用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡中五,現在才想 drop科
樓主: lam_yau
go

亞囡中五,現在才想 drop科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 20-6-5 13:36
但我見有師兄師姐係有本港degree既co喎, 唔係海外果d

係喎,醒起朋友囡囡舊年DSE放榜前有中大co, 不過最後去左英國讀U.

應該都係照報本地大學,不如等其他資深爸媽解答。

妹妹頭    發表於 20-6-5 13:53
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 20-6-5 13:05
我又想問, conditional offer 係咩? 自己apply? 定係大學會搵同學in? 佢地用咩方法去決定搵邊個學生in?

太 ...
Co 意思係有條件取錄,即是如果該學系想收你,就會比個 co你,舉例要求你DSE 有25分,只要你放榜時成績符合佢要求,放榜後就會自動取錄,呢啲通常係學系面試後或見你成绩好條件符合佢就會出 offer 比你 . Jupas /non Jupas 生都有機會有 CO.

JJDBB 發表於 20-6-5 13:24
我想問校長推薦計劃又是什麼

校長推薦是校長出信推薦你入某大學學系,通常得幾個位, 在學時學生成績優秀又或者運動出色嘅,校長就有機會出推薦信幫同學入讀某些學系。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 14:25
校長推薦是校長出信推薦你入某大學學系,通常得幾個位, 在學時學生成績優秀又或者運動出色嘅,校長就有機 ...

得幾個位,是否視乎自己學校校長想比幾多封出來推薦呢?

gracelam 發表於 20-6-5 13:47
係喎,醒起朋友囡囡舊年DSE放榜前有中大co, 不過最後去左英國讀U.

應該都係照報本地大學,不如等其他資深 ...
Jupas / non Jupas 生都有機會有C0,通常响大學面试之後出。我仔及同學由 HD 上返大學都係面试後就收到 CO.

JJDBB 發表於 20-6-5 14:27
得幾個位,是否視乎自己學校校長想比幾多封出來推薦呢?

通常係,校長推薦得一定係佢喜歡嘅學生。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 14:25
校長推薦是校長出信推薦你入某大學學系,通常得幾個位, 在學時學生成績優秀又或者運動出色嘅,校長就有機 ...
我就係唔明, 未放榜, 該學系點知學生成績好, 而預早去in佢, 比co佢

妹妹頭 發表於 20-6-5 14:35
我就係唔明, 未放榜, 該學系點知學生成績好, 而預早去in佢, 比co佢
經 Jupas 申請學系後,部份系會有面试 (非全部系),面試後佢覺得你過往成績或面試表現理想, 又或者某啲表現、資歷令到佢想收你,佢就會出  Co. 待7月正式放榜後,符合佢要求就會自動取錄。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 14:41
經 Jupas 申請學系後,部份系會有面试 (非全部系),面試後佢覺得你過往成績或面試表現理想, 又或者某啲表 ...
過往成績 <=== 係咪即係校內成績?
咁即係如果經 Jupas , 係我報既學系會自動搵我去面試? 而唔駛自己再apply面試的?

妹妹頭 發表於 20-6-5 14:44
過往成績

在校成績佢應該會參考,另外可能睇下你有咩專長,或者有冇啲咩比賽、资格優秀係佢哋想收嘅,學系會篩選完出co,要面試嘅系自然會叫你去面試,不用額外申請。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 14:50
在校成績佢應該會參考,另外可能睇下你有咩專長,或者有冇啲咩比賽、资格優秀係佢哋想收嘅,學系會篩選完 ...
明白, 阿女話佢會join "領袖培訓計劃", 會培訓3年, 咁....希望選到佢啦, 未必有用, 但多樣野可以寫

妹妹頭 發表於 20-6-5 14:58
明白, 阿女話佢會join "領袖培訓計劃", 會培訓3年, 咁....希望選到佢啦, 未必有用, 但多樣野可以寫
...

叻女喎, 年青人唔好怕辛苦,學多啲嘢吸收多啲經驗,學到嘅始終係自己,由其高中要爭取多啲,可以寫入佢嘅學習履歷。

我仔而家都 Join 緊一啲較深課程,接近大學程度,有2次考核都取得 distinction . 老師話寫入佢嘅履歷對佢都有好處。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 15:11
叻女喎, 年青人唔好怕辛苦,學多啲嘢吸收多啲經驗,學到嘅始終係自己,由其高中要爭取多啲,可以寫入佢嘅 ...
我女讀書唔叻, 但玩佢就叻, 領袖培訓包含不同性質既歷奇, 組織, 學習訓練, 依d佢就非常積極參與, 不過都係果句, 因為參加者多, 唔知 in 完收唔收佢

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-5 15:33

叻女喎, 年青人唔好怕辛苦,學多啲嘢吸收多啲經驗,學到嘅始終係自己,由其高中要爭取多啲,可以寫入佢嘅 ...

啱啱阿女被學校推薦佢參加"香港青年大使", 話報U時多D野寫下咁。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-5 16:01
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 14:20
Co 意思係有條件取錄,即是如果該學系想收你,就會比個 co你,舉例要求你DSE 有25分,只要你放榜時成績符 ...

那麼,想請教下,一般有Co取錄,是否比原本該學系要求嘅取錄分數低D架?thx.thx

YmOra 發表於 20-6-5 16:01
那麼,想請教下,一般有Co取錄,是否比原本該學系要求嘅取錄分數低D架?thx.thx
...

以我所知係低啲

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 16:02
以我所知係低啲

ic

有D咩可以寫嘅"學習經歷"例子呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-6-5 16:12
我都想知, 阿女話學生會幹事都可以, 所以佢話中四會apply

YmOra    發表於 20-6-5 21:23

YmOra 發表於 20-6-5 16:12

e.g. 校內SA committee,red cross, 童軍

仲有HKU taster programme
https://aal.hku.hk/admissions/local/secondary-students-programmes-0

YmOra    發表於 20-6-5 21:23
‹ 上一主題|下一主題