用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

kanhan 發表於 21-4-28 10:25
請問盧中Dse成績係咪好過基元?
翁佑,白約翰,元中又好嗎?

盧幹庭2020年成績較基元佳
白約翰/元公成績參考以下
翁佑無公布DSE數據

2020年 3322率 22222 2+ (主科)
白約翰 [•] | 94.2% | 96.6% ([•])
盧幹庭 61.6% | 89.3% | 96.8% ([•])
基元 58.0% | [•] | 95% (91.9%)
羅桂祥 54.4% | 92% | 96.8% ([•])
-------------------------------------------------------
公益社 [•] | [•] | 94% ([•])
基朗 43.4% | 84% | 92.8% ([•])
伊中中 40.0% | 79.3% | [•] ([•])
-------------------------------------------------------
天官 [•] | [•] | 91.9% (91.7%)
鄧佩瓊 [•] | [•] | 91.1% (89.5%)
裘錦秋 [•] | [•] | 90.6% (91.2%)
張煊昌 [•] | [•] | 90% ([>90.5%]^)
元公 [•] | [•] | [•] (86.5%)
青中 [•] | [•] | 逾80% ([•])

HLC 翁佑 鄧兆棠 天循 無數據

^ 主科2+ 中英數通
張煊昌 [>85.9%] [>79.9%] 97% 99%

kanhan    發表於 21-4-28 16:07

三多 發表於 21-4-28 10:48
校長今年簡介會上有講,因為佢哋這几年全部都是band1生,到七月份就知教育局批唔批俾佢
...
謝謝告知

ikenmak 發表於 21-4-28 14:23
有機會都係出年2022年既事,與今年9月入讀學生無關架.
明白。到時羅中相信更難入了。

cora0820 發表於 21-4-23 22:35
請問屯門B2位夠B2生嗎?另外想請教全屯門有幾多小六生,B1, B2  B3各占幾多人 ...

今年屯門有約4100個學生升中, 除開3份, 每個BAND 有約1367人

BAND 1學校得10間,  假設每班收40人, 4班即160人 (但有1間係女校)
BAND 2 學校又係10間
BAND 3 學校就就有位剩啦

數據係去聽升中講座時聽返來的,

所以睇返今年老師提示學生選學校, 都係趨向保守,

(我都係睇升中派位D 家長講的)

如果係B1生 , 第三志願已要諗下B2A 學校
B2生如是, 第三志願要諗B3A
可能某D 小學想要保持返個90% 入到頭三志願卦,

所以某D學校的老師, 係比意見家長選校方面都幾嚴謹

hwl2b 發表於 21-4-28 15:20
今年屯門有約4100個學生升中, 除開3份, 每個BAND 有約1367人

BAND 1學校得10間, 仲要有一間係女校,  假設 ...

屯門B1位不足
譚伯羽2020年成績回落至B2A-1C
3間英中2020年3322率低於50%

piglet0529 發表於 21-4-28 06:07
可以分享一下學習生活如何?
唔好意思分享唔到,因為小朋友備取位去咗其他學校。

ikenmak 發表於 21-4-28 09:25
每間中學都有人欣賞,有人批評(話學生質素下降), 我以下只說去年開放日見到.
校長比較務實, 有誠意, 學生能 ...

想問乙一信義係咪機會近乎零?
如乙二選基元係咪又已經冇,要跳去乙三選B2校呢?

sammiwt 發表於 21-4-28 16:37
...

乙1信義機會唔會近0,94個學位,如100人放乙1信義,機率94%。

元朗區約1000個B1生有幾多個乙1放信義唔知架,咁點都有20-30%中獎既

乙2基元都有機會架,照放吧。

乙3就要放半英中,如羅中等。

純粹個人意見供參考

(有些數字可以分享, 基元/羅中有76學位, 乙1必能入到, 則表示元朗區只有40-50人乙一揀基元/羅中, 咁900幾人全部乙1都選晒最熱果6間, 信/崇/鄉係大熱吸幾多票呢? 家長自己可以諗唸)

cora0820 發表於 21-4-23 22:35
請問屯門B2位夠B2生嗎?另外想請教全屯門有幾多小六生,B1, B2  B3各占幾多人 ...

屯門B2生受B1位不足B1生下移影響
計成績呂祥光可能已是B2生最佳選擇

2020年 3322率 | 22222 | 2+(主科)
譚伯羽 58.1% | [···] 97.6% ([···])
-----------------------------------------------------------
劉金龍 49.0% | [···] | 90.4% ([···])
南屯官 48.7% | [···] | [···] (96.5%)
屯官 46.2% | [···] | [···] (95.5%)
-----------------------------------------------------------
呂祥光 42.6% | 91.1% | 96.9% ([...])
屯天 [···] | 86.4% | [···] (93.9%)
屯崇 [···] | [···] | [···] (91.3%)
辛亥年 24.1% | 69.8% | 74.1%(88.6%)
唐賓南 16.3% | 51.0% | 75.5% ([···])

永隆/宣道/平安福音/梁植偉 無數據

醒目開學勳章

sammiwt 發表於 21-4-28 16:37
...

佢有94個位,就算NT4一半band1生揀佢乙一,你都有20%機會啦!何況一定不會有一半去揀佢吧!     

piglet0529 發表於 21-4-28 18:13
佢有94個位,就算NT4一半band1生揀佢乙一,你都有20%機會啦!何況一定不會有一半去揀佢吧!   :hap ...

如果乙一博佢唔到,又驚乙二基元都唔入,咁就要去B2校...

醒目開學勳章

sammiwt 發表於 21-4-28 20:28
如果乙一博佢唔到,又驚乙二基元都唔入,咁就要去B2校...

還可以考慮填乙二盧庭,或如果住天水圍區,可以填羅中。元朗基本上抽唔到乙一,就有近半機會派去band2. 但如果小朋友1a/1b生冇理由唔搏。

至於1c生尤其強谷果的其實入到信義都讀得辛苦,可以考慮穩陣乙1就填基元/盧庭/白約翰/羅桂祥,無謂搏。

piglet0529 發表於 21-4-29 09:11
還可以考慮填乙二盧庭,或如果住天水圍區,可以填羅中。元朗基本上抽唔到乙一,就有近半機會派去band2.  ...

謝謝意見

german73 發表於 21-4-22 13:38
如果唔係順聯屬會B1生, 咁排法, 唔知會派左去邊

天主教聯繫放到第5, 已無左聯繫

piglet0529 發表於 21-4-28 18:13
佢有94個位,就算NT4一半band1生揀佢乙一,你都有20%機會啦!何況一定不會有一半去揀佢吧!   :hap ...

讚同你看法!

元朗區:
信義作為元朗3大,由於其餘2間都要扣除聯繫位,一般小學B1生會傾向信義,所以全區無1/3 都有1/4 B1生揀信義(即係250-330人左右乙1揀佢,機率30-40%)

屯門區:
陳瑞芝也是類似情況,作為屯門4大,由於其餘3間都係要扣除聯繫位,所以都應該約有1/4 B1生揀陳中。

現在分享一下,因為各家長已經遞咗表格,本人沒有左右家長選擇意途,只係俾家長有定心理準備啫。  

選擇進取就要冒一定風險,風險高同時帶來回報高,選擇保守就穩入英中(如:馬中/基元),但回報就低,世界好公平!

祝願大家派到心儀中學。

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 21-4-30 08:14

讚同你看法!

學校老師都要預番時間幫家長覆核,相信今天是交表給小學的最後一天了

商會中學系咪差左好多?

呢排睇d討論區,評價都唔系咁好

CYT1207 發表於 21-5-4 16:43
商會中學系咪差左好多?

呢排睇d討論區,評價都唔系咁好

元朗商會2020年成績回落 參考#727

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3826112&pid=48918245

hwl2b 發表於 21-4-28 15:20

BAND 1學校得10間,  假設每班收40人, 4班即1 ...
你太樂觀了.  1 班點會有40個位. 有D收31~32 個咋. 又要留D比留班生. 屯門點會夠B1位. 兩間官中同劉中成績都未係B1.  B1競爭都好大.

醒目開學勳章

回憶番當年小一時72區果邊小學加了很多班比雙非, 這些小學考左幾多次呈分呢? 呈3係咪異地同考? 唔知會唔會有的去返內地讀呢? 定點都抽埋統一升中位先? 派得好先讀?  甘情況依的雙非家長係咪會好進取? 有冇谷友既小學多雙非生的? 都八掛想知道.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊