用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡中五,現在才想 drop科
go

亞囡中五,現在才想 drop科   [複製鏈接]

請教有經驗既高中家長,求意見:
亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop左 chem就只有中,英,數,通識,BAFS.
請求意見。
   3    0    0    0

lam_yau 發表於 20-6-1 22:45
亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop ...
很危險的決定。
Drop 了 chem,4C+1X 想讀甚麼?
“專心讀其他科” 只是藉口。

王家爸爸    發表於 20-6-4 16:14

Drop chem後,得返一個選修科,學校一般唔建議學生咁做。部分大學收生要求係要學生讀6科。

亞囡中五,現想 drop chem, 話想專心讀其他科,但見佢無1科突出,如果drop ...

建議唔好drop, chem勤力少少都可以有4,努力埋呢一年,其實得幾個月,讀少一科真係好危險。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果得返5科真係好少機會可以入大學. 我仔今年考DSE. . 依家好多大學收生最低要求都要有332233 六科入學資格. .

如果本身得2個選修科, drop 科只餘4+1x,好難入大學,極不建議。佢成績好差嗎?若肯背誦,chem 取2-3 唔難。佢已經打算放棄入大學?個人意見盡量唔好 Drop.

係咪之前中四已經drop過一次呀?

回覆樓主:

最好唔好drop Chem,留番一科理科,他日大學多好多選擇

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 10:13
如果本身得2個選修科, drop 科只餘4+1x,好難入大學,極不建議。佢成績好差嗎?若肯背誦,chem 取2-3 唔難 ...

我想問到下,朋友修ict,生物和化學,ict同chem都考得吾好,想drop chem,但朋友講不想她女兒drop chem,話上大學揀科闊D,想她drop ict,但她女兒話對化學完全沒興趣,補習也覺得浪費時間,應吾應該drop Chem 好?

saetang 發表於 20-6-2 11:56
最好唔好drop Chem,留番一科理科,他日大學多好多選擇

贊同呀!與Chem有關嘅大學課程都唔少。

回覆 瑩希媽媽 的帖子

其實在我自己. 讀書個真係小朋友. 佢有無興趣真係好重要. DROP 之前可以試下睇大學收生想讀個科有無特別要求. 因依家好多科都無話一定要讀什麼科目才可以. 只要夠分就OK.

qkhui 發表於 20-6-2 13:32
回覆 瑩希媽媽 的帖子

其實在我自己. 讀書個真係小朋友. 佢有無興趣真係好重要. DROP 之前可以試下睇大學 ...

因為聽她講學校派左通告,要簽名交返去,她女兒堅持化學無興趣,話ict勤力下可能追到,但她自己是想女兒第日做藥劑師果或關於醫療果D行業,佢怕drop左chem,等下ict又讀讀下無興趣,怕兩頭不到岸,bio就讀得很好

回覆 瑩希媽媽 的帖子

她自己是想女兒第日做藥劑師果或關於醫療果D行業  --- 囡囡有無興趣? 如果囡囡都有興趣. 可以同佢傾下. 同佢分析下讀同唔讀後果.

同埋依家青少年好有自己思想. 佢地亦好清楚知自己讀唔讀到. 係唔係勤力就可以. 好似我仔噉. 佢讀雙史, F.5時DROP 佐BAFS. 當時我地都會同佢講. 雙史好難讀. 不如唔好DROP BAFS. 起碼可以讀商. 但仔好堅決. 佢知自己BAFS 唔會讀到. 亦無興趣. 仔說. 有信心可以應付雙史. 讀書真係佢自己. 我們做父母更不願都要支持佢. 因最後都係佢自己承擔後果. 最終考得好同唔好都係佢自己決定. 而唔話係: "係你叫我讀"

我諗比多O的信心小朋友. 都係好事來的

YmOra    發表於 20-6-2 13:55

qkhui 發表於 20-6-2 13:50
回覆 瑩希媽媽 的帖子

她自己是想女兒第日做藥劑師果或關於醫療果D行業  --- 囡囡有無興趣? 如果囡囡都有 ...

如果佢堅持無興趣是可以drop,但她可能覺得小朋友未大透一時一樣的,怕她日後后悔,因為選科是chem是她自己要選的,升左S4后話好悶,堂堂上課訓教,但S3時沒講沒興趣,同自己話喜歡要選,一下又變左不喜歡了,就怕drop左后,等下又不喜歡ict吾通又drop

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 12:31

我想問到下,朋友修ict,生物和化學,ict同chem都考得吾好 ...

知唔知朋友女兒 ICT elective 修咩?如果是 Multimedia.  Dse取2唔算難,而且肯定比 Chem 慳好多時間,朋友女兒修 Chem /Bio ,呢兩科要背嘅野好多,要花嘅時間亦會多好多,如果孩子對 Chem 完全冇興趣,真係會好難讀捱唔過。佢仲有科 Bio,上大學查實都仲有好多路,朋友想女兒讀醫藥, 但小朋友係咪咁諗 ,冇 Chem 可能未必得,不過讀果個始終係小朋友, 有啲嘢迫唔到,係冇興趣就冇興趣, 勉強都有機會害咗佢,最好比佢自己決定。

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 14:02

如果佢堅持無興趣是可以drop,但她可能覺得小朋友未大透一 ...

我仔讀書能力唔錯,但 Chem 係佢咁多科中佔最多時間,佢話有太多嘢要記, 如果想呢科成績好真係冇得懶。
所以如果冇興趣真係唔好嘥時間,免強讀隨時可能唔合格收場。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 14:29
知唔知朋友女兒 ICT elective 修咩?如果是 Multimedia.  Dse取2唔算難,而且肯定比 Chem 慳好多時間,朋 ...

我吾知佢ICT修咩,但她話Chem無興趣,上堂不聽書仲話補習也覺得是浪費時間,好堅持咁講,佢就是覺得是女兒吾識諗左右搖擺,應該怕她吾識諗將來會后悔吧,其實我叫她打電話去問下班主任有什麼建議的,仲想問下,如果讀bio和ICT,第日大學可以有什麼出路?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-2 14:35
我仔讀書能力唔錯,但 Chem 係佢咁多科中佔最多時間,佢話有太多嘢要記, 如果想呢科成績好真係冇得懶。
...

咁嚴重啊,她覺得她女兒太懶,勁少溫書,覺得根本無盡力去讀依科,如果肯努力下應該讀到,覺得佢不是能力問題,bio她又讀得很好,所以我吾也吾識比意見,唯有叫她去問下老師,始終老師會清楚D呱

瑩希媽媽 發表於 20-6-2 14:36
我吾知佢ICT修咩,但她話Chem無興趣,上堂不聽書仲話補習也覺得是浪費時間,好堅持咁講,佢就是覺得是女兒 ...

以我所知現今入大學係鬥高分, 除非你選神科,否則大部份都可以用 best 5 or best 6去計, 只要其中有一科理科其實條路都已經好闊, 唔使太擔心。

Arabellahk    發表於 20-6-6 00:05
‹ 上一主題|下一主題