用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 中文
樓主: twinsmummy
go

[中學] IBDP 中文 [複製鏈接]

Activehealth 發表於 20-6-16 21:38
港島ESF某中學,要好多香港人父母的學生選IB Chinese A, 不准揀Chinese B, 好多都由ESF Y1 讀起。

結果個 ...

ddjjbaby 發表於 20-6-17 15:15
請問你仔仔現讀的PIS ,讀Chinese A/B 的情況如何?我小朋友仍在小學部,想知多啲資料,或者你可以pm 我。 ...

我細嘅去年畢業,無咁清楚而家情況。個人經驗小學階段盡量接觸多D中文,孩子傾向自己睇英文書,睡前我中英都讀,睇下台灣綜藝節目等,去到中學只有中文科和初中歷史科係中文,更難要求他們多用中文。朋友孩子esf小學,一直唔喜歡上中文,但愛上看中國好声音,聽講都有進步

ddjjbaby 發表於 20-6-17 15:15
請問你仔仔現讀的PIS ,讀Chinese A/B 的情況如何?我小朋友仍在小學部,想知多啲資料,或者你可以pm 我。 ...

VSA去年IBDP 32% 人有bilingual diploma, 應該約30+%人Chi A。

回覆樓主:

大嘅同學仔唔考中文A,考Spanish ab initio, 有D後悔,並是想像中咁容易

poonseelai 發表於 20-6-18 08:39
大嘅同學仔唔考中文A,考Spanish ab initio, 有D後悔,並是想像中咁容易

我認識的同學仔均是早一至兩年秘密練兵,然後在Y12讀Spanish ab

Radiomama 發表於 20-6-18 09:45
我認識的同學仔均是早一至兩年秘密練兵,然後在Y12讀Spanish ab

咁cheating 喎.If they have learned Spanish for 2 years, they should take Spanish B standard level

https://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/language-acquisition/language-ab-initio-sl/

"for students with no prior experience of the target language, or for those students with very limited previous experience."

當年孩子學校myp加入 French and Spanish, 規定學了兩年要選 B SL, 我孩子那年 year 10, 無得選 French or Spanish, 因只學一年 DP不足以考 B SL, 但學過又不可選 ab initio

poonseelai 發表於 20-6-18 10:35

Agreed!

Nothing is more important than personal integrity.

It is definitely a very bad example set on behalf of the parents.

poonseelai 發表於 20-6-18 07:33
我細嘅去年畢業,無咁清楚而家情況。個人經驗小學階段盡量接觸多D中文,孩子傾向自己睇英文書,睡前我中英 ...

謝謝分享 我小朋友就係傾向睇英文書,我要加把勁了

964000 發表於 20-6-18 08:21
VSA去年IBDP 32% 人有bilingual diploma, 應該約30+%人Chi A。

Thx for info

章太郎 發表於 20-6-18 10:49
ab initio係預學生唔可以出去學或搵上門補習,自學先計?

自己私下學,學校唔知,咪比你照考 ab initio, 這是誠信問題。

poonseelai 發表於 20-6-18 10:55
自己私下學,學校唔知,咪比你照考 ab initio, 這是誠信問題。

章太郎 發表於 20-6-18 10:58
唔好意思,我只係想了解下ab initio expectation係自學嗎,自己睇書睇video之類?  
...

唔係自學,學校上堂。我知如學生想考一種外語而學校無提供,有一選擇係  school assist language course, 詳情唔知

poonseelai 發表於 20-6-18 10:55
可能只有香港才會發生?因為大學收學生只睇分數?
其實大學應該諗諗,點樣調整收IB學生的準則,否則學生一心想高分,就會出現呢種情況。大學也收唔到真正敢於嘗試挑戰自己,有能力的同學。

你的想法和做法完全正確,也盡了家長的榜樣。不過世界運作未必盡如人意,我們只能自律做好自己。

poonseelai    發表於 20-6-18 11:25

poonseelai 發表於 20-6-18 11:03
唔係自學,學校上堂。我知如學生想考一種外語而學校無提供,有一選擇係  school assist language course,  ...

是的,例如一些印度語、日語、韓語,我仔學校會將這些自學language 撥入Group 1, 因為多數是學生的母語。

poonseelai 發表於 20-6-18 11:03
唔係自學,學校上堂。我知如學生想考一種外語而學校無提供,有一選擇係  school assist language course,  ...

事實是這樣,我知有些LS轉去IS的人因為必考ChiA, 也會drop中文take外語去避,這樣中文咪得LS小學程度?還有些中一便出國的之後也會停學中文,咁我在IS正經學到畢業中文也有小學程度卦。
有些人批評學校自少學外語「浪費時間」,但原來學了反而到時學中文更無「後顧之憂」,意料不到。

章太郎 發表於 20-6-18 11:11
學校上堂,如果就算yr 12開始又等於學咗兩年,係咪可能由老師judge學完係咪都得ab initio level去決定考邊 ...

dp一開始已選定了科目,選時未學過才應該選 ab initio

回覆 964000 的帖子

唔使中一就drop的。可以一路讀 main stream,到選IB考什麼科目的時候,先決定考中文A或者外語B。一般讀到果陣,其實水平已經幾高。
‹ 上一主題|下一主題