用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 派到心儀LS, 而放棄IS
樓主: Osiana
go

[小學] 派到心儀LS, 而放棄IS   [複製鏈接]

回覆 Osiana 的帖子

同意,百貨百客,每個人心中追求的嘢唔同,所以都係講自己的想法。
有錢家長未必捨得 —— 係ga,我女讀維記幼稚園時,有男家長講明點解有免費的唔讀?仔女讀直私國際,十幾年,咪好似供樓,係讀唔掂先咁做啫。呢d係毋需爭拗,大家理念不同,我無責任clear the air。

鍾情傳統學校 —— 亦有,尤其果幾間名校,家長係講承傳,幾代xx仔。但顏色教育入侵校園,亦唔同咗。

做父母都係想係自己能力範圍內,比到仔女最適合佢、最優質的教育。乜嘢係最優質?點樣最適合佢?有時父母都會受自己經歷而有盲點,所以有時多d聽朋友分享,自己諗吓,都有啟發。

Jane1983 發表於 20-6-7 07:54

同意,百貨百客,每個人心中追求的嘢唔同,所以都係講自己的想法。
特別係呢個時間,覺得 IS 俾到小朋友一個寧靜無憂的學習環境。
IS 校長比較懂得處理呢d 情況,畢竟佢哋閱歷廣,見過世面,個人操守比較好。

Jane1983    發表於 20-6-7 09:09

Jane1983 發表於 20-6-7 07:54

你講到承傳,男校係好明顯,識幾個傳統男校畢業嘅爸爸,好強調個仔要入番,就算考唔到直屬小學,都特登入一間升中有十幾廿個學生入番該校嘅私小,雖然嗰間學校係谷但父母係佛系⋯⋯
反而女校嘅家長多數唔俾個女入番,主因係覺得學校變咗質,無以前咁好,唔會睇乜嘢「傳承」。

回覆 mandy_ng207 的帖子

可能男士難忘果種brotherhood,我識兩個讀緊某名男校的,最終都係要走。唔係讀唔掂,亦唔係太壓力,而係社會運動期間實在太誇張......

請問社運期間,國際學校是否真係冇將顏色教育帶入校園?老師同學生好似平時咁樣上課冇討論政治話題嗎?有冇人參與罷課?
我想小朋友入國際學校嘅最主要原因,係唔想有顏色教育,所以想了解多啲,thx

sabsab122 發表於 20-6-7 21:20

請問社運期間,國際學校是否真係冇將顏色教育帶入校園?老師同學生好似平時咁樣上課冇 ...

我囡上年讀緊HKCA真係冇,校長好明確反對將政治帶入校園
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆樓主:

至於校內討論,我諗應該冇,最多係討論佢哋既行為啱唔啱,但政治討論對小朋友來講太深啦我覺得
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

請問社運期間,國際學校是否真係冇將顏色教育帶入校園?老師同學生好似平時咁樣上課冇 ...

我囝囝的IS完全好像平時上堂,沒有提及任何政治。

無呀,學校話要和諧環境俾小朋友學習,學校有講高年級可以公開討論,因為咁樣先至可以知道年青人的唸法。
我係怕教育署干擾學校行政、老師嘅專業等等。

回覆樓主:

有聽朋友分享某IS(唔開名)高年級有討論社會事件,而且是頗有質素的討論,也有參考國際上及歷史上一些社運以致革命。

我俾小朋友讀國際學校係想佢哋有批判思考,學會不盲目服從權威或朋輩,而不是想他們離地的活在不問世事的泡沫中。

其實IB也正正是主張本地和全球事野並存。

社會上發生咁大件事,新聞鋪天蓋地地報導,學校又因此停課,對於大少少的小朋友係好難唔講。佢地亦需要理解發生咩事,關心身處的社會,同埋疏導吓情緒。

只要係理性討論就可以,而唔係激烈的抗爭式表達,非我則敵,唔係一班師兄圍住你大聲嗌口號......

dem0cracy 發表於 20-6-8 16:13
有聽朋友分享某IS(唔開名)高年級有討論社會事件,而且是頗有質素的討論,也有參考國際上及歷史上一些社運以 ...

有聽朋友分享某IS(唔開名)高年級有討論社會事件,而且是頗有質素的討論,也有參考國際上及歷史上一些社運以 ...

完全同意!

同意。
同事女兒到英國寄宿學校後,同媽咪講,“唔可以唔理政治因為每一件事都係政治”, 唔代表佢好激進,只係明白箇中通理,畢業後她留英工作。

討論社會運動並唔會令小朋友變成激進或社運份子,反而係本身性格價格觀對佢影響更大。

面對香港依家情況,唔可以掩耳盗玲、鴕鳥政策。

外國學校係處理呢d事件比本地教育體制成熟及有胸襟。  我反而希望家長唔好將政府帶入校園,係度捕風捉影,投訴老師嘅教學內容及功課。

Jane1983 發表於 20-6-8 17:23
社會上發生咁大件事,新聞鋪天蓋地地報導,學校又因此停課,對於大少少的小朋友係好難唔講。佢地亦需要理解 ...

冇錯!對於高中我係贊成同佢哋討論,最好唔同老師都同佢哋傾下,等佢哋唔好只接收某d資訊,和平理性地討論及發表意見我一直都由衷地贊成,我覺得IS呢方面做得比較好,可能由細開始學咩老師都會同佢哋分析下,所以佢哋都習慣左遇到事情會思考多d!

我都好怕果d圍住你叫口號,非我則敵,只能同佢站同一立場既人
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

係ga,關心社會、關心世界,先係正路。多d思考,獨立分析,係呢個世代好緊要。
如果唔係停課要online learning,家長可能永遠唔會發現原來有學校係咁樣教「鴉片戰爭」。

非常同意高年級理性討論,國際學校處理呢方面真的較好,小朋友由細到大都係教導成為尊重他人,懂得得聆聽再分享,而非一言堂。

回覆 Jane1983 的帖子

點樣教鴉片戰爭?

高年級理性討論我都非常支持。尊重各人觀點好緊要,我好怕小朋友讀嘅學校只能容納一種立場,
知道你屋企背景就會假定你係某種顏色,不同想法就會被杯葛同欺凌。

請問國際學校係咪真係做到容納不同立場?
我真係好怕本地學校嗰種,學校有特定嘅顏色,不同顏色就一定會被針對。

回覆 sabsab122 的帖子

可立小學常識科的教學video,老師係片中話當時中國鴉片情況嚴重,英國為了消滅鴉片而向中國發動鴉片戰爭。之前新聞有播少少段片出來,唔係親眼睇到,其實好難置信會有咁既事後

‹ 上一主題|下一主題