用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 派到心儀LS, 而放棄IS
go

[小學] 派到心儀LS, 而放棄IS   [複製鏈接]

有無人因為派到心儀LS而放棄已報名交留位費嘅IS?
   9    0    1    0

我當年係有心儀IS收,大抽獎都無參加。

回覆樓主:

IS不是LS既後備,除左PN,無報過LS

當年有幼稚園的家長朋友話,點解唔甲一Maryknoll,乙一St Mary試吓。我問心,兩間收都唔會去。有運不如留番第日用,所以無報。

兩種教育制度好唔同,好多小朋友讀邊一種都可以讀得好,係睇家長想點行。

除非插班,否則LS同IS都唔同級升小,兩樣嘢嚟

回覆樓主:

從來無考慮過LS

我聽過有家長話有名校LS收咗。唔洗錢,更係讀咗先,留返D錢第日出去外國讀一樣...但我唔認同,因為我覺得學習態度係從小就要培養

醒目開學勳章

我女係由國際KINDER轉左去LS 小學
因生多左個小朋友, 怕經濟負擔唔到兩個一齊讀
所以有一線LS收, 我地就轉走左

不過... 我地打算會轉返個女去IS
因為中文跟唔得有點辛苦 (直升中應該係無問題)

學習態度我覺得係跟小朋友性格....
但讀LS要注意
英文一定會差左

Osiana 發表於 20-6-5 08:02

實有人會咁做,不過你先稔清楚當初選IS的原因。
LS vs IS已經太多討論,無謂再repeat.
我只能說,我接觸很多家長,在LS就算神校名校,可能還包括你現在「心儀的LS」,在認識多了IS,或經過幾年之後,不少都想轉過來IS.
但我們在IS讀的,就真係一般不會對LS有興趣,不只是中文問題。
當然,到時還可以又再轉校,不過真係搵著個小朋友來攪,我自己又忙又懶,入了一條龍IS就只會專心讀,其他不會再想了。
BTW其實我自己及身邊都冇人會去抽獎,始終要交form又唔會讀,交得即係諗住會讀?冇人知你想點。可以去書局行一轉,看看各年級的補充練習睇下想唔想做先,我自己就不喜歡LS用second language 去教英文的方法。

964000 發表於 20-6-5 15:33
實有人會咁做,不過你先稔清楚當初你想選IS的原因。
我只能說,我 ...

Osiana 發表於 20-6-5 08:02

唔知我有冇理解錯,派到小一即係嚟緊讀IS Year 2, 咁即係讀完一年IS然後走返去LS讀小一? 咁點解唔留係幼稚園讀埋K3呢?好似要行好多冤枉路

有架,我都識得係K2考咗esf ,有Offer再考五間學校同抽,然後入返band 1 local.但我另外一個friend去考都DB同抽到La Salle,都係讀返HkIS. 佢話HkIS 仲難入。最主要係唔想日日溫書同做功課。不過其實佢話HkIS 上到高小開始深。

入左IS已經冇去參加大抽獎

964000 發表於 20-6-5 15:33
實有人會咁做,不過你先稔清楚當初你想選IS的原因。
我只能說,我 ...
我小朋友係讀 IS,亦無報LS。  
只係有一些原因,所以咁樣問下。

gfkwong 發表於 20-6-5 18:00
有架,我都識得係K2考咗esf ,有Offer再考五間學校同抽,然後入返band 1 local.但我另外一個friend去考都DB ...

多謝回覆。
好多家長都好勤力,明明鐘意HKIS, 仲周圍去試

Choochootrain 發表於 20-6-5 10:01
我聽過有家長話有名校LS收咗。唔洗錢,更係讀咗先,留返D錢第日出去外國讀一樣...但我唔認同,因為我覺得學 ...

同意。 有d 朋友都係咁講,但我同你睇法一樣,小朋友思考能力、分析、獨立思考要從小培養及鍛練,好奇心被 LS 制度及老師扼殺咗就無咗。

好少同人講IS幾好幾好,因為學費貴,唔係個個家庭可以負擔,咁樣推薦,會好condescending。

但如果錢唔係考慮,一定會讀。尤其係近年係小朋友上中學,重遇好多當年升小去咗男女拔、Spcc的舊朋友仔。最後都係殊途同歸,去番IS。個5年本地名小係create value定destroy value,呢樣人人唔同,慢慢先知。

唔係朋友問我IS有咩好,我都好少同人講IS有幾好,始終學費貴,唔係學費因素,我相信好多人都想讀

Jane1983 發表於 20-6-6 07:04
好少同人講IS幾好幾好,因為學費貴,唔係個個家庭可以負擔,咁樣推薦,會好condescending。

但如果錢唔係 ...
價錢係一個因素,但未必係全部。
有錢家長未必捨得,覺得有免費教育點解唔讀,交咗咁多稅;亦有家長鐘情本地名校,幾有錢都唔會考慮IS, 就算小朋友辛苦補習都覺得係OK。

大家理念唔同,要求唔同。

百貨百客。

‹ 上一主題|下一主題