用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣仁濟醫院趙曾學韞小學。2/3教師辭職 ...
go

青衣仁濟醫院趙曾學韞小學。2/3教師辭職 [複製鏈接]

哇!2/3教師辭職,教席都唔要,呢個校長真係辣!

本報訊】青衣仁濟醫院趙曾學韞小學(下稱趙小)爆校政風波,校長林美霞被指高壓治校逼走教師。本報接獲投訴指林要求教師撰寫大量「異常報告」並負責採購等非教學工作,又藉故向多名資深教師發警告信。去年全校有約三分之二教師離職,包括原副校長在學期中途提早六年退休。教育局稱已接獲投訴,將嚴肅跟進。

教育局接投訴徹查

在校長高壓治校下,教職員團隊離職率極高,去年全校約30名教師中,有約20人在學期末甚至學期中途離職。根據小學概覽,該校現有31名教師,當中72%年資四年或以下,僅16%為教齡10年或以上的資深教師。

https://hk.appledaily.com/local/20200718/M2MIJ73YRAU2QVREVL5L7ND3AI/

Poyau    發表於 20-7-18 13:37
   0    0    0    0

回覆 babyanki 的帖子

呢個校長好癲,今年返黎好多老師唔見晒,但又唔同我地家長講!

ac11281128 發表於 20-7-19 15:07
回覆 babyanki 的帖子

呢個校長好癲,今年返黎好多老師唔見晒,但又唔同我地家長講! ...

會唔會校長想改革迫走D old seafood 去拯救學校 ?

pccw2017 發表於 20-7-19 15:59
會唔會校長想改革迫走D old seafood 去拯救學校 ?

趙小初見起色 大換血可能適得其反
2019年升中有5間B1校(本區3 他區2)
以小六廿幾人推算應有兩至三成升B1

2019年
Band* 本區+他區
B1 3+2=5
B2A-1C 0+1=1
B2 0+1=1
NR 3+1=4
名單上總數: 6+5=11間

獲派中學 (Band*)

葵青區 6間
天主教母佑會蕭明中學 (B1)
保良局羅傑承(一九八三)中學 (B1)
佛教善德英文中學 (B1)
東華三院吳祥川紀念中學
中華基督教會燕京書院
樂善堂梁植偉紀念中學

他區 5間
荃灣聖芳濟中學 (B2)
風采中學 (B1)
香港管理專業協會李國寶中學 (B2A-1C)
仁濟醫院林百欣中學
沙田崇真中學 (B1)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2018-2019年度學校報告 (p.4)
http://www.ychcthwps.edu.hk/pdf/school_development/annual_reports/AnnualReport2018-19.pdf

升中資訊
www.ychcthwps.edu.hk/sspa_information.php

2018-19年度升中概況

2017-2019年度的小六畢業同學,畢業同學獲派往多所葵青區著名中學。當中包括有天主教母佑會蕭明中學、保良局羅傑承(一九八三)中學、佛教善德英文中學、東華三院吳祥川紀念中學、中華基督教會燕京書院、樂善堂梁植偉紀念中學等。 另外也有些跨網的學生也獲派到他區受歡迎的中學,當中包括有荃灣聖芳濟中學、風采中學、香港管理專業協會李國寶中學、仁濟醫院林百欣中學、沙田崇真中學等。 畢業同學面對新的學習環境,希望同學們能盡快適應,繼續努力,爭取好成績,考取大學學位,為母校爭光。在餘暇中,歡迎多回母校探訪,保持聯絡,互相支持和鼓勵。

睇到呢個,鄧啲老師慘!我地家長仲慘😔😔

https://www.facebook.com/1733295 ... 18616148234222/?d=n

pccw2017 發表於 20-7-19 15:59

趙小網頁更新咗2020年升中資訊
今年兩間B1比去年5間減少咗3間
PS1配對不變 B1比例正常應相約

2020年
獲派首志願: 高於全港水平達80%
獲派首三志願: 達到100%

德望中學 (B1)(他區)
天主教母佑會蕭明中學 (B1)(本區)
東華三院吳祥川紀念中學
中華基督教會燕京書院
皇仁舊生會中學

升中資訊
https://www.ychcthwps.edu.hk/sspa_information.php

2019-2020度升中概況

應屆小六畢業典禮已於2020年7月3日舉行,典禮洋溢出一片温馨感人的氣氛,象徴畢業的同學踏進人生另一個階段。面對新的學習環境,希望同學們能盡快適應,繼續努力,爭取好成績,考取大學學位,為母校爭光。

小六畢業生是次派位非常理想,獲派首志願的學生高於全港水平,達80% ;獲派首三志願的更達到100%。在此將這喜訊與大家分享。同學們入讀本區及他區受歡迎中學,當中包括德望中學、天主教母佑會蕭明中學、東華三院吳祥川紀念中學、中華基督教會燕京書院及皇仁舊生會中學等

隔離有家長話

「但也相信部分教師離職的原因是與他們習慣了前任校長的放任型領導方式有關」

但2/3真係好誇,教席都唔要喎,出面咁難搵工,old seafood更難搵

回覆 NNbaby 的帖子

好同意!上網睇返唔止舊年,今年都走成70%人,黎緊仲唔知會唔會再見到阿仔班主任!

ac11281128 發表於 20-7-21 01:44
睇到呢個,鄧啲老師慘!我地家長仲慘😔😔

https://www.facebook.com/1733295416766309/post ...

肯定又一變態校長!

回覆樓主:

才剛開學,又有老師辭職,校務處又是。無得救。

北極企鵝 發表於 20-9-5 15:43
才剛開學,又有老師辭職,校務處又是。無得救。

請問走剩多少人

Poyau 發表於 20-9-5 21:02
請問走剩多少人

一個暑假走左三分二老師,校務處走淨一個人。

Poyau    發表於 20-9-6 11:54
medicine    發表於 20-9-6 00:44

如果要d老師長做,首要校長真係要做得好加高調少少,好似荃灣聖十架,俾人感覺校長好有心去改變間學校,咁老師先唔怕留喺間學校教而做臭自己個名,睇教師心聲宜家係d揾唔到工嘅老師先會做,或者一入職已打算做一年就試吓再轉校

學期中間又有老師辭職了

回覆 北極企鵝 的帖子

你係呢間小學嘅用家?
‹ 上一主題|下一主題