用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校通知8月15日要求提早回校
樓主: kat828
go

[英國] 學校通知8月15日要求提早回校   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 20-6-14 18:44
我哋間學校都係提早14日開放畀international pupils去隔離

另外 其實最希望十月嗰個 break都可以留喺學校 ...
我地學校都出埋通吿話十月half term break 留校,收750磅,我覺得安排得好好,因為學校又大又多野玩,仲有同學,所以佢話都好,不嬲half term break 係去host family 度既。

回覆 yuyueng 的帖子

你小朋友的學校真係安排得好好,加上又咁早告訴你們,我還在等待仔仔學校的通知,之前出左電郵問學有冇d 特別安排於9月開學, 覆都唔覆,只係上星期三學校出通知叫我們耐心等待headmaster’s further Information 炸。

yuyueng 發表於 20-6-6 13:02
同樣地今次疫情下監護人公司好唔好都見真章。
咁邊D guardian 公司做得好?做咗D乜嘢?

Bbkuser 發表於 20-6-15 22:31
咁邊D guardian 公司做得好?做咗D乜嘢?
現今階段都係齋up多,有D guardian 公司講明唔會有host family 做14日隔離,又或者10月half term break 唔收學生,咁呢D咪完全無用囉,有D會話一定安排到隔離host family 同half term break 既住宿安排,起碼會做野唔會一口先拒絕。

回覆 yuyueng 的帖子

same,我女學校已通知八月十七日可到校,在宿舍隔離14天,10月mid term 也開放宿舍,不建議學生回港或住host family家,以減低感染風險。

學校有無話有什麽防疫措施?我擔心小朋友番去容易中招,學校無規定帶口罩,外國人防疫意識較低。。大家有無同樣憂慮?

回覆樓主:

我孩子學校有brochure 清楚解釋防疫措施,我地幾滿意,由機場的士接學生到食、住、上堂各項安排都有說明,亦規定了公眾地方必須戴口罩, 所以我地現在都比較安心

回覆 spain 的帖子

我囡囡的學校就要求Broader 19/8 回校,有一系列的防疫措施,返學前量體溫,可以自由帶口罩((之前真的不準帶口罩), 額外收取300鎊,但我覺得都合理,原本我已買了2020-2021學年的學生機票,照現在的情況來看,我同亞囡講,叫她有心理準備可能整個學年都冇得回港。

其實英國政府公佈了幾時開學未?或是只係學校自己預早安排定,但未有政府確認?

ricenoodle 發表於 20-6-18 18:09
其實英國政府公佈了幾時開學未?或是只係學校自己預早安排定,但未有政府確認?
...

我地學校都話等政府公佈,七月頭應該會有確實日期

小公主媽媽 發表於 20-6-18 18:14
我地學校都話等政府公佈,七月頭應該會有確實日期

我哋學校都話要再等一下,仲叫唔好買機票住

醒目開學勳章

...

學校有初步計劃, 但回校確實日期將於term end前確認

...
還有14天隔離政策9月會唔會取消都未知,仲有好多變數

回覆 PacoMum 的帖子

取消同唔取消都有各自問題,太多變數。當地每天仲有1xxx新個案,好難令人放心。
只怕話開學時一窩峰搶機票都唔知返唔返去好...

回覆樓主:

香港退唔退學住,下星期要回覆?

醒目開學勳章

想問下你地交了英國學費未?學校有冇吹交學費?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-6-19 12:18
想問下你地交了英國學費未?學校有冇吹交學費?

未。第一年入學,我哋學校係入咗學先,我九月中先交。

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-6-19 12:27
未。第一年入學,我哋學校係入咗學先,我九月中先交。
咁好嘅,我地 5 月已收到學費單,要我地 6 月交半年學費
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-6-19 12:56
咁好嘅,我地 5 月已收到學費單,要我地 6 月交半年學費

30/6前交Autumn Term

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔1/9 開學,依家要23號回校,應該係做隔離措施。
‹ 上一主題|下一主題