用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

eit2003 發表於 22-12-23 14:11
唔好俾人假希望啦!
我相信冇特異功能既b2生自行冇可能入到。
我所指係元公校友會鄧兆棠中學,近10年都係B2校,唔需要特異功能B2生都可自行申請,亦沒有B1生會自行選這間。
至於你所指的B1鄧兆棠,絕對唔係元朗區果間。

ikenmak 發表於 22-12-25 11:54
我所指係元公校友會鄧兆棠中學,近10年都係B2校,唔需要特異功能B2生都可自行申請,亦沒有B1生會自行選這間 ...
唔好意思,請問您如何知道鄧兆棠既自行情況?

eit2003 發表於 22-12-25 11:58
唔好意思,請問您如何知道鄧兆棠既自行情況?

講呢啲?
如果我話鄉議局無B2生自行申請,你又係唔係用這句質疑我?

ikenmak 發表於 22-12-25 13:05
講呢啲?
如果我話鄉議局無B2生自行申請,你又係唔係用這句質疑我?
...
咁鄉中係 b1a (雖然唔係絕對b1a) , 正常既 b2都唔會諗住去報卦...

hkc3 發表於 22-12-23 15:02
係咪我理解錯左? 鄧兆棠原來有band 1c? 但佢今年 local degree offer 得26.6% 炸禾? (已經好過之前兩年) ...

鄧兆棠 未達 B1C 水平

鄧兆棠2022年文憑試成績
------------------------------------------------------
年份 整體2+
------------------------------------------------------
2022 90.5%
2021 93.7%
2020 [···]
2019 93.4%
2018 [···]

年份 2+ 3+ 4+ 5+ > HK | 2+ 100%
2022 13(包4C) [·] [·] [·] [·] | [·] 科
2021 13(包中數通) 8 3 3 | 3 科
2020 9 6 3 2 | 5 科^
2019 13 11 4 5 | 6 科^
2018 12 8 5 [·] | [·] 科^

^ 無各科明細

年份 本地 + 非本地 = 學位
2022 26.6% + 8.5% = 35.1%
2021 19.3% + 10.1% = 29.4%
2020 16.3% + 4.9% = 21.1%
2019 20.3% + 7.0% = 27.3%
2018 22% + 3% = 25%

https://sites.google.com/tstss.edu.hk/tstssdoc/校務報告

Poyau 發表於 22-12-25 17:19
鄧兆棠 未達 B1C 水平

鄧兆棠2022年文憑試成績

俾我想像中差好多不過有 potential 上1c?

kiukiu1016 發表於 22-12-23 08:52
Thanks
選校唔只睇banding
請問您小朋友有冇校外比賽獎項?如果運動強,可考慮直資青年會。音樂好可以報元朗公立

回覆樓主:

睇鄧中,如果真係收band1生,但6年後成績只有band2尾,即成績負增值,如作為band1生既家長,我肯定驚到鼻哥窿都冇肉。

eit2003 發表於 22-12-25 18:16
何以見得呢間中學有potential?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問b2鄧兆棠好差嗎?
我住元朗 ,天水圍中學唔熟 ,因為元朗得3間b2怕競爭太大,所以諗天水圍b2

eit2003 發表於 22-12-25 18:16

元朗區英中亦未必達1C水平
基朗今年3322大跌
可能有助其他2B自行收生

2022年 整體(主科)2+ | 33222
---------------------------------------------------
······
基元 95.3% | 59.5%
羅桂祥 94.5%(94.5%) | 51.3%

十八鄉 93%(>92%) | [·]
裘錦秋 92.9%(92.6%) | [·]
基朗 92.3% | 3322 27.7%(上年42.3%)
鄧兆棠 90.5% | [學位取錄 35%]
伊中中 逾90% | [聯招學位 ~38%]
······

kiukiu1016 發表於 22-12-26 00:35
請問b2鄧兆棠好差嗎?
我住元朗 ,天水圍中學唔熟 ,因為元朗得3間b2怕競爭太大,所以諗天水圍b2
...

沒有差的中學,只有合適與否的中學。
B2生搵番B2中學就可以了,元朗比較多B1中學,天水圍比較多B2中學,如果子女係B2生,天水圍選擇較多亦應該考慮,大熱B2校多為半英中如:伊舊中、翁𧙗、元公等,而天官、十八鄉、鄧佩琼都係淨崩頭。

至於鄧兆棠、裘錦秋、張煊昌都係B2次熱門校,自行相對較易入。

kiukiu1016 發表於 22-12-26 00:35
請問b2鄧兆棠好差嗎?
...
鄧兆棠唔係差,只係一直都係一間B2B/C水平既中學如果你當佢係B1,就係極差既B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:05
鄧兆棠唔係差,只係一直都係一間B2B/C水平既中學如果你當佢係B1,就係極差既B1中學
我偶而會睇到有 band2b-c既中學好快升上 b1
鄧兆棠會唔會係下一間?

eit2003 發表於 22-12-31 15:47
我偶而會睇到有 band2b-c既中學好快升上 b1
鄧兆棠會唔會係下一間?
B2B/C中學好快上到B1?
無印象係近10年出現過,尤其係官津校

hkpapa852 發表於 22-12-31 15:50

有,上水風采中學,佢以前好差,而家DSE成績好過好多傳統名校
當然呢個係個別例子,絕大部份情況係無可能的

hkpapa852 發表於 22-12-31 15:50
我想問下官津係咪冇直資咁容易升 band?

10090 發表於 22-12-31 15:57
有,上水風采中學,佢以前好差,而家DSE成績好過好多傳統名校
當然呢個係個別例子,絕大部份情況係無可能 ...
以前我唔知,但近10年佢都保持到B1尾水平

eit2003 發表於 22-12-31 15:58

直資收學費,有錢做marketing,有錢做門面工作吸引家長,但官津學校無咁嘅資源

eit2003 發表於 22-12-31 15:58
係,因為收生限制
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊