用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受......... ...
樓主: Mummy_Cherry
go

林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受.........   [複製鏈接]

噢! 李大人咩事被禁?

林炳炎都唔係新學校,喺區內4x年一直定位都無咩大改變。
學校佛系管理,想求進?家長都係靠自己!
南嘸阿彌陀佛.....

回覆樓主:

爲什麽我上林炳炎校網,去年(18-19)派往Band1的不是那麽少

回覆樓主:

2018-19

bearcat2003 發表於 20-7-16 07:50
2018-19
咪就係得14個人入B1中學,1個入B2A-1C中學,11個入B2A英11囉!全級102人喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主, 都明白派得唔好係會唔開心, 冷靜D !
先要自己去了解...

仁紀有林護聯係會有個優勢在, 但併不如無B3
仁紀今年派位資料我都立左眼 ! 未應真去睇,  
因為仁紀每年派位日貼出來,跟本不是全校人數
佢多數只貼100人左右的派位情況 !
跟本是有D誤導, 所以已經是沒有什麼誘因去了解

至於林炳炎我真係只知, 好耐校齡小學,
但因出生人口底, 又不是什麼千x校舍, 收生情況比以住差
詳細真係未了解過, 也不知過住派位情況...

好難講點解派成咁, 不過因疫情,
這間小學要番身, 都要等等等

回覆樓主:

仁紀, 以下派位人數只有75人...

E... 這表又學到野, 協同國際學校, 我真係孤陋寡聞, 未聽過 !
我只識協同中學

http://www.yanlaap.edu.hk/new/school_allocation.html
仁立小學 2019-2020今年有96個學生入了英中, 60%,可能別人講錯校名給樓主知,唔係仁紀而是仁立

subb 發表於 20-7-16 09:43
E... 這表又學到野, 協同國際學校, 我真係孤陋寡聞, 未聽過 !
我只識協同中學 ...

校舍咪就係係協同中學後面,好細的

yuenkw 發表於 20-7-16 07:16
林炳炎都唔係新學校,喺區內4x年一直定位都無咩大改變。
學校佛系管理,想求進?家長都係靠自己!
南嘸阿彌 ...
家長的只有2種方法, 一係考頭十, 一係趁早插其他學校走人.

pccw2017 發表於 20-7-17 21:25
家長的只有2種方法, 一係考頭十, 一係趁早插其他學校走人.

家家有求,入讀前清楚風險係自己承擔到,讀邊又無咩所謂!

pccw2017 發表於 20-7-17 21:25

林炳炎2020年升中成績同去年相約

2020年 | 2019年
B1* 13 (12.5%) | 11 (10.79%)
B2A-1C 1* (0.96%) | 4 (3.92%)
---------------------------------------------------------
B1/B2A-1C* 14 (13.5%) | 15 (14.7%)
B2* 12 (11.54%) | 12 (11.76%)
NR 26 (25.00%) | 28 (27.45%)
---------------------------------------------------------
名單上 52 (50.00%) | 55 (53.92%)
無公布 52^^ (50.00%) | 47 (46.08%)
總數: 104人^^ | 102人^ (100%)

佛教林炳炎紀念學校
2019-2020 年度升中派位成績
https://ctcampus.com/dev/blbyms/sites/default/files/files/2019-2020.pdf

獲派中學名稱(部份) 人數 (Band*)

佛教善德英文中學 3 (B1)
中華基督教會全完中學 6 (B2)
東華三院伍若瑜夫人紀念中學 5 (B2)
天主教母佑會蕭明中學 4 (B1)
順德聯誼會李兆基中學 2 (B1)
保祿六世書院 2 (B1)
東華三院陳兆民中學 1 (B2A-1C)
沙田蘇浙公學 1 (B1)
聖母玫瑰書院 1 (B1)
樂善堂顧超文中學 6
中華傳道會李賢堯紀念中學 4
葵涌蘇浙公學 6
荔景天主教中學 4
石籬天主教中學 2
東華三院吳祥川紀念中學 1
樂善堂梁植偉紀念中學 1
保良局姚連生中學 2
荃灣聖芳濟中學 1 (B2)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 P.6 102人(男60女42)
^^ 假設P.6=去年P.5 104人(男49女55)

Poyau 發表於 20-7-18 02:35
林炳炎2020年升中成績同去年相約

得12-13%B1率真係嚇死人. 中西區最差果間都有2X%B1率

pccw2017 發表於 20-7-18 14:37
得12-13%B1率真係嚇死人. 中西區最差果間都有2X%B1率

啲南亞人派哂呢間,唔差都難。
到夜晚八九點仲有啲著住校服既南亞細路係公園玩,可想而知校風。。。

唔係,中西區最差個間,可能百份比係個位數字。
1x%其實唔算差,九龍城某小學曾出現疑似 0% 入B1。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

好可怕,怎可能?請問點知?

hkpapa852 發表於 20-7-18 16:58
唔係,中西區最差個間,可能百份比係個位數字。
1x%其實唔算差,九龍城某小學曾出現疑似 0% 入B1。
...

請問是中西區及九龍城哪間呢?thanks

中西區敬陪末席嗰間今年應有進步
2020年有4間B1 升B1%有機雙位數
去年只有英皇1間 好可能單位數

B1* 4(+3) | 1(-3)
英皇
新增: SJC 聖提女 坑真

B2A-1C* 1(-) | 1(-)
中華基金

B2* 4(+2) | 2(-1)
聖類斯
新增: 金文泰 劉永生 維官
删減: 顯理

NR 6(+3) | 3(-1)
陳白沙 鴨真 香港仔浸呂
新增: 匯知 培德 樂善堂梁銶琚

國際 1(+1) | 0(-)
新增: ESF Island School

名單上總數: 16間(+9) | 7間(-5)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

周年年報告書
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3027&mode=published&lang=zh

18-19週年報告書 (p.3)
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//year_plan/1819annual_report_1572533655.pdf

升中派位
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3057&mode=published&lang=zh

2019-2020年度升中派位結果
https://www.swcss.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=940&lang=zh

daisymok07 發表於 20-7-18 17:08
回覆 hkpapa852 的帖子

好可怕,怎可能?請問點知?

學校雖然無列出升中每校人數
從網頁公布校務報告可知一二
例如B1中學數目對比小六人數
‹ 上一主題|下一主題