用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網 水小
樓主: sharon0606
go

91校網 水小 [複製鏈接]

最大問題係水小一開校就唔只收小一學生。
如果係原校讀得好好地,點解要轉去間新校做白老鼠?
如果本身插班入高年班既學生水平麻麻,日後小一先入嚟既學生,就多得佢地唔少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-6 07:43
如果本身插班 ...

今年收小三插班 將來考PS1計Band

http://www.twghscops.edu.hk/tc/notes-2020-2021-term-1-transfer-student-admission

Poyau 發表於 20-7-6 08:12
今年收小三插班 將來考PS1計Band

http://www.twghscops.edu.hk/tc/notes-2020-2021-term-1-transfer-stud ...
2018-2019年已收咗小四同小五既學生,即係今年已有小六畢業生。好彩EDB取消咗今年攞Pre-S1成經績去調整banding既安排,唔係就大大鑊。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-6 08:19
2018-2019年已收咗小四同小五既學生,即係今年已有小六畢業生。好彩EDB取消咗今年攞Pre-S1成經績去調整band ...

今年小六畢業少於廿人 真係好彩

回覆樓主:

出左升中結果

iki1118 發表於 20-7-8 21:51
出左升中結果

得22人,咁嘅結果都幾好啦

hkpapa852 發表於 20-7-6 07:43
如果本身插班 ...

今年取消Pre S1,插班生影響唔到水小嘅數據,第一屆水小學生就會有第一次數據

deco99 發表於 20-7-9 07:37
得22人,咁嘅結果都幾好啦
新校第一屆畢業生一定係B1/2/3各1/3,成績唔太差係合1理期望。

hkpapa852 發表於 20-7-9 14:01
新校第一屆畢業生一定係B1/2/3各1/3,成績唔太差係合1理期望。

名單上7間 / 22人 = 32% 脗合
‹ 上一主題|下一主題