用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-12-24 14:32
羅桂祥上車為全英中成B1C之選
元朗B1位不足 B1生或要下移選校

我女都係同一間小學banding都差唔多,老師口吻都唔建議羅中話大熱

咁其實元朗區 B2B 學生晌自行階級只係陪跑?因為本身元朗區唔夠 B1 學位,B1C 學生可能會報 B2A 中學, 咁 B2A 學生又自行揀哂 B2A & B2B 學校咯…

醒目開學勳章

Mintxxx 發表於 21-12-26 22:55
咁其實元朗區 B2B 學生晌自行階級只係陪跑?因為本身元朗區唔夠 B1 學位,B1C 學生可能會報 B2A 中學, 咁  ...

甘又唔係既,因為有些家長自行會進取些,B1C未必揀B2A, 而B2A會搏B1C英中, 因為搏唔到,仲有呈三可以追,又真係有的B2A可以呈三追到上黎band1。甘抽獎唔分ABC, 係band1就可以抽任何一間band1英中,機會均等。不過,都要衡量自己小朋友能力。所以,大部分這些家長都會抽番1C中學。

甘B2B如果想自行有著落,揀番B2B中學,唔好揀大熱的B2A。面试好,自行還是有機會的。進取些的話,可以一間2A, 一間2B。自行入唔到,就等抽獎。

想請教大家,我仔天水圍區小學,屬B1,自行諗住跨區揀馬可賓,仲有一間唔知點揀好,本來諗住排屯天,老師唔贊成,認為揀番同組別B1比較好,屯門仲有無邊間B1c可以揀?定揀番元朗區例如盧幹庭/基元/白約翰?

細細軒 發表於 21-12-27 19:06
想請教大家,我仔天水圍區小學,屬B1,自行諗住跨區揀馬可賓,仲有一間唔知點揀好,本來諗住排屯天,老師唔 ...

提及的元朗3間成績較屯天佳

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3863390&pid=49036859&fromuid=2734087

回覆 細細軒 的帖子

天水圍是否一線小學? 老師未有說明是1a/b/c? 是否基督教? 如是個人覺得馬中有小許優勢。屯天成績每下愈況,dse 成績似乎只達band 2 水平,你band 1生如自行入到可能會後悔禾。

想請教大家,我仔天水圍區小學,屬B1,自行諗住跨區揀馬可賓,仲有一間唔知點揀好,本來諗住排屯天,老師唔 ...

會唔會考慮羅桂祥?近啲,B1,今年轉英中,不過好似同馬可賓一樣,自行都多人揀。

醒目開學勳章

羅桂祥

elderberry 發表於 21-12-24 10:49
請問樓主,我女李宗德2A邊緣人,中意羅桂祥,但好似羅中已升band, 自行有其他推介嗎?謝謝
...
如果係B2A-2B, 英文學習較佳的話, 我建議青中(直資).或者元公, 而翁祐亦成績唔錯可以自行一試.
中文學習較佳的話, 我建議天水圍裘中(適合文人)/張煊昌(適合文人)/十八鄉*(科研較佳)
(*18舊年好熱, 統一乙2都未必入到)

元朗就鄧佩琼(視藝優良)

ikenmak 發表於 21-12-29 09:08
如果係B2A-2B, 英文學習較佳的話, 我建議青中(直資).或者元公, 而翁祐亦成績唔錯可以自行一試.
中文學習較 ...

請問翁佑和青中的banding如何呢?我不是太清楚

elderberry 發表於 21-12-29 10:48

青中近年DSE成績參考樓上#874
整體2+在8成水平 B2C

Poyau 發表於 21-12-29 11:27
青中近年DSE成績參考樓上#874
整體2+在8成水平 B2C

我女2A要入2C,不太甘心!

elderberry 發表於 21-12-29 11:30

margaretcc 發表於 21-12-24 18:44
我女都係同一間小學banding都差唔多,老師口吻都唔建議羅中話大熱
如果係B1C, 自行羅中/盧中/基元等英中都係比較合宜及機會高.

如果係B1C-2A邊沿人, 就要小心選校, 因為呈三跌落B2A就真係超級難選校, 所以建議自行保守啲:一間英中, 一間半英中(當然係你接受到的)如: 翁佑/基朗/伊舊中/元公.

純粹個人意見.

咁考好d上B1囉

hkc3 發表於 21-12-28 10:44
回覆 細細軒 的帖子

天水圍是否一線小學? 老師未有說明是1a/b/c? 是否基督教? 如是個人覺得馬中有小許優勢 ...

多謝大家意見,我仔小學唔係一線,老師亦唔肯透露級排名,只講band1中上,我就當阿仔1c咁去揀,我哋住屯門,對元朗學校唔熟,好難揀

回覆 細細軒 的帖子

如住屯門,倒不如直接選兩間屯門band 1 中學,數字上屯門入band 1似乎機會比元朗高禾

elderberry 發表於 21-12-29 10:48

翁佑近兩年無公佈 DSE 數據
從大學學位%估算可能係B2A/B
水平與中一英文班數目(2/5)相符

2021年^ | 2020年
大學學位取錄 [%]^^
港大 [7] | 15
中大 [7] | 5
科大 [2] | 2
-------------------------------------------------------
三大 [16] [10.7%] | 22 [14.7%]
理大 [6] | 6
城大 [2] | 3
浸大 [1] | 5
嶺大 [1] | -
教大 - | 1
-------------------------------------------------------
八大 [26] [17.3%] | 37 [24.7%]
都大 [5] | 10
恒大 - | 2
本地 [31] [20.7%] | 49 [32.7%]
非本地 [?] [?%] | 4 [2.7%]
總數: [31] [20.7%] | 53 [35.3%]

^ 據大學學位各校比例推算
^^ 假設畢業生150人(約全校1/6)

回覆樓主:

翁佑老師建議我都有考慮,但擔心龍校同學較難適應同學校資料不多

青中call左你2in未
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊