用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA vs Wycombe Abbey vs ISF
樓主: barcapbaby
go

[小學] VSA vs Wycombe Abbey vs ISF [複製鏈接]

回覆 小寶貝兒 的帖子

而家生得少,屋企又有資源,大家都係為仔女搵最好和最適合的學校。揀邊間、讀邊間,真係各有喜好。我作為外人,都係傾兩句,無所謂的。

jane__411 發表於 20-6-2 02:38
回覆 bighang 的帖子

我唔信哈羅要比錢佢駛...哈哈哈.........

有冇比錢得佢先知,佢個女轉左去讀就好多人都知

總之自己判斷啦,網上comment只可以作參考

好似今年有某雜誌選出全香港最佳國際小學,中學,一條龍學校;三間全部係新校,讀者自己思考過中原因

yaijing 發表於 20-6-2 08:25
其實點解咁快就要轉校, 即係一年都未讀完就轉另一間 , 其實係咪應該畀多少少時間間學校先決定轉呢? ...

其實間間都有讀到一年或以上架!
而唔滿意果2間其實我有幾次同校長反映問題,不過校長唔覺得係問題,所以呢2間就轉得最急,一搵到學校就轉。
我唔會拎囡既學業來較飛,加上我老公都係做老師,我比其他家長更包容了解學校的一些問題和無奈,但有d學校真係無法忍耐落去!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Jane1983 發表於 20-6-2 08:06
回覆 小寶貝兒 的帖子

而家生得少,屋企又有資源,大家都係為仔女搵最好和最適合的學校。揀邊間、讀邊間, ...

新校有好大不確定性,所以我唔會建議人因為新校就去試,但如果果間新校有野吸引到你,就可以去試啦!
選校係要謹慎,但又唔洗諗到“一揀左就冇得轉要讀12,3年架啦!”咁嚴重,讀讀下先發現唔啱咪轉囉!

Jane1983    發表於 20-6-2 15:00
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

bighang 發表於 20-6-2 08:44
有冇比錢得佢先知,佢個女轉左去讀就好多人都知

總之自己判斷啦,網上comment只可以作參考

佢自己係英國人所以佢幫仔女揀返英國學校都可以理解嘅。佢個女係去咗Malvern, 而且已經去埋Malvern UK. 個仔先係Harrow.
但學你話齋佢有冇同學校有乜嘢生意來往,大家可以自己諗。

聽聞ISF 已經大不如前,不如試吓有強勁實力嘅新校還好,VSA 好過ISF, 不只是成績及校風,還有學生和家長質素!Harrow 難入

jojochan95 發表於 20-6-7 22:06
聽聞ISF 已經大不如前,不如試吓有強勁實力嘅新校還好,VSA 好過ISF, 不只是成績及校風,還有學生和家長質 ...

有興趣知道ISF 如何大不如前?
我小朋友現在ISF中學就讀

jojochan95 發表於 20-6-7 22:06
聽聞ISF 已經大不如前,不如試吓有強勁實力嘅新校還好,VSA 好過ISF, 不只是成績及校風,還有學生和家長質 ...

可以分享一下為什麼ISF大不如前?你是否有小朋友讀緊?謝謝。

讀過,已經離校。教師離職率10分高,小朋友難適應!太着重中文,英文同外面好學校比差好遠。亦有很多家長說會讀幾年就走....去其他國際學校

Yitungkaneka 發表於 20-6-13 14:27
有興趣知道ISF 如何大不如前?
我小朋友現在ISF中學就讀

妳小朋友是小學升上?校風如何?很多用家説英文程度追不到國際學校....大學參差

jojochan95 發表於 20-6-13 18:59
讀過,已經離校。教師離職率10分高,小朋友難適應!太着重中文,英文同外面好學校比差好遠。亦有很多家長說 ...
請問可否透露為何離校呢?

因為中文70%,英文30%,英文老師敎的辛苦最後他也選擇了離職回美國,主要是他們也很依賴家長的教導,每年都有好幾位老師離職⋯⋯小朋友無所適從

jojochan95 發表於 20-6-15 15:19
因為中文70%,英文30%,英文老師敎的辛苦最後他也選擇了離職回美國,主要是他們也很依賴家長的教導,每年都 ...

請問你小朋友轉校容易嗎?

jojochan95 發表於 20-6-15 15:19
因為中文70%,英文30%,英文老師敎的辛苦最後他也選擇了離職回美國,主要是他們也很依賴家長的教導,每年都 ...

這好像是他們的賣點。因為中文本身係難學過英文。不過我識嘅大部份家長本身自己都係同小朋友講英文所以佢哋嘅英文係冇問題。而且好多都係維記上,自己keep住有NET補習就OK。

jojochan95 發表於 20-6-15 14:54
妳小朋友是小學升上?校風如何?很多用家説英文程度追不到國際學校....大學參差
...

我小朋友由foundation year 讀起,今年已算是是高中了

gfkwong 發表於 20-6-15 19:09
這好像是他們的賣點。因為中文本身係難學過英文。不過我識嘅大部份家長本身自己都係同小朋友講英文所以佢 ...

要補習?

Yitungkaneka 發表於 20-6-17 21:49
我小朋友由foundation year 讀起,今年已算是是高中了

有後恢?ISF 一年差過一年

jojochan95 發表於 20-6-15 14:54
...

我個人覺得校風ok 的, 始終小學以中文70% 教學,對中國文化匆傳統道德始終較看重。當然亦有較活潑好動或較搗蛋的小朋友,但情況並不嚴重。家長的質素亦沒有大問題,國內同學的家長大多是有教養有禮貌的,而且比外國家長更着緊子女的學業。
ISF 小學是30%英文教學,在高小才逐年年由40%上升至50%英文,很多學生在家與父母慣以英語溝通,我見自己小朋友與其他同學英文都很流利,國內學生英文不流利只佔極小數,至於英語讀寫能力是靠家長與學校一同培養的,不能只靠學校。

‹ 上一主題|下一主題