用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 投訴幼稚園途徑?!
go

投訴幼稚園途徑?!

請教大家,發現幼稚園有亂收費和欺騙行為,請問如何保障家長的權益?如果要投訴的話,會有哪些途徑和方法?
多謝大家。

教育局

回覆 快樂火雞 的帖子

多謝回覆。但係區域教育局涉及到行政不當,不處理兼hea住做情況,我保留追究權利。請問仲有冇其牠方法呢?

回覆 AshleyTam 的帖子

抄送到佢阿頭.只要系文字版,你可以一直吾close

回覆 快樂火雞 的帖子

妳意思係email或是online係教育局網上投訴?

好多謝各位家長私訊我提供各種各樣的處理方法,證明大家都真係非常重視現時幼稚園和學校的一些亂像,亦有好醒目的精明眼去幫忙小朋友篩選攞正牌做實事的學校。此事件我一定不是第一個苦主,但我希望我係最後一個!
所以就此事而論,本人一定會追究到底。
再次多謝大家幫忙。
香港很美,隻因有妳。
Thanks all^_^

好多謝大家嘅關心。我小朋友間幼稚園收費唔單止唔按照教育局指引去執行,唔清晰,拒絕提供details list,連同校方交涉時對我哋進行威脅同人身攻擊,真係百聞不如一見。

不過唔緊要,以前係銀行返工時一樣會遇到各種各樣問題,呢D對我嚟講係小case.
我都好慶幸同多謝幼稚園給我上了好重要一堂課。

AshleyTam 發表於 20-6-7 13:54
好多謝大家嘅關心。我小朋友間幼稚園收費唔單止唔按照教育局指引去執行,唔清晰,拒絕提供details list,連 ...

可唔可以暗示下邊間幼稚園咁衰格

以我所見, 幾乎所有收費的幼稚園都唔老實.不過程度有唔同
分校多的, 通常比較規矩, 只要你明確告知收費不合理,就會退錢.
但有些比較過分的,甚至會搞到小額

回覆 香蕉煎餅 的帖子

新界東

回覆 快樂火雞 的帖子

係啊,我呢間其實由我哋一報名注冊已經開始一路呃緊我哋到今時今日退學!至今為止至少有3.4個政府部門可以成立呢個投訴,即係我提出的任何一點對幼稚園嚟講都係死罪。
你話佢做得幾過份

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 kkls433 的帖子

新世界發展地鐵上蓋項目附近,一查就知

唔係所有叫中英文嘅學校都係好嘢

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

AshleyTam 發表於 20-6-8 23:54

新世界發展地鐵上蓋項目附近,一查就知

我search到英X幼稚園,但呢間係私幼,並非你口中券幼。

回覆 piglover 的帖子

唔啱,search keyword:新世界發展地鐵上蓋項目(先確定location)後,
location+中英文=?!

可以試下玩下呢個文字遊戲

因為現時涉及有關投訴,希望盡量低調點
如果1.2個月所有執法部門完成後,我就可以坦白
請見諒。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

邊間咁衰格? 係邊區?唔好比佢哋逍遙法外,誤人子弟。

回覆樓主:

係咪海x中英文幼稚園?