用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民幼插班生升民小
go

民幼插班生升民小

有民幼插班生成功升民小嗎?現在民小是收85%的民幼生嗎?我在bk看到插班生不可直升民幼?是真的嗎?還是機會均等睇學術操行表現?有家長可以分享下嗎?thx thx

Baoyeung 發表於 20-6-8 12:21
有民幼插班生成功升民小嗎?現在民小是收85%的民幼生嗎?我在bk看到插班生不可直升民幼?是真的嗎?還是機 ...

有人知道可以分享嗎? thx

識朋友K2 插班,升唔返民小,原因係話無左K1 record, 激到媽咪死,如果一早知就唔轉校, 好彩小學比佢考到港島名校

Wing0903 發表於 20-6-9 22:31
識朋友K2 插班,升唔返民小,原因係話無左K1 record, 激到媽咪死,如果一早知就唔轉校, 好彩小學比佢考到 ...

你意思係民幼指佢冇k1民幼record定其他幼稚園record?係近一、兩年發生嗎?thanks !

Baoyeung 發表於 20-6-9 23:07
你意思係民幼指佢冇k1民幼record定其他幼稚園record?係近一、兩年發生嗎?thanks !
...

係無民幼K1 record, 因佢係插K2, 大約4年前既事

Wing0903 發表於 20-6-10 15:25
係無民幼K1 record, 因佢係插K2, 大約4年前既事

原來係咁!咁民幼應該一早通知佢啦!thanks

Baoyeung 發表於 20-6-10 17:09
原來係咁!咁民幼應該一早通知佢啦!thanks

係啦,所以個媽媽好嬲,一早知係咁,佢直頭唔轉校

Wing0903 發表於 20-6-11 13:19
係啦,所以個媽媽好嬲,一早知係咁,佢直頭唔轉校

所以就算插到班都最好同幼稚園confirm左先

Wing0903 發表於 20-6-9 22:31
識朋友K2 插班,升唔返民小,原因係話無左K1 record, 激到媽咪死,如果一早知就唔轉校, 好彩小學比佢考到 ...

但以我所知 呀囡同學K3先插班 但有小一offer

happyguy1028 發表於 20-6-15 22:06
但以我所知 呀囡同學K3先插班 但有小一offer

我朋友既老師係咁同佢講,無K1 record , 所以升唔到原校,幾年前既事,而家有無改就唔知

Is this MS on the Island side or Kowloon side?

BreezeST 發表於 20-6-30 07:55
Is this MS on the Island side or Kowloon side?

Kowloon side

有K3插班生升返民小嘅例子

我大女4年前K2, 有個女同學(係同班同學, 而家一齊係民小讀)係K2下學期插班, K3 9月時有民小offer
之後可能改咗制, 因為今年上學期我排隊接細仔放學(民幼), 前面有2位家長講緊民小offer, 其中一個家長話佢仔係K2 9月插班,插班時學校已同佢講明K3 9月唔會有民小offer, 因為無K1 record, 但佢可以跟校外生一樣參加係K3學期尾個民小interview, 會有額外分加