用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 舊油天
go

福小 vs 舊油天

請問福小 vs 舊油天如何選擇,兩間的交通距離差唔多,謝謝!

Schao 發表於 20-8-1 17:43
請問福小 vs 舊油天如何選擇,兩間的交通距離差唔多,謝謝!

VS福小通常你會得到以下答案:
1. 揀福小啦,好多想入油天家長會多謝你
2. 如果福中唔係你杯茶,就揀油天啦
3. 福中band 1C咋,而而唔係全龍
4. 咁多人話福小好,呢間學校好多打手喺度

我將我嘅經驗喺呢度分享咗,有興趣可以睇下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3837861

FB 上學校有定期update學校學校學緊乜,做緊乜,報章亦有不時報導,可以google

多啲資料可以考慮清楚啱唔啱自己小朋友

Mathew0214 發表於 20-8-1 18:28
我將我嘅經驗喺呢度分享咗,有興趣可以睇下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

謝謝你的分享 我出這個post之前已經看了你的分享 ,本人也喜歡福小,只是對福中不太了解,有些顧慮和擔心

Schao 發表於 20-8-1 18:47
謝謝你的分享 我出這個post之前已經看了你的分享 ,本人也喜歡福小,只是對福中不太了解,有些顧慮和擔心
...

福中校風好,學習氣氛好
重視運動同創科
老師都好關心學生
大部分福附學生上咗去都唔辛苦
少部分會覺得冇小學咁多姿多采
不過我又覺得上中學認真讀書好正常

都有唔少師兄師姐出咗去男女拔協恩港同
或派位去津校band1a, 入到去都係排頭果批。

Mathew0214 發表於 20-8-1 19:27
福中校風好,學習氣氛好
重視運動同創科
老師都好關心學生

謝謝你的意見 請問你有福小升中的數據嗎?

Schao 發表於 20-8-1 19:41
謝謝你的意見 請問你有福小升中的數據嗎?

以前有幾張cap圖,依家搵唔到
你預大概九成band1
入面大部分人上福中
每年十幾廿人外闖

不過我覺得福小比到小朋友嘅嘢係一般重學術嘅學校比唔到

佢唔係要你出去勁補習、預早學
而係要個小朋友不斷挑戰自己,訂目標
去攞好成績
同埋同學間好友愛(家長都friend)
唔會你鬥死我我鬥死你
性格比較好

Mathew0214 發表於 20-8-1 20:02
你預大概九成band1
入面大部分人上福中

Thanks for your sharing~

你預大概九成band1
入面大部分人上福中

Thanks for your sharing~

選校真係需要睇自己需要乜,包括學習成長過程同成果。若然偏信一家之言,吃虧的只有自己。

重升中,請睇各間小學升中的公開資信而不要偏聽所謂“用家”之言。

重學習氛圍/過程,更不能以偏蓋全。

PS:舊油津貼小學,升中資信足夠開誠佈公。福小直資自主收生,升中資信有公開嗎?福中直資,都係自主收生,DSE成績不過尓尓。如果同樣直資,舊油天相隔渡船街個一間直資小學就值得投懷送抱。

咁福小升中成績如何?

回覆 medicine 的帖子

你指TSL..?

BabyBookBu 發表於 20-8-1 23:52
回覆 medicine 的帖子

你指TSL..?
兩油之間,個度好似係得一間直資小學,除非將來開多間。
你話喇,(同樣直資小學)係咪好似尼一間甘公開透明先值得選?(小學資訊)唔公開,單單文字(個別用家)表述,講乜都得啦。

Justmichelle 發表於 20-8-1 23:38
咁福小升中成績如何?

可睇返簡介會

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=zFo4am_3l78

nwchan 發表於 20-8-2 00:15
可睇返簡介會

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=zFo4am_3l78

啱啱睇返本小學概覽,先知道福小係一條龍升福中,因為福中係band 1, 所以樓上所講9成升band 1嘅數字應該就係呢個原因。

Justmichelle 發表於 20-8-2 00:24
啱啱睇返本小學概覽,先知道福小係一條龍升福中,因為福中係band 1, 所以樓上所講9成升band 1嘅數字應該就 ...

哦,一條龍。但都係需要達到要求先有得直升。尼種所謂九成B1升中,啲水分好大。其他通過統一派位檢驗的幾多成B1先係貨真價實。

試下掉轉咁諗,兩間都要拼搏先至入band1中學,咁樓主想唔想俾錢讀書?

如果學校裡面大部分學生都咁叻叻,升上自己中學後出嚟嘅dse成績樓主係咪滿意?

又如果小學嘅學生只屬於band 2程度,中學部又收唔收返先?

個人意見揀龍校的話,一定要了解中學部,學校有冇能力幫小學生增值,還是負增值

呢一刻揀任何一間,都唔代表你會滿意佢六年,到時又會小二,小三考插班希望更上一層樓,不如樓主考慮下日後小朋友目標是什麼中學

cxyu841216    發表於 20-8-2 17:25

你預大概九成band1
入面大部分人上福中

重學術嘅學校,係重視成績~~~

福小要小朋友不斷挑戰自己,訂目標去攞好成績~~~

兩者有乜分別?似乎,前者好似壓力仲細啲~~~

mcl203 發表於 20-8-2 08:10
重學術嘅學校,係重視成績~~~

福小要小朋友不斷挑戰自己,訂目標去攞好成績~~~
個段回復真係精彩絕倫:“唔會你鬥死我我鬥死你……”咩思維先會有甘樣的文字表達出來?

medicine 發表於 20-8-2 10:56
個段回復真係精彩絕倫:“唔會你鬥死我我鬥死你……”咩思維先會有甘樣的文字表達出來? ...

福中係1C,唔少入男女抜或1A弓弓,你預9成入B1,10幾20人會外闖~~~

即係福小P6有~200人,走嘅入晒去全港嘅1A級強校,仲位列強校中嘅強學生,福中又係1C。咁,可能我計數差,福小唔係100%入B1咩?我睇唔明~~~

medicine    發表於 20-8-2 12:07