用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 中文
go

[中學] IBDP 中文 [複製鏈接]

請問在DP level MA vs MHL 對考大學有什麼分別呢?我啲細路會升MYP 在MA stream,有啲驚佢哋去到IBDP嗰陣,中文會好深(emoji)(emoji)‍♀️
Thank you
   9    0    0    0

twinsmummy 發表於 20-6-12 20:56
請問在DP level MA vs MHL 對考大學有什麼分別呢?我啲細路會升MYP 在MA stream,有啲驚佢哋去到IBDP嗰陣, ...

MA vs MHL是什麼意思?

DP 中文先有Group A 及B之分,每個Group又有Standard Level及Higher Level之分;所以即是有四個程度:
Chinese A HL
Chinese A SL
Chinese B HL
Chinese B SL

另外中文一科其實又有二分:
1) Literature
2) Language and Literature

twinsmummy 發表於 20-6-12 20:56
請問在DP level MA vs MHL 對考大學有什麼分別呢?我啲細路會升MYP 在MA stream,有啲驚佢哋去到IBDP嗰陣, ...

對於由細到大讀IS的學生來説,Chinese A SL已經好難;而讀HL更是少之又少,因為HL 與SL的選擇視乎大學選科的要求,唔會亂揀。

Radiomama 發表於 20-6-12 22:25
MA vs MHL是什麼意思?

DP 中文先有Group A 及B之分,每個Group又有Standard Level及Higher Level之分; ...

Thank you radiomama.  請問HL 同SL 對大學申請有什麼分別?兩個都是同樣2分嗎?
唔該你,我對IB system 還在學習中

twinsmummy 發表於 20-6-13 01:14
Thank you radiomama.  請問HL 同SL 對大學申請有什麼分別?兩個都是同樣2分嗎?
唔該你,我對IB system  ...

IB每科均是滿分7分;除非大學主修中文或相關科目,其他無必要讀Chinese A HL。
如果Chinese & English 均修Group A,就算兩科都只是SL, 已經可以取得Bilingual Diploma 。
不少國際學校的學生只會讀Chinese B SL, 甚至不讀中文、改讀西班牙文或法文。
上IBO 網頁睇IB,好過道聽途説。

係IS讀native stream,IBO係會要求要考A卷。我去好多學校school tour時問過,又聽讀唔同IS的用家朋友講過,好多學校(唔開名)講學生要考A卷時,就侃侃而談話係要求。但問到過去幾年,有幾多學生考A卷攞7分,就即刻話中文只係十科八科的其中一科,又話學中文唔係為攞7分,係度卸。根本就係學校無配套,亦無諗過點樣協助A卷學生爭取好成績。咁樣尤如推士兵上戰場,但無好好裝備佢,空槍上陣,即係送佢去死。

我眼見幾多朋友的年長子女讀B卷,攞7根本係不費吹灰之力,尤如讀少一科。

Jane1983 發表於 20-6-13 07:11
係IS讀native stream,IBO係會要求要考A卷。我去好多學校school tour時問過,又聽讀唔同IS的用家朋友講過, ...

好多家長在小學時會push子女補習中文,但到中學時又後悔在A班囉。

IBO有嚴格要求是對的,考試又不是一定要考中狀元,我壓根兒無想過中文要拿7。

回覆 Radiomama 的帖子

學校會鍾意你呢種家長。但既然話得個學生的能力咁勁,一定要佢考native卷。但到講成績,又覺得家長要求高,7分好難ga,係咪精神分裂呢!考大學的offer對總分有要求,對3個HL亦有要求。一科無外國大學睇的A卷,用學生大量時間之餘,仲拖低總分。學校竟然唔覺得要協助學生考好d,真係荒謬。
有d學校,聽過有些係non native果班的學生,明明成績超班可以升上native班的,都賴死唔升,學校又由佢。

Radiomama 發表於 20-6-13 09:16
好多家長在小學時會push子女補習中文,但到中學時又後悔在A班囉。

IBO有嚴格要求是對的,考試又不是一定 ...

讀書學習知識和想做狀元、攞7分係無衝突。

有學校列晒各科成績,英、數、phy、 chem、 bio、 history 、geography都有不少7,唯獨中文A卷欠奉,中文科負責老師一副係咁樣,唔關佢事的態度,真係幾荒謬。

Jane1983 發表於 20-6-13 09:39
回覆 Radiomama 的帖子

學校會鍾意你呢種家長。但既然話得個學生的能力咁勁,一定要佢考native卷。但到講 ...

冇辦法,demand and supply, . 家長本身跟本不想花咁多時間精神在中文A, 小學時無論話想點様注重和讀好中文,一到中學就想避Chi A。驚程度太好反而被assign了中文A, 就轉間冇Chi A的避,或讀外語避考Chi A。就算標榜中文的CIS都係得20+%人考Chi A,相信主要都係LS過去冇得唔揀Chi A。

題外話,中文科在香港真是苦難的科目,LS一樣,一到中學,去IS避DSE中文的又有,去外國避的又有,最終中文小學程度,「夠用」為本。

反而我們小時候從來沒聽過學生討厭中文科,淺淺地,小一學「山,高山高高的山」,小四才作文,小五六才學成語,中學才學文言文,皆大歡喜,長大不見得有人不懂中文,有興趣的自然會發掘更深,冇興趣的至小過程愉快不用左閃右避。

964000 發表於 20-6-13 11:12
冇辦法,demand and supply, . 家長本身跟本不想花咁多時間精神在中文A, 小學時無論話想點様注重和讀好中 ...

哈,我小一都是讀這課,簡單兩句,整幅畫面就出咗嚟,唔知點解而家要學咁深

Jane1983 發表於 20-6-13 10:26
讀書學習知識和想做狀元、攞7分係無衝突。

有學校列晒各科成績,英、數、phy、 chem、 bio、 history 、g ...

多謝你哋的意見,我啲細路以前讀本地學校兩年前轉IS,所以佢哋啲中文底唔差,但係如果繼續喺A stream 我覺得佢哋會讀得好辛苦,而且佢哋都唔係鍾意讀中文嗰啲人,所以想靠依兩年同學校商量可唔可以高班跌佢落B stream,佢哋而家嗰班大部份都係內地孩子,中文真係好勁,佢哋唔係嗰啲囉

twinsmummy 發表於 20-6-13 11:20
多謝你哋的意見,我啲細路以前讀本地學校兩年前轉IS,所以佢哋啲中文底唔差,但係如果繼續喺A stream 我覺 ...

以前孩子老師講過,考chi A high level 大多數係內地考生,包括已來港的,他們中文底子係高,睇番19年5月全球只有1,200個 chi A HL, 約一成人有7,考chi A standard level 多數係香港人和東南亞考生,共2,900人。ib選科要睇你大學心儀科目有什麼 subject requirements, 除非大學選修中文相關科目,考中文A真係無特別着數,即使取 bilingual diploma 一樣。咁耐只聽聞過中大医科如果兩個考生條件相同,例如ib總分,面試表現之類,chi a 比 chi b有着數,或者考美國大學考中文A可以顯示自己接受挑戰。有中文A水平去考中文B,係多D机会取高分,去年3,500人考中文B,超過4成取7,但正如樓上家長講,咁係浪費兩年時間。我兩個孩子考中文A standard level, 他們也話考B同學 hea 讀。我孩子係文科人,目標不是神科,又無乜強項,選科時都鼓勵他們可以的話選中文A,最後成績都ok。或者我係佛系父母,着重學習過程多過成績。

回覆樓主:

中文A取7分難,英文A仲少取到7

twinsmummy 發表於 20-6-13 11:20
多謝你哋的意見,我啲細路以前讀本地學校兩年前轉IS,所以佢哋啲中文底唔差,但係如果繼續喺A stream 我覺 ...

可以同學校講,但估計唔係咁易,尤其小朋友係本地學校轉來,水準較高的。

識人個女和學校的counsellor 傾,傾咗多次,佢都係鼓勵小朋友“你得既得既”,boost佢自信,根本唔係會比佢轉。

回覆樓主:

幾年前學校有話過ibo和本地大學關注香港學生考中文B情況,學校亦会提醒學生,曾聽過本地大學面試時問個考生為何考中文B

poonseelai 發表於 20-6-13 14:07
幾年前學校有話過ibo和本地大學關注香港學生考中文B情況,學校亦会提醒學生,曾聽過本地大學面試時問個考生 ...

所以如果冇諗喺香港讀大學或者讀文科,根本冇乜需要讀A stream? (emoji) 至少唔需要H L,如果學校一定要讀A stream, SL都ok,我的理解對嗎?

回覆 twinsmummy 的帖子

SL夠了,除非一心向中國文學發展。

twinsmummy 發表於 20-6-13 15:40
所以如果冇諗喺香港讀大學或者讀文科,根本冇乜需要讀A stream? (emoji) 至少唔需要H L,如果學校一定要讀 ...

中文A SL已經好ok,至於A定B,ibo 指引係按學生能力,A是母語,B係 language acquisition,  透過學習第二語言認識一個國家文化,每間學校有对語文水平指引,識人因學校要求考中文A而轉校

回覆 poonseelai 的帖子

轉去邊間?因為咁樣轉校其實都可惜,不過當事人行得呢步,都有佢的原因。
‹ 上一主題|下一主題