用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教各位前輩怎樣調整家長自己的情緒 ...
樓主: 200904
go

想請教各位前輩怎樣調整家長自己的情緒 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-6-16 08:53
呢句說話有階段性,只適合小学階段……只要教曉佢地呢个係佢地自己責任,係向自己負責而唔係為父母交代,上 ...
依家講緊呈一,梗係講小學階段啦!
其實唔好以為小朋友大個咗就一定唔會著緊再著緊父母既睇法,著緊與否只在乎一樣嘢:

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 20-6-16 08:53
呢句說話有階段性,只適合小学階段……只要教曉佢地呢个係佢地自己責任,係向自己負責而唔係為父母交代,上 ...
係呀, 所以阿大當年我好爽, 上EK大家緊張我就食花生。依家抵死喇, 論流轉, 到我好頭痕。
阿細唔係唔想努力, 係佢「以為」自己已經好努力。噚晚夜話:

細: 其實我同大家都係一樣咁讀咋嘛, 都係寫下睇下咁, 但我就係成績唔好。
我: 唔係, 家姐果D至係叫正常。
細: 家姐係學霸。
我: 唔係, 家姐唔係學霸, 佢係一般學習態度同方法。媽咪至係學霸。
細: ...............
我: 媽咪有最強大腦, 睇幾次就記得晒。你哋無, 就要用多D時間。你要諗啱自己既方法, 人哋唔係你, 唔知乜方法最適合你。而且, 你係做得太少, 睇得太少, 所以老師同媽咪有時話你作文邊度唔好, 你根本唔明白人哋講乜。

佢瞓著前好似有少少明白咁..............不過唔知係咪真明。

hkpapa852 發表於 20-6-16 09:01
其實唔好以為小朋友大個咗就一定唔會著緊再著緊父母既睇法,著緊與否只 ...
暫時嚟講, 我覺得中一、二都係著緊父母既睇法, 可能係拍拖前都係咁。中一雖然係中學生, 但都只係大幾個月, 都仲好小學雞。

little_yolky 發表於 20-6-16 09:06
係呀, 所以阿大當年我好爽, 上EK大家緊張我就食花生。依家抵死喇, 論流轉, 到我好頭痕。
阿細唔係唔想努力, ...
你未个妹解釋出个精髓所在:有無用心……
求其煮熟-碟餸同用心机用愛去煮出黎,总有分别,虽然两碟都可以食飽人……

little_yolky 發表於 20-6-16 09:06
有學霸媽咪,阿細一定得,相信只係未揾到最佳學習方法。

little_yolky 發表於 20-6-16 09:08
暫時嚟講, 我覺得中一、二都係著緊父母既睇法, 可能係拍拖前都係咁。中一雖然係中學生, 但都只係大幾個月,  ...
父母的影響可以好大。自己就係覺得當年少左來自家長的指導,沒揀到最貼切成績的學科,浪費了好成績

回覆 YmOra 的帖子

多謝你的鼓勵與指導啊!
真的,第一次做媽媽,很多時候對自己的教養方法也是搖擺不定的。對女兒嚴格些,怕對她們造成心理壓力,對女兒寬鬆些,又怕之後後悔沒有好好鞭策她們。在“度”上總是拿捏不好。

YmOra    發表於 20-6-17 10:22

回覆 medicine 的帖子

恭喜你呀。相信小朋友這次自行已經有著落了吧。
希望我家小朋友能順順利利完成呈分,不失手,我已經很滿足。

medicine    發表於 20-6-16 10:33

medicine 發表於 20-6-16 09:49
父母的影響可以好大。自己就係覺得當年少左來自家長的指導,沒揀到最貼切成績的學科,浪費了好成績
...
後悔無讀醫? 我好多同學都係...

medicine 發表於 20-6-16 09:32
有學霸媽咪,阿細一定得,相信只係未揾到最佳學習方法。

最近發現,如果我將課文講一次,佢會好D。可能佢既係耳食之學

cafeva 發表於 20-6-16 10:06
後悔無讀醫? 我好多同學都係...
已經係司馬昭之心,表露無遺

little_yolky 發表於 20-6-16 10:17
最近發現,如果我將課文講一次,佢會好D。可能佢既係耳食之學
加油

Yanamami 發表於 20-6-16 09:16
你未个妹解釋出个精髓所在:有無用心……
求其煮熟-碟餸同用心机用愛去煮出黎,总有分别,虽然两碟都可以 ...

最慘咪就係佢自己覺得自己好努力了⋯⋯

200904 發表於 20-6-15 11:10
小女還有不夠一個月就呈分了。換做平時,我估計已經頭痛,今年加上疫情停課,戴口罩上學,不足一個月就要考 ...
順從自己的心。如果小朋友自己也想有好成績,家長為何不幫一把呢?不要小看一個月,如果父母子女大家齊心,分工合作,互相support, 我覺得可以有很大突破。畢竟小學的內容非常簡單。
不過,如果小朋友自己覺得好辛苦,唔想再谷,就停,無謂搞到雞犬不寧。

hkpapa852 發表於 20-6-16 09:01
其實唔好以為小朋友大個咗就一定唔會著緊再著緊父母既睇法,著緊與否只 ...

小朋友大個咗,越嚟越有個人思想,咪仲介意別人睇法,包括來自父母~~~

加油!

200904 發表於 20-6-16 10:02
回覆 YmOra 的帖子

多謝你的鼓勵與指導啊!

同感

我陪你, 我相信我件細, 都是差不多, 甚至更差 !我家是一天一地...

little_yolky 發表於 20-6-16 11:06
最慘咪就係佢自己覺得自己好努力了⋯⋯

形在神不在佢明嗎?佢自己set个目標好喎……

樓主, RELAX 隨心隨意 ! 
你有咁諗,都識反省,即係都會保持冷靜的人。 RELAX 
‹ 上一主題|下一主題