用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教各位前輩怎樣調整家長自己的情緒 ...
go

想請教各位前輩怎樣調整家長自己的情緒

小女還有不夠一個月就呈分了。換做平時,我估計已經頭痛,今年加上疫情停課,戴口罩上學,不足一個月就要考試,未暖身就上戰場的種種情況,老實說,我覺得作爲家長,我的壓力好像遠遠大於小朋友。

過往幾年,最多考試前那個星期,我在旁稍微點撥一下,她們自己看課文,看平時作業,就去考試了。周六周日也從來不溫習。

但今年,我竟然去買了課外練習!然後周六周日,都要求她們抽時間來溫習。我還親自加入溫習戰團。

其實,我好矛盾。我都自覺給了小朋友壓力,生怕在從來沒有的壓力下反而失常。但又怕我不給壓力,小朋友不知道這次考試的重要性,隨隨便便去考,考不出好成績。

想問問前輩,大家當初怎樣面對以及,回想當年,怎樣可以做的更好?

回覆 200904 的帖子

你問心,真心答自己,你究竟驚咩嘢?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-15 13:04
過往幾年的你都衹是稍微點撥,那過往孩子的成績應該沒什麼問題,既然這樣就應一樣的心態面對就可以. 不會因為 ...
嗯。理智上,我也這樣分析給自己聽。看不到小朋友,我會抽離出來,然後反省自己會不會給孩子太大壓力。但回到家,就會忍不住要求她們努力溫習,準備考試。

200904 發表於 20-6-15 11:10
小女還有不夠一個月就呈分了。換做平時,我估計已經頭痛,今年加上疫情停課,戴口罩上學,不足一個月就要考 ...
小朋友過往成績如何?
突然轉為催谷,仲要只係得1個月時間,其實作用不太。

不少人為3次呈分至少半年前已準備。平常心面第一次呈分,賽後再檢討吧!​
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

溝通呀~小五女生已好成熟。同佢坐低傾黎紧升中大家要面对乜野,要点好好部署同安排。佢明白書係為自己讀,要做到自己第日唔会有机会後悔先好,父母只係啦啦隊,從旁協助。最好早早同佢去心儀中学既升中简介会听多d中学都喜歡收咩学生(佢自己亦会有喜好同目標),俾佢自己多瞭解同參與整个升中过程,而唔你叫佢行東就東,西就西。只要佢有目標,自己積極參與整件事,你就好辦事了。大家拍住上好过你-个人推。

200904    發表於 20-6-16 09:50

簽名被屏蔽

回覆樓主:

已經歷b123學生共處一校,升中不要有太多憂天幻想。

Yanamami 發表於 20-6-15 14:41
溝通呀~小五女生已好成熟。同佢坐低傾黎紧升中大家要面对乜野,要点好好部署同安排。佢明白書係為自己讀, ...

對。P5女仔實在沒有不知道重要性的可能,連阿細都爆瘡。佢尋日問我,家姐有無可能入到大學,我話機會幾大,佢哋學校入大學率極高的。咁然後佢再問:咁我呢?我老實答:你就無乜可能。對話完結。

後來我覺得咁答唔多對路,要同佢夜話一番。

GIPW    發表於 20-6-16 11:03
medicine    發表於 20-6-16 06:35

little_yolky 發表於 20-6-16 05:38
對。P5女仔實在沒有不知道重要性的可能,連阿細都爆瘡。佢尋日問我,家姐有無可能入到大學,我話機會幾大 ...
現在就算B2,都仲有機會架。咪甘早斷言阿細話沒機會啊嘛。自信心都好重要,有動力同自我放棄係好唔同。

medicine 發表於 20-6-16 06:38
現在就算B2,都仲有機會架。咪甘早斷言阿細話沒機會啊嘛。自信心都好重要,有動力同自我放棄係好唔同。
...

係。所以我後來都覺得咁答唔對路,要夜話解釋一下。

小女還有不夠一個月就呈分了。換做平時,我估計已經頭痛,今年加上疫情停課,戴口罩上學,不足一個月就要考 ...
個人認爲已經足夠。

我們也同你同你一樣,過往從來不溫習,至今未有補習。一樣周末只係玩……到了第一次呈分前三周,有在家每個周六周日默寫中/英單詞,時間大約半個鐘就算數。誰知呈分卻俾左驚喜。於是第二次呈分依樣畫葫蘆,竟然到了進無可進的位置!

little_yolky 發表於 20-6-16 06:39
係。所以我後來都覺得咁答唔對路,要夜話解釋一下。
見某B2學校,校網上有同學DSE摞到36分……到中學先開竅真唔出奇。

自己經歷過,係相信小學係鍛煉學習方法/態度。中學課程變多/加深,先係真章

medicine 發表於 20-6-16 06:58
見某B2學校,校網上有同學DSE摞到36分……到中學先開竅真唔出奇。

自己經歷過,係相信小學係鍛煉學習方法/ ...

拿,態度阿細唔夠阿大好咋,但大圍嚟講仲係優勝㗎。停課期間上zoom,佢態度好好,攞咗全班大獎㗎!不過態度唔計分咋。

little_yolky 發表於 20-6-16 05:38
對。P5女仔實在沒有不知道重要性的可能,連阿細都爆瘡。佢尋日問我,家姐有無可能入到大學,我話機會幾大 ...
子女對事物既著緊程度,基本上係取決於父母對該事件既著緊程度。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-16 07:39
子女對事物既著緊程度,基本上係取決於父母對該事件既著緊程度。

咁我係咪要再著緊D我怕佢頂唔住

little_yolky 發表於 20-6-16 07:58
咁我係咪要再著緊D我怕佢頂唔住
人既底線可以因應時間同環境而調整,但如果係緊張關頭嚟做測試,我驚爆煲既係妳唔係佢。

hkpapa852 發表於 20-6-16 08:08
人既底線可以因應時間同環境而調整,但如果係緊張關頭嚟做測試,我驚爆煲既係妳唔係佢。 ...

所以我依家以靜制動,有乜事暑假至講

個人認為,整個小學階段係建立小孩子對學習的"樂趣",而學習"方法"則可以响初中階段確立出一套屬於自己的方法讓高中可以讀得順利和有效率,再細分DD嘅係初小可以盡情享受學習的樂趣,好好把握小孩子的天性"好奇",讓孩子喜愛學習所帶來的樂趣,高小就可以把""樂趣""轉化為""應用""呈現到考試卷之上給自己取高分。

分享我的經驗,女兒初小就開始睇故事書,和我為她準備嘅數學玩玩題及科學小實驗,去下圖書館去下博物館去下科學館去下濕地公園等等,整個初小都係以玩為主建立學習的樂趣,其次才是學校的課本學習,經驗話我知,嗰句"讀萬卷書不如行萬里路"係真嘅,女兒從玩從見聞中所學所懂嘅幫助到她响小學時期學習書本上的知識甚為輕鬆,因為我知道女兒的個性係從不知不覺間吸收係最多最有驚喜的,所以响初小就以""玩""為主題建立實力,去到高小就容易計劃讀書的方式方法。個人認為,你以往是臨考前準備,好難現在臨近一個月就呈1而做到以往無做嘅"密集式溫習",對大人對孩子都不是好事,好容易嚇怕孩子從此不愛讀書,個人建議,愛讀書係要時間建立,孩子越細越容易成功,因為可以好好利用孩子的"好奇心",不過,若然錯失了那個階段也不用愁還有初中,初中有好多科目,係建立孩子愛讀的好機會,總有些科目係自己喜歡的,所以不要為現況而太過憂心,記住孩子的讀書路還未完,仲有時間扭轉,只要把目光放遠一點,壓力就會細,逐步逐步嚟,先好好計劃下月呈分中孩子最強嘅和最弱嘅之時間分配,常識可以背就先行背咗先,數學邊番弱嘅就多做習作,唔知你平時有否看書習慣,看看中弱吖定英弱,中英文好靠平時的浸淫,這兩科不要過份大壓力,抱住盡咗力就""暫時算""的心態好了,向小六畢業生攞定常識書和數學書响這個暑假俾孩子""預習""定先,背定兩三課常識,不要全部背晒只係少少好了,目的係為咗响小六呈2時可以慳番DD時間出嚟!數學預習定亦可以慳出時間來應付中英文的學習,務求呈2追番些有可能失去嘅成績。

樂觀看前路,讓孩子明白前面仍有路可走,孩子就無有好怕,失去嘅就用時間逐小段逐小段地追番。

努力加油呀!

hkpapa852 發表於 20-6-16 07:39
呢句說話有階段性,只適合小学階段……只要教曉佢地呢个係佢地自己責任,係向自己負責而唔係為父母交代,上左軌就可自动导航,父母唔洗再“著紧”。我两个升中後都無再理,学紧乜都唔知~