用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校通知8月15日要求提早回校
go

[英國] 學校通知8月15日要求提早回校  

學校通知8月15日要求提早回校,會係學校內活動營做14日隔籬,有幾個同學家長都好擔心咁早返去!其他學校有通知嗎?你地又點睇?謝謝!

kat828 發表於 20-6-5 22:24
學校通知8月15日要求提早回校,會係學校內活動營做14日隔籬,有幾個同學家長都好擔心咁早返去!其他學校有 ...

我哋學校未有通知,應該睇政府會吾會再延長,不過已通知如果政府延長政策,宿舍會提早開放比宿生做隔離非常支持,好過有啲學校講明要自己諗方法隔離仲煩。

kat828 發表於 20-6-5 22:24
學校通知8月15日要求提早回校,會係學校內活動營做14日隔籬,有幾個同學家長都好擔心咁早返去!其他學校有 ...

其實我都唔明,英國每日仍千幾二千確診,現在仲要提早兩星期開學,我地學校仍未出確實日期

醒目開學勳章

今日又確診 3460
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

所以真係有啲擔心

esmehouse 發表於 20-6-6 00:36
今日又確診 3460

我地學校前日出左通知,提早9月1日開學,學校開放宿舍比學生做隔離,安排埋校車起機場接學生返學校,鼓勵學生戴上口罩、清潔消毒做足,學校有2個醫療中心,一個for Covid19 ,並有試劑比懷疑既學生做測試,萬一嚴重情況就送鎮上醫院。十月half term break 亦會開放比外地生繼續留校,我覺得安排得幾好亦可以放心,我仔學校好大又起郊區,下星期一開始,英國政府亦開始做野啦,首先所有非英國人入境要隔離14日,6月15開始所有公共交通工具上要戴口罩,夏天開始熱,我相信情況會有改善,我8月中會出發。

yuyueng 發表於 20-6-6 07:10
我地學校前日出左通知,提早9月1日開學,學校開放宿舍比學生做隔離,安排埋校車起機場接學生返學校,鼓勵學 ...

聽落好好咁喎,安排好貼心。可否介意pm告訴我係邊間?謝謝(emoji)(emoji)

macdullbaby 發表於 20-6-6 11:47
聽落好好咁喎,安排好貼心。可否介意pm告訴我係邊間?謝謝(emoji)(emoji)
正常boarding school 都會咁做,因為佢地有跟BSA 指引,可能你學校未出email 仲安排緊啫,我見其他EK會員有話佢地學校仲派職員起機場接機添。

我地學校前日出左通知,提早9月1日開學,學校開放宿舍比學生做隔離,安排埋校車起機場接學生返學校,鼓勵學 ...
咁樣安心好多呢

回覆樓主:

我仔學校要8月19号到

kat828 發表於 20-6-6 12:14
咁樣安心好多呢
我仔好期待快D返去,英國唔熱,鼻敏感無晒,返左學校佢都有心理準備聖誕節前唔可以離開學校佢都話OK。

你仔學校,安排得唔錯,又能早出通知,讓學生和家長有足夠時間安排。

yuyueng 發表於 20-6-6 11:55
正常boarding school 都會咁做,因為佢地有跟BSA 指引,可能你學校未出email 仲安排緊啫,我見其他EK會員有 ...

唉...我未開始報,想報2021,學校今次對學生嘅安排會係我考慮嘅重要一環。

macdullbaby 發表於 20-6-6 12:34
唉...我未開始報,想報2021,學校今次對學生嘅安排會係我考慮嘅重要一環。
...
同樣地今次疫情下監護人公司好唔好都見真章。

9月1號開始學校隔離,是否唔可以返課室同其他學生一起?謝謝

wwtsy 發表於 20-6-6 13:19

係8月中返學校隔離,9月1號正式上堂。

yuyueng 發表於 20-6-6 11:55
正常boarding school 都會咁做,因為佢地有跟BSA 指引,可能你學校未出email 仲安排緊啫,我見其他EK會員有 ...

希望係啦!我哋嗰間日期未定,衹係話如要14日隔離就聯絡你自己guardian,即係乜安排都無啦!
現衹希望隔離令遲啲可取消,咁就可陪佢去開學! 依家未買機票,等到最後

wwtsy 發表於 20-6-6 13:19

好多學校都係小班教學,一班12個到,有D科少到6個都有,所以上堂可以隔疏D坐。

yuyueng 發表於 20-6-6 14:39
好多學校都係小班教學,一班12個到,有D科少到6個都有,所以上堂可以隔疏D坐。 ...

學校還沒有回音,但是放心好多了