用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受......... ...
go

林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受.........  

醒目開學勳章

前兩天派位後, 跟一位仁紀的家長傾談,才知道他們小六派位,差不多全都是佔 Band 1 中學學位;我問那麼比較成績差的同學, 派那些中學? 原來成績比較差的同學,都有 Band 2 的學位。當刻內心真的很難受,為什麼我們學校的學生大多是派 Band 3 呢?獲派 Band 1 及 Band 2 中學學位的同學只有那麼小!!

其實我們的小朋友,一直不比其他學校的差,甚至可能比其他學校的小朋友好。不是我們的小朋友唔好,而是,學校沒有放足夠的資源,去搞好影響派位的中一分班試!高層成日都話學生唔得,但其實,每間學校的學生都是抽獎入,就算小一自行的,也只是計分入。 理應間間學校小一學生的程度相差都不遠。

好多家長,以為間間學校都好似林炳炎咁少band 1.....

或以為林炳炎好似人地咁多band 1, band 2 位.....

真的很多家長都不知道我們學校派位的情況。

最後,我希望想入林炳炎的小一家長考慮清楚,接唔接受到六年後派得唔好的衝擊。為了自己的寶寶,作更好的選擇。

第二也希望管理層看到家長的意見,能認真反省和投入資源去搞升中,這樣才會有逆轉的機會;令日後的家長以入林炳炎為傲!!而唔係拿大量的資金請多兩個外籍老師,但對派位毫無幫助。 明明有個教育局已有個外籍老師,但又唔善用。

我們林炳炎的家長,記著要相信自己的小朋友是可以的。

咁大約有幾多派band 1?

醒目開學勳章

回覆 legolas625 的帖子

10個以下

Mummy_Cherry 發表於 20-7-15 00:21
回覆 legolas625 的帖子

10個以下

巧恐怖

謝謝妳的分享,閱讀妳的文章,相信知道派位真相時的感覺一定好難過,不竟由出世到現在花了那麼多心思去裁培自己的寶貝。這一定是難以置信的事!我就是本來入了這間學校,最後還是決定在一切未開始前轉校,因為,我估我一定承受唔到這個傷痛,我唔想為了妳的小學標榜的特色活動和老師,(轉校後才發現其實派位好的學校老師和活動更出色。)妳的分享讓我更堅信我轉校的決定。可是我還些朋友的寶寶無選都唔知點解入左,叩門又無回音,現在於擔心和痛苦中過活。
剛上學校網,今年還未把派位結果公布,可能差到不能見人。。。。

Cherry mummy,  雖然唔知妳派左去邊,但一定是妳意料之外和難以接受,妳一定要振作,加油!

請問其他同學派成點呢?

多謝分享,我諗妳幫到唔少人。
睇完好感慨,更明白點解中寶家長出盡力都要幫子女叩門,小朋友嘅6年時間,家長真係唔可以輕率。

樓主,明白你的心情,祝願你的小朋友在中學一切順利。

學校往績會影響小朋友派位,希望你的故事俾大家一個警醒。
通常愈多花巧野的學校,愈要睇清楚學術程度和派位成績。

以前我聽過有幼稚園老師耍新移民家長,話間間小學一樣,最後家長揀左近屋企的寶校做乙一,即中。

回覆樓主

未聽過呢間學校,咁睇你講係間寶校。每間學校派band1嘅比例每年都唔會爭好遠,點解你小朋友派完你先知咁差?我理解家長都想俾小朋友最好嘅教育,但如果有心機付出,唔會到升中先如夢初醒。恕我直言,如有得罪請見諒。

deco99 發表於 20-7-15 10:12
未聽過呢間學校,咁睇你講係間寶校。每間學校派band1嘅比例每年都唔會爭好遠,點解你小朋友派完你先知咁差 ...
我相信知道自己小朋友小一被派入寶校,都會盡力跳船。但好多時跳唔跳到都要睇好多因素。。。

Mummy_Cherry 發表於 20-7-14 22:26
前兩天派位後, 跟一位仁紀的家長傾談,才知道他們小六派位,差不多全都是佔 Band 1 中學學位;我問那麼比 ...

明白派位結果可能不盡如人意, 可惜問題並非學校一己之力所能改變, 更根本既原因, 係制度既問題.

睇吓我以前寫既呢個帖, 你可能會有更深入瞭解:

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

放眼向前, 至少中學升大學, 制度上公平合理得多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mummy_Cherry 發表於 20-7-14 22:26
前兩天派位後, 跟一位仁紀的家長傾談,才知道他們小六派位,差不多全都是佔 Band 1 中學學位;我問那麼比 ...

我見仁紀應該係派3成幾至4成band 1, 是否我計錯?

peggyhklam 發表於 20-7-15 14:31
我見仁紀應該係派3成幾至4成band 1, 是否我計錯?
仁紀的確只係你所講水平, 但林只得1X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

嚇親, 以為仁紀有9成band 1

hkpapa852 發表於 20-7-15 12:02
明白派位結果可能不盡如人意, 可惜問題並非學校一己之力所能改變, 更根本既原因, 係制度既問題.

睇吓我以 ...

非常同意,升中派位機制已經將所有小學定位了、要改變非常之難

李大人 發表於 20-7-15 19:06
呢D就係港英政府,留落黎不公平教育制度

現今升中派位制度,係2000年教改創造出嚟,梁錦松,孫公,沙皇同田二少功不可沒。

醒目開學勳章 王國長老

boyandes 發表於 20-7-15 18:59
非常同意,升中派位機制已經將所有小學定位了、要改變非常之難

改變唔係一朝一夕,可能係講緊用5-10年,至能令一間寶校變得較受歡迎,領導要有毅力之餘,教職員團隊、學生、家長都要一齊發力而成事,唔會話谷一谷就成事

醒目開學勳章 王國長老

派位已成定局,不過謹記今日只係人生遊戲中一個結算,過左呢關,定左下一關起點。並唔係終結。肯努力的話前面仲有好多轉機,機會要由自己把握,加油吧!