用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升中派位的玩法<自行提早公佈的情況下> ...
go

今年升中派位的玩法<自行提早公佈的情況下> [複製鏈接]

想請教小朋友在第一階段自行時已被取錄的同學仔, 係咪學校會以電話或email通知証明已被錄取?
大抽獎又需要如何填表?

今年第一次提早知道自行結果想都知道點玩.
如果第1,2志願同時收左又會點?
   3    0    0    0
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

第一階段自行時已被取錄的同學仔 會收到電話+信通知
大抽獎 學校派表時如果唔參加就將填號碼個版劃左佢
第1,2志願同時收左 就會係入第一志願

留意, 就算第一志願無電話到都唔等於唔收佢, 可能你係後補生, 所以最後都係要等放榜日領派位證先確實到

所以,搏後備遞補,如果過第二區抽,我覺得名額多過抽甲部,機會大過甲部。
如果自一自二都係心儀,自一搏第二區,係合理。
如果只有一間自己區做自一心儀,相信甲一乙一都選,無理由唔中,除非估錯banding或黑過墨斗。

咁第一階段自行已入左既小朋友學校是否會即時已安排註冊,取得學位?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

不好意思,不太明白

如果自行一在第一階段不收,收到自二被取錄,那7月派位時最後結果時是自一收,學生註冊第一志願還是第二志願那間?

peggyhklam 發表於 20-7-14 10:10
不好意思,不太明白

如果自行一在第一階段不收,收到自二被取錄,那7月派位時最後結果時是自一收,學生註 ...

派位証會是自一

LSYHK 發表於 20-7-14 10:13
派位証會是自一

即是3月公佈時,自二收不用去註冊,到最後7月原來是自一收,才去自一學校註冊,是嗎?

peggyhklam 發表於 20-7-14 10:14
即是3月公佈時,自二收不用去註冊,到最後7月原來是自一收,才去自一學校註冊,是嗎?
...

3月公布無論自一定自二入,都係等埋7月大圍派彩後,去派位証上的中學註冊。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-7-14 10:31
3月公布無論自一定自二入,都係等埋7月大圍派彩後,去派位証上的中學註冊。
...

謝謝回覆,咁咪仲有機會變自一囉

peggyhklam 發表於 20-7-14 10:33
謝謝回覆,咁咪仲有機會變自一囉

係呀!因為每間中學都有人放佢响自二㗎嘛!

其實真係唔太明白, 如果第一階段自一收左, 無即時做註冊.派位公佈時都會被派左去第二間學校?
即係就算收左都仲會有變數?

收到自一電話,就算同時收到自二電話,最終只會派去自一,除非你選擇了直資。
只收到自二電話,最終會派去唔係自一就係自二,除非你選擇了直資。
收唔到自一、二電話,仍有可能最終派去自一或自二。

rr925 發表於 20-7-14 15:49
其實真係唔太明白, 如果第一階段自一收左, 無即時做註冊.派位公佈時都會被派左去第二間學校?
即係就算收左 ...

e.g.個變數咪係間中學有40個自行位,call晒40位同學,但其中有10人去左直資註冊, 有20人放佢响自二,比自一間中學收左,咁咪多左30個位,呢30個位咪後補位上,呢30個學生係冇收email同電話,等7月先知入左間自行中學。
‹ 上一主題|下一主題