用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道 vs 千禧奉基
樓主: QABABY
go

黃埔宣道 vs 千禧奉基 [複製鏈接]

hugub 發表於 20-11-30 17:24
個人分享下

我仔幼稚園SC, 小一派得唔理想叩門入黃埔宣道,中學入左間band 2直資,DSE 2條5 . 2條4.  2條 ...
我之前觀察到一些例子就是,入到名校中學都很有機會挨打

也不是說沒有競爭力,而是前面更有競爭力的小學都有一大堆了。。

文憑試,b1a 拿到學位數量比 b1b b1c 多好多,b2 學校得到學位急劇減少
小學升中學同一原理
前列小學得到大部分好中學,前列裡面後面一點嘅黃埔小學已經得到少很多好中學了。。

Azzurro 發表於 20-12-1 08:47
黃埔小學比好多好多小學好
但是如果比較的話當然係同前面的小學比較,而唔係向後比較吧
就算強如三私一直 ...

小朋友都有唔同特質,「前面的小學」未必啱佢,教育應該多元,小朋友資質一般,夾硬推佢去三私一直,只係玩謝個細路同家長。

Azzurro 發表於 20-12-1 08:55

也不是說沒有競爭力,而是前面更有競爭力的小學都 ...
我真係可以講未必,我仔同屆黃宣有同學入張祝珊,St.Mary, 油真,DBS 但全部都唔係挨打喎,全部入哂大學,奉基我識有位同學仔入華英拿到奬學金入Poly醫療科
有時唔一定係名校,私立,直資至係好既..  

利申: 我有個女讀你所講名校,仲由小學直升上中學,卻正正在挨打

Azzurro 發表於 20-12-1 08:55

也不是說沒有競爭力,而是前面更有競爭力的小學都 ...

瞭解吓香港目前中學入U情況先講吧!

啱啱今年,QC升讀Local degree得69%, 丘佐榮升讀Local degree有73%,九真更有85%,係咪代表QC好差呢?

其實每年也有一些來自所謂3私1直入到B1中學既學生,DSE成績係最後連升讀Local degree入場卷都無能力攞到既人

運動員有所謂:早熟早殘
學生其實也會:早chur早謝

唔係個個係戰鬥民族,鍾意On Fight 36小時,甚至On Fight 24x7x4x365
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hugub 發表於 20-12-1 10:26
我真係可以講未必,我仔同屆黃宣有同學入張祝珊,St.Mary, 油真,DBS 但全部都唔係挨打喎,全部入哂大學, ...

因為妳個女個間係津校,唔係3私1直嘛,所以咪無乜戰鬥力囉!明白未?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-1 13:25
因為妳個女個間係津校,唔係3私1直嘛,所以咪無乜戰鬥力囉!明白未?
明白鳥,要做讀書人係要洗錢既
講真我唔捨得比3私1直學費,大學我又唔捨得比海外大學學費,但個黃宣出來冇競爭力既乞兒仔竟然話明年去英國exchange, 仲plan緊畢業後去英國讀Master

‹ 上一主題|下一主題