用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一生9月可否順利開學?
go

中一生9月可否順利開學? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

sandylaw617 發表於 20-7-21 09:37
如題
Due to the virus is continuously developing into new more dangerous species much faster than our R&D, the risk is increasing rapidly ! ! !

14號嗰日開家長會,學校都話唔很定9月1可以正常復課,依家咁爆發,日日成佰單,仲有幾間學校中咗,我諗連半日都唔知有冇得返

PeterWong2012 發表於 20-7-21 12:30
全日就9成唔得... 半日就一半機會... 另外一半就係網上授課
我都估好可能需要網上授課

rafaelbaba    發表於 20-7-21 13:44

In future, the ranking of schools would be diminishing cos they are changing to virtual schools ! ! !

簽名被屏蔽

PeterWong2012 發表於 20-7-21 12:30
全日就9成唔得... 半日就一半機會... 另外一半就係網上授課
全日應該100% 唔得,半日機會低過 30%,網課應該要開始,不過唔知每一間學校ready 未?

王家爸爸 發表於 20-7-21 13:41
我都估好可能需要網上授課
之前匆匆忙忙可能學校網課安排的不盡人意,不過依家叫做有些經驗,又有一個多月時間準備。如果學校還不能好好規劃好網上教學,真係抵鬧喇

回覆樓主:

如疫情持續 可能繼續網上授課

未到8月中,仲有好多變數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-7-21 14:08
之前匆匆忙忙可能學校網課安排的不盡人意,不過依家叫做有些經驗,又有一個多月時間準備。如果學校還不能好 ...

讚同,睇咁嘅走勢,九月應該係上網堂

hkpapa852 發表於 20-7-21 18:37
未到8月中,仲有好多變數

就算8月後期緩解,9月開到學,不過隨時疫情反復,一放鬆就本地個案爆,要再次lockdown.......
如此持續到有效疫苗出現,或者全體免疫

gigayan 發表於 20-7-21 18:45
讚同,睇咁嘅走勢,九月應該係上網堂
希望教局正視問題,暑假快D搞好 remote learning 指引大綱之類,規定學校新學期一定要提供contigency plan, 可以快速switch between online and face to face teaching.
硬件問題儘快解決,老師培訓,從新編排syllabus,好多野做。之前疫情零支援的學校,老師主任也放了很久假,唔好大安旨意繼續享受暑假啦。

回覆 b3410 的帖子

But the medicine would not be affordable by all people, let's say HK$10,000 per dose, and need three injections ! ! !
HK would be the most expensive country right ! ! !  See China / Macau HK$180 but HK $2,000 min.

b3410 發表於 20-7-21 19:20
希望教局正視問題,暑假快D搞好 remote learning 指引大綱之類,規定學校新學期一定要提供contigency plan, ...

我細女in this moment仲上緊網課到今個禮拜尾,然後就睇教學片,老師好辛苦呀

little_yolky 發表於 20-7-22 12:01
我細女in this moment仲上緊網課到今個禮拜尾,然後就睇教學片,老師好辛苦呀
...
你間學校好抵贊

little_yolky 發表於 20-7-22 12:01
...
我女都要上埋聽日

JHsbb 發表於 20-7-22 16:48
我女都要上埋聽日

阿女停課時上zoom好有心機。但依家暑假上就peah晒

JHsbb 發表於 20-7-22 16:48
我女都要上埋聽日

我女上埋下個禮拜,抖兩星期後如果復到課就要返校補課。
‹ 上一主題|下一主題