用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
go

還會同孩子溫習  

中一孩子,成績中位,堅持自己溫書,我哋只能問下有咩唔識再同佢傾!
另外有朋友依然自己讀一次,再同孩子溫,親人也有用這方法一直跟到中三四!

大家認為其實都中學,會放比佢哋自己溫?

上到中學,應該適度放手了。可以係佢弱d的科幫佢,但家長唔應該做主導。放手初期,成績當然可能無由父母mon實咁好,但比番個責任佢,對佢係好事。

你講的大有為家長,我都識唔少。有個直頭勁到跟到個女考Dse,佢話d星星唔少係比佢的。

Jane1983 發表於 20-6-17 20:15
上到中學,應該適度放手了。可以係佢弱d的科幫佢,但家長唔應該做主導。放手初期,成績當然可能無由父母mon ...

你講得好啱!有時明知,我哋唔可以跟足一世,比番責任佢自己,比個成長既磨練佢地去面對將來!但係.....好似你話好勁既家長連DSE 5**都攞埋,我有時都感到迷惘,仲想大叫有冇攪錯,係咪要幫手讀埋大學(emoji)(emoji)

babadogcat 發表於 20-6-17 20:22
你講得好啱!有時明知,我哋唔可以跟足一世,比番責任佢自己,比個成長既磨練佢地去面對將來!但係.....好 ...

幫佢搵埋工、幫佢做埋份工
中學真係是時候放手,初時成績跌一跌,有6年時間追返。亦要讓孩子開始了解自己的能力和專長,若只靠家長發功讀上去,出嚟做嘢見真章,不堪設想

babadogcat 發表於 20-6-17 20:22
你講得好啱!有時明知,我哋唔可以跟足一世,比番責任佢自己,比個成長既磨練佢地去面對將來!但係.....好 ...

其實呢D係好個人既選擇,家長叻就自己嚟,唔得就俾錢人做,可以乜都唔駛幫既小朋友實在唔係好多。

WinnieCatCat 發表於 20-6-17 21:21
幫佢搵埋工、幫佢做埋份工
中學真係是時候放手,初時成績跌一跌,有6年時間追返。亦要讓孩子開始 ...

係,好認同(emoji)(emoji)
最怕係家長緊張,孩子唔會,因為佢地知最後都有人包底

little_yolky 發表於 20-6-17 21:21
其實呢D係好個人既選擇,家長叻就自己嚟,唔得就俾錢人做,可以乜都唔駛幫既小朋友實在唔係好多。
...

係既,最好是同孩子傾下他們認為什麼方法最合適(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

簽名被屏蔽

中學就放手俾小朋友自己處理

回覆 babadogcat 的帖子

初中放手,比小朋友發揮吓小宇宙,唔等於唔着緊Dse成績。Dse係中六,仲遠。

點都俾機會佢自己試下

妹妹頭    發表於 20-6-18 08:50

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-6-18 07:51
回覆 babadogcat 的帖子

初中放手,比小朋友發揮吓小宇宙,唔等於唔着緊Dse成績。Dse係中六,仲遠。 ...
識人小學同初中都放晒手,成績一直平平,高中反而要落手補課

bobbob 發表於 20-6-18 09:14
識人小學同初中都放晒手,成績一直平平,高中反而要落手補課
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手, 功課測考都係小朋友自己處理, 結果成績一落千丈, 級名次跌到中間位, 到呈分時, 佢照舊放手, 結果派B3 中學, 依家升上中學, 仍然由小朋友自己處理, 成績真係好麻麻, 我覺得太早放手, 佢地未識處理, 又冇自信心.....

回覆 bobbob 的帖子

你講呢個case,令我想起一個朋友的見解。佢話有d細路係資質好又有鬥心,真係由頭帶到尾。但有d並非可以長谷的料,太早chur只會令佢burn out和厭學。佢話呢類只要keep住係中游,選到佢鍾意的科,最後兩年先開行turbo,仲有效果。

回覆 妹妹頭 的帖子

放手亦唔係一下放晒,小三全部由小朋友自己一力承擔亦太早。同而家中一又唔同。
佢父母見到佢成績一落千丈,呈分都唔理,由得佢去band 3?

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...
的確睇小朋友自律程度。完全放手還是中學比較好,不過小學階段應該嘗試逐步放手,建立良好習慣。例如平時功課測驗默書等,俾佢自己搞;期末大考,呈分試,家長參與

b3410 發表於 20-6-18 10:02
的確睇小朋友自律程度。完全放手還是中學比較好,不過小學階段應該嘗試逐步放手,建立良好習慣。例如平時功 ...
我以前都係, 小四開始唔理佢功課(當然佢唔識做會問我), 我只會睇下佢做齊未? 默書亦係小四開始, 教佢自己錄音(讀默範圍), 背默當然要自己背左佢, 自己同自己默書, 但到測考我會出手教佢溫.....

Jane1983 發表於 20-6-18 09:39
回覆 bobbob 的帖子

你講呢個case,令我想起一個朋友的見解。佢話有d細路係資質好又有鬥心,真係由頭帶到 ...

十分真實的分享,有些人好喜歡好勤奮讀書,有d都未埋位,反而一知道自己方向,便順哂!

妹妹頭 發表於 20-6-18 10:08
我以前都係, 小四開始唔理佢功課(當然佢唔識做會問我), 我只會睇下佢做齊未? 默書亦係小四開始, 教佢自己錄 ...

錄音自己默書

我都係咁

中學練習oral, presentation, 都可以自己拍video/錄音

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...

其實真係好個人,小朋友得就放,唔得就跟下,無話幾時早幾時遲。最緊要係睇小朋友性格,但目標但係一步步朝住放手既路進發!