用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網 水小
go

91校網 水小 [複製鏈接]

眼見今年放榜,有喜有悲,下年輪到我個仔,早半年已經開始爬定文,因為9月K3一開學,要為阿仔自行報名~91網天地網,但見水小新校,英文教又活動教學,上校網睇,見佢教學理念幾好,新學校無世襲無父母畢業,照計應該少競爭,再加上新校有多未知數,好多媽媽只放保險線唔係首選~我初步預計我會111博一博,唔知我呢個諗法啱唔啱?有無讀緊水小嘅媽媽可分享下,我等緊學校幾時有簡介會
   0    0    0    0

自行時揀應該都已經入到

回覆樓主:

水小小一自行學額75個
2019年度 收56人 不足19人
2020年度 收76人 超收1人

http://www.twghscops.edu.hk/tc/latest_new/2019年度小一自行分配學位結果

http://www.twghscops.edu.hk/sites/default/files/files/xiao_yi_ru_xue_jie_guo_for_online_up_0.pdf

Poyau 發表於 20-7-4 18:54
水小小一自行學額75個

照咁睇,15分都未必入到

水小小一自行學額75個

其實咩情況會超收一人?我諗唔會咁多世襲掛

sharon0606 發表於 20-7-4 19:19
其實咩情況會超收一人?我諗唔會咁多世襲掛

超收會係世襲生

水小小一自行學額75個

超收係世襲位,多弟姐跟尾

醒目開學勳章 王國長老

路過

超收既會係 "必收生", 即兄姐為現就讀生, 或父母係該校就職職員唔好搞錯

由學校自行分配的學位分為兩類:  
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位
- 約佔學校小一學額 30%
- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

係囉!所以我先諗緊呢間新校得二級都會超收一個,插班嗰2級每級得20人都會超收

醒目開學勳章 王國長老

別將「世襲生」與「必收生」混淆

經常在有關小一「自行分配學位」的新聞中都常以「世襲生」蠶食學額作為標題,指出在「自行分配學位」階段中由於原定預留的學額不足,所以要從原來屬於「統一派位」的名額中扣減學位,直接影響到其他需要參加隨後「統一派位」申請人的機會。其實「世襲制」究竟是甚麼?而事實上究竟「世襲制」又如何蠶食學位呢?

「世襲制」是甚麼?
「世襲制」其實源自於在原有的小一派位機制中,在首階段的所有收生名額均是通過「計分辦法準則」中比較各申請人所得分數高低以決定取錄先後次序,當中涉及多項不同的世襲考慮,包括若申請人父母為學校職員、申請人的兄/姊現時在該校就讀、申請人父母或兄姊為學校畢業生、與及申請人與學校屬相同宗教等,因而在過往被統稱為「世襲制」。

「世襲制」如何蠶食學位?
但在2002年實行改革小一入學機制時已將申請人父母為學校職員及其兄姊現時在該校就讀這兩個特別條件從「世襲制」中抽出,改為將這兩種情況定義為「甲類」申請人,在毋須計算分數的情況下,必須全數取錄所有這些申請人,所以這類申請人又可以稱為「必收生」。而餘下所有其他申請人就會撥歸於乙類,參考原來「世襲制」中的「計分辦法準則」作為分配先後的條件。

當以上提及這些父母為學校職員或其兄姊現時在該校就讀申請人的數目超越整體派位名額的 30%時,由於必須全數取錄所有這些「必收生」(注意並不包括所有「世襲生」),因此才有需要減少可以讓「統一派位」階段申請人分配的名額,以達到可以取錄所有甲類申請人的要求。

以上修訂是考慮到同一家庭成員可以確保在同一學校上課方便照顧,而並非因為其他「世襲」因素而剝奪了其他申請人入讀的機會。通過「計分辦法準則」中擁有所謂「世襲」分數的乙類申請人,無論人數多少都不可以超出原定「自行分配學位」名額的限制,所以在制度中「世襲制」根本並無超額的空間和可能,只是大多數人一直將「世襲生」和「必收生」混淆而產生的誤會。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-7-5 01:15

經常在有關小一「自行分配學位」的新聞中都常以「世襲生」蠶食學額作為標 ...

唔好意思,我想問咁係咪即係呢間新小學今年自行有76個被取錄,呢76個都是必收生,所以先有超收情況?

醒目開學勳章 王國長老

sharon0606 發表於 20-7-5 01:21
唔好意思,我想問咁係咪即係呢間新小學今年自行有76個被取錄,呢76個都是必收生,所以先有超收情況?
...
學校有 50% 學位係分配去自行, 總學額 30% 係俾甲類學生用, 如果甲類學生超出左呢 30%, 就會用左大抽獎既位填數

水小小一學額有 150, 當中有 45 學額 (30%) 俾左甲類學生, 又咁岩今屆有46 個學生報左, 多出黎個位可以唔收? 當然無可能, 因為佢係甲類學生, 即係兄姐係現就讀學生, 基於照顧問題係必收既, 呢 1 個學額就動用左大抽獎既學額去收, 變左學校超收左 1 個學生

咁講你明唔明?

miriam 發表於 20-7-5 01:44
學校有 50% 學位係分配去自行, 總學額 30% 係俾甲類學生用, 如果甲類學生超出左呢 30%, 就會用左大抽獎既位 ...

你講得好清楚好詳細,感謝(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

sharon0606 發表於 20-7-5 01:49
你講得好清楚好詳細,感謝(emoji)
水小係新校, 再加埋新屋邨, 第一年開校收左既學生全部唔係獨生子女, 又咁岩大部份都係年齡相若, 必收生超收真係唔出奇

呢間好多新移民
亦冇乜往績
你諗唔諗住考直私
定一心等派位?

回覆 sharon0606 的帖子

我係今年升小一媽媽水小今年15分自行收生,有同學仔入到。
而據我所知,統一乙二都入到水小
只提供資訊俾你,你可以參考下。

pugusan 發表於 20-7-5 09:27
呢間好多新移民
亦冇乜往績
你諗唔諗住考直私

以我所知,考直資都唔係一件易事

sharon0606 發表於 20-7-5 12:53
以我所知,考直資都唔係一件易事

考直私唔係易 但水小升中有未知數
明年入P1升中Banding取決於今年九月升P3及入P1將來嘅Pre-S1 HKAT成績

回覆樓主:

今年我囡有3個同學15分自行揀水小,3個都入唔到,大抽獎有同學乙二入

Hoihac 發表於 20-7-5 12:47
回覆 sharon0606 的帖子

我係今年升小一媽媽水小今年15分自行收生,有同學仔入到。

聽聞水小係今年大抽獎臨時被教育局要求開多1班先可以有乙二入到,如果無開多班連乙一都收唔哂
‹ 上一主題|下一主題