用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-6-25 12:30
咦?乜唔係乜科有*都可以加權嗎?
係呀,HKU/CU 5或以上就有得加(唔係好記得其它大學有冇?)

我所指既BBA加權,係呢個係對英文及數學有特別WEIGHTING。

babadogcat 發表於 20-6-17 18:50
中一孩子,成績中位,堅持自己溫書,我哋只能問下有咩唔識再同佢傾!
另外有朋友依然自己讀一次,再同孩子 ...

中一孩子,成績中位,諗住咁大個人唔駛理啦。一直相安無事,點知考試前一日攞住本L&S同阿媽講:媽咪,三權分立唔識呀⋯⋯

點解停課咁耐唔一早講,要考試前一日講?同埋阿媽我係讀中文既,你攞本英文書俾我想點!

好喇,黑住面講到喉嚨痛終於講完,開開心心去考試。返屋企:媽咪,中史都唔係好識呀。
我:吓!幾時考呀?背咗佢咪得囉!
阿女:唔係㗎,有分析題㗎。唔駛擔心,今次仲有三日
我:但係中史係秦考到東漢喔⋯⋯

終於要載歌載舞咁將秦統一到東漢瓜柴講一遍。攰到我呢!

little_yolky 發表於 20-7-3 15:55
中一孩子,成績中位,諗住咁大個人唔駛理啦。一直相安無事,點知考試前一日攞住本L&S同阿媽講:媽咪,三權 ...
中史e加都有思考題,不可以只靠死背背ga la, 仲有你們中文好還好,有d字唔識讀背唔到,我叫小朋友求其作個音

MrBeast 發表於 20-7-3 17:34
中史e加都有思考題,不可以只靠死背背ga la, 仲有你們中文好還好,有d字唔識讀背唔到,我叫小朋友求其作個 ...

思考題都係基於史料。結論都係要背!

依家個個有手機,唔識讀咪查囉。乜依家D老師唔讀書架咩?

little_yolky 發表於 20-7-3 17:37
思考題都係基於史料。結論都係要背!

依家個個有手機,唔識讀咪查囉。乜依家D老師唔讀書架咩?
英文就話可以拼,中文字尤其無里頭個d讀一兩次邊記得姐
in theory, 思考題understand 前因後果其實是唔洗背,個問題係冇model ans 有d人會struggle

回覆 little_yolky 的帖子

我想講現今中史同以前真的有d唔同,你信下阿大la, 就算你唔認同,安撫下都好

MrBeast 發表於 20-7-3 17:41
英文就話可以拼,中文字尤其無里頭個d讀一兩次邊記得姐
in theory, 思考題understand 前因後果其實是唔洗背 ...

拿,歷史答問題你引用史料支持分數係唔同既。

MrBeast 發表於 20-7-3 17:44
回覆 little_yolky 的帖子

我想講現今中史同以前真的有d唔同,你信下阿大la, 就算你唔認同,安撫下都好 ...

一樣既,老師都叫佢哋背,佢哋唔背啫。得果6X-7X分,點信佢!

我對自己個個小一全跟和指導,小二小三小测自已温,大考才理,小四大考半放手 (小一至小四,级三至级十二),小五呈一又全跟足,级一,小六呈二全放手,级九,小六最後一次test 也是自己温,差不多result, 有外補中文,上了中學绝對要放手,可以問下,會讓他找新讀書方法,好多科,好多野記,家長好難跟。

‹ 上一主題|下一主題