用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道 vs 千禧奉基
go

黃埔宣道 vs 千禧奉基 [複製鏈接]

大家好, 得知呢兩間學校都非常好, 但如果要二選一, 請問有熟悉呢兩間既家長可幫忙分析及提點下有咩唔同?
   4    0    0    0

回覆樓主:

黃宣網頁有歷年升中結果
2019年過4成升B1中學

http://www.apsw.edu.hk/school_manage/3-teach_02.asp

回覆樓主:

奉基千禧升B1%較黃宣低
2019年3成多升B1中學

Poyau 發表於 20-6-7 14:15
奉基千禧升B1%較黃宣低
2019年3成多升B1中學

謝謝, 邊間較谷? 多功課嗎?

上年黃宣39%
千禧34%
奉基44%
紅馬 unknown

QABABY 發表於 20-6-7 14:28
謝謝, 邊間較谷? 多功課嗎?

同問

回覆 chantelle321 的帖子

奉基千禧歷年派位Band12019-2020:37%
2018-2019:40%
2013-2014:46%
希望換了莫校長能追返以前的水平。

我覺得黃埔五小學表現係令人失望的
對比他區的小學:仁立,油天,軒小等等
b1a 中學比例比較低
我以前以為黃埔中產區域(應該係)教育表現會好一點
不過好幾個黃埔花園朋友對黃埔小學滿意我也沒話可說。。
我認為應該期待高一點嘛。。
(不喜請插)

Azzurro 發表於 20-11-30 09:37
b1a 中學比例比較低

有一說法是:因為黃埔位於九龍城校網,私校學生拎咗好多b1位,而九龍城網唔少b1學校有直屬小學,以致俾外來生嘅位唔多。

基本上,黃埔區小學,家長肯發下力,小朋友成績排前40%不是太難。

b1a 中學比例比較低
油天, 仁立係區內無乜強校之下(尤其係仁立), 表現其實只算麻麻, 只係一直俾人吹大咗
軒小表現叫做不過不失

九龍城區既官津小學, 叫鬼你同區有APS, KTS, LSCPS, HYSPS, MCSPS, MSPS, PCPS ...... 呢堆強小學咩!

只睇各校升中表現而忽略各區特性, 其實係無法衡量各校水平既差距

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b1a 中學比例比較低

我知好多呢邊中產又資源豐富的父母,小孩幼稚園會去九龍塘私幼讀: 根德劍鳴聖CatYorkCCKG,仲有好多ESF民生維記,因為校車接送近。 最後這些小朋友好多考到全港一二線直私,或國際學校。其實本區五小,不一定是這些父母他們那杯茶。

另外五小為中文教學,例如我兒子,喜歡全英教學多一點,最後應该會讀英文私小或國際。

但如果選,我比較喜愛奉基小學。校長目標明確: 谷成績,尤重英文。態度肯定,方法直接。幾間內,我較喜歡。

其實,五小的小朋友全部又乖又精靈。:)
如果抽到,都係開心。

feifei_baby 發表於 20-11-30 10:02
有一說法是:因為黃埔位於九龍城校網,私校學生拎咗好多b1位,而九龍城網唔少b1學校有直屬小學,以致俾外 ...

經常在附近遊樂場玩,發現這些小學的學生,不論幾年級,沒有幾個能夠英語溝通。。

另外,我發現身邊的家長,對黃埔小學比較缺乏危機感
因為我朋友(不是要求很高的家長)很乖的小孩當年考到級九,去到 b1a 中學
結果後來文憑試成績得到六個 4
我就覺得小學同學之間如果缺乏競爭,就算考到前列,在中學依然缺乏競爭力。。

我是以文憑試作為參考標準的

hkpapa852 發表於 20-11-30 11:15
油天, 仁立係區內無乜強校之下(尤其係仁立), 表現其實只算麻麻, 只係一直俾人吹大咗
軒小表現叫做不過不失
...

謝謝提醒
不過如果油天, 仁立集中一個區的高手,整體成績比黃埔五小學分散高手的要好
考慮五小學平均分配了好的學生

就是說九龍城區中學校網很好,其實對紅磡黃埔學校校網的家庭作用有限
因為根本相對這些何文田九龍城小學缺乏競爭力

Azzurro 發表於 20-11-30 13:33
經常在附近遊樂場玩,發現這些小學的學生,不論幾年級,沒有幾個能夠英語溝通。。

另外,我發現身邊的家 ...
只要4主科達標,6科4夠入3大工程科啦!
唔好以為DSE好易考,如果咁易校咁唔會咁多名校3322率都見唔到9字。

B1A中學,要好成績係靠學生自主學習。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mrscatcatfung 發表於 20-11-30 12:07
我知好多呢邊中產又資源豐富的父母,小孩幼稚園會去九龍塘私幼讀: 根德劍鳴聖CatYorkCCKG,仲有好多ESF民 ...

或者免費幼稚園和收費幼稚園的中產家長很大區別
讀開收費幼稚園就會繼續收費小學,免費幼稚園就繼續免費幼稚園
當然這些中產完全付的起收費小學學費

如果抽的話,我也覺得奉基比較好,有付出才有收穫
否則中學要付很大代價。。

Azzurro 發表於 20-11-30 13:43
謝謝提醒
不過如果油天, 仁立集中一個區的高手,整體成績比黃埔五小學分散高手的要好
考慮五小學平均分配 ...
如果黃埔呢幾間小學算無競爭力,咁41網同34網大部份應該係無還手之力
更加唔好講觀塘/黃大仙區個堆二/三線官津小學

hkpapa852 發表於 20-11-30 11:15
軒小表現叫做不過不失
...

所以話,睇SPCC和DGS嘅收生去參考各校嘅學術水平,有一定嘅可信性,當然先飛走啲體藝生~~~

個人分享下

我仔幼稚園SC, 小一派得唔理想叩門入黃埔宣道,中學入左間band 2直資,DSE 2條5 . 2條4.  2條3

我又唔覺黃埔區學校冇競爭力,我見年年有人考入他區名校,如果真係咁差d名校就唔會收啦

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:46
只要4主科達標,6科4夠入3大工程科啦!
唔好以為DSE好易考,如果咁易校咁唔會咁多名校3322率都見唔到9字。
...
有見地
我乞兒仔讀黃宣而家讀緊3大工程, Jupas入既

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:49
如果黃埔呢幾間小學算無競爭力,咁41網同34網大部份應該係無還手之力
更加唔好講觀塘/黃大仙區個堆二/三線 ...

黃埔小學比好多好多小學好
但是如果比較的話當然係同前面的小學比較,而唔係向後比較吧
就算強如三私一直都係向前面那些比較
‹ 上一主題|下一主題