排校內的考核,並延至明年一月中之前才須把學生的成績或名次交回教育局。

當然在原有的派位機制設置下,可以有小五下學期及小六上學期的不同學習階段進行的評估結果最為理想,但鑑於疫情的不確定性,作出這彈性安排亦屬務實和權宜的做法,亦可以減輕有跨境學生的學校要在「自行分配學位」階段前完成兩次校內考核排序對學生可能帶來的壓力。根據過往數據的分析,此做法不會對中一派位的公平性造成制度性的衝擊。

--- 只針對有跨境學校的安排

回覆 kirstyau 的帖子

是啊,畢竟疫情的前景不明朗。
一般呈二在12月頭,那麽就有9-10-11月,共3個月的時間,只要有一個月的可“面授”時間,我估計教育局還是會要求學校盡量搞呈二的。

不過,作爲小五已經有很多課程沒有上完,現在還要趕小六進度,再要應付直資學校申請,面試的小朋友,實在壓力很大。

200904 發表於 20-8-19 14:45
回覆 kirstyau 的帖子

是啊,畢竟疫情的前景不明朗。
不少學校既呈二,過往都係11月完成,爭取係12月前出埋成績。因為12月開始係簡介會高峰期,加上部份直資已開始面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-19 17:02
不少學校既呈二,過往都係11月完成,爭取係12月前出埋成績。因為12月開始係簡介會高峰期,加上部份直資已開 ...

我地學校呈二係10月尾至11月頭,都好想知學校會點樣安排。

我諗最少呈一次係至少有一次嘅成績見自行,見自行係學校睇多一次同睇少一次成績嘅分別,加埋中學亦都會按以往PS1成績去收生……呈唔呈到第二次都已經唔係問題~

hkpapa852 發表於 20-8-19 17:02
不少學校既呈二,過往都係11月完成,爭取係12月前出埋成績。因為12月開始係簡介會高峰期,加上部份直資已開 ...

剛剛攞咗阿細呈一成績表,阿細變咗B1!原來教學方法適合,B3真係可以變B1!

我哋學校今年特登提前呈二到10月底,咁搞法考唔成計SBA就大鑊。

bobbob    發表於 20-8-22 23:06
Mama_B    發表於 20-8-22 20:04
Poyau    發表於 20-8-22 16:43

little_yolky 發表於 20-8-22 15:30
剛剛攞咗阿細呈一成績表,阿細變咗B1!原來教學方法適合,B3真係可以變B1!

我哋學校今年特登提前呈二到1 ...

恭喜晒呀!

little_yolky 發表於 20-8-22 15:30

恭喜哂,請教有什麼技巧?

captain0tsubasa 發表於 20-8-22 17:23
恭喜哂,請教有什麼技巧?

停課改網上授課呀佢平時唔專心,但zoom就望實部電腦唔眨眼!功課呢,即做即知錯,錯咗可以再做,做到啱,佢真係做10次都要做到全啱為止。有D同學做咗就算,唔會理錯唔錯,有D直頭唔做,要老師催至做。所以佢網課適應好好。

什麼是SBA?

little_yolky 發表於 20-8-22 17:49
停課改網上授課呀佢平時唔專心,但zoom就望實部電腦唔眨眼!功課呢,即做即知錯,錯咗可以再做, ...

恭喜 自行咪從新部署?!
‹ 上一主題|下一主題