用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YMCA基信 VS 地利亞 美孚
go

YMCA基信 VS 地利亞 美孚

大家有咩評價?

巴士 發表於 20-6-30 17:01
大家有咩評價?
英文語境極佳。

其實兩間是否不相伯仲?

語境差唔多,但學費差一半,好似地利亞抵讀D

巴士 發表於 20-6-30 18:37
知道點解語境極佳嗎?因為由教師至學生,好多南亞裔人士。

直資 SMC 都係

如果大家都係多南亞裔,呢兩間邊間會好啲呢?

一間$3400一個月,一間$9千幾,兩間我認識都不深,只係靠網上少有資料,亦好少人講

巴士 發表於 20-6-30 21:26
一間$3400一個月,一間$9千幾,兩間我認識都不深,只係靠網上少有資料,亦好少人講 ...

其實,本地印巴裔人士亦包含基層、中產及富裕人士。量考時也可以從⋯是否可以負擔起學費嘅家庭出發。但基信好似較多鬼佬教師!

巴士 發表於 20-6-30 18:37

油麻地街坊福利會小學係小數嘅英小津校,無需交學費,也是英文語境非常好,因為此校專收非中文語系家庭小朋友。小一叩門必收。直資 LMC 英文語境都幾好,學費也平宜!

apple1990 發表於 20-7-1 06:58
油麻地街坊福利會小學係小數嘅英小津校,無需交學費,也是英文語境非常好,因為此校專收非中文語系家庭小 ...

但這所小學升中派位唔多理想

力神1 發表於 20-7-1 08:18
係,因為樓主上文提及,地利亞學費平而又要取英文語境小學!

謝謝大家意見,暫時收到基信offer, 想選一間語竟好的學校,因為小朋友中文比較差,所以傳統較谷學校吾適合

巴士 發表於 20-7-1 13:46
謝謝大家意見,暫時收到基信offer, 想選一間語竟好的學校,因為小朋友中文比較差,所以傳統較谷學校吾適合 ...

打算升中出國讀中學嗎?若不是,在香港升中最終要面對 DSE!

會出國,就算留港都不會考DSE

巴士 發表於 20-7-1 20:51
會出國,就算留港都不會考DSE

直資保良局 LMC 英小較適合,一年學費約 HK$14000

難考嗎?中文吾得考到嗎?

力神1 發表於 20-7-1 08:18

油麻地街坊會學校2020年升中
男生≥11%升B1中學不理想
女生≥45%升B1可比地區一線

2020年
B1* 19 / 67 = 28.36%
九華 4 |
SMCC 6 油真 5 德雅 3 |
黃棣珊 1 |

B2A-1C* 2 / 67 = 2.99%
直資: 李國寶 2

小六: 男36+女31=67人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

School Plans
http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3272&mode=published&lang=zh

19-20 School Annual Report (p.7-8)
http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//year_plan/1920_school_annual_report_1606006143.pdf

巴士 發表於 20-6-30 17:01
大家有咩評價?

YMCA 不錯,如果學費不是問題,是一間最近似國際學校的本地學校,語境近native,學生背景平均(學費唔平),中學考A level, 小學課程近British curriculum加繁體中文和數,因為多non Chinese students, 中文要求不高,中學多人升國際學校/出國,本身有中學在東涌。

apple1990 發表於 20-6-30 18:41
知道點解語境極佳嗎?因為由教師至學生,好多南亞裔人士。

南亞裔貧富好懸殊,要比貴學費學校的南亞裔,和不用比錢學校的南亞裔,完全是兩個世界的人。
最上層的南亞裔的學生好多都好有教養,家教好嚴好緊張讀書,數理最強的好多都印度人,仲勁過中國學生,其實Top IS都收不少南亞學生。