用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA vs Wycombe Abbey vs ISF
go

[小學] VSA vs Wycombe Abbey vs ISF

住港島,將來想去Boarding, 唔想Chur 有愛心的好學校,性格比較被動,家長大忙,三間如何選擇?謝謝(emoji)

Abbey,你要問吓係咪可以直接轉去英國果間。如果係,咁有得諗。唔係,就唔會考慮。新校無track record,唔會特別喜歡。

Vsa應該無Isf咁chur,但所謂家長大忙,即係點?就算功課唔使煩家長,小朋友生活上都有好多嘢要家長費心。

呢三間一般唔會考慮Wycombe 或者只會報黎做back up (因為另外兩間都唔易考)。
.

VSA d 中文冇ISF 咁深?家長忙照顧生活所需,都唔想比功課chur⋯⋯好論題:小朋友邊一間乖啲同埋學校教得佢哋比較積極主動啲。課外活動方面三間又如何比較

barcapbaby 發表於 20-6-1 18:58
VSA d 中文冇ISF 咁深?家長忙照顧生活所需,都唔想比功課chur⋯⋯好論題:小朋友邊一間乖啲同埋學校教得佢 ...
.

回覆 yaijing 的帖子

辦學唔係有資源或者有熱誠就夠,幼稚園或者小學仲可能有奇蹟,但中學就唔同了。
簡單講,一線學校對學生考大學的支援,同一間普通學校已經唔可以同日而喻。

我有兩個小朋友,一個考小學,一個考中學。logistics 係一個因素⋯但係新校也有吸引力,太深的中文都有concern, 因為驚追唔上,三間都有中學連接⋯另外也希望學校會的課外活動有支持

回覆 yaijing 的帖子

你支持新校,我點會反對呢! 好心提你,你覺得無分別,唔會影響我呢

回覆 Jane1983 的帖子

點解咁講呀?Samuel Chan話新校都不錯呀!
By Samuel Chan:
在香港提供英式教育的國際學校,老牌的有英基ESF和啟歷Kellett 。年前哈羅香港國際學校頂著英國Harrow的光環登陸,成為城中熱話。緊接著會自英國越洋來搶灘的,還有Shrewsbury School 的舒茲伯利國際學校,以及Malvern College 的香港墨爾文國際學校。

本地有如此多英式選擇,難怪有家長問: Samuel,英國名校來港開的海外分校好,還是如ESF老牌英式國際學校好?

首先想講解一下,英國頂尖名校海外開分校,一般是會透過和本地的運作公司合作,將學校金漆招牌掛在本地以特許經營模式運作。這種名校和運作公司的合作未必是壞事,皆因這些公司可能有豐富海外辦學經驗,信心有保證。例如哈羅除香港以外,在上海及泰國都有分校,Shrewsbury 於曼谷,Malvern於青島都有辦校。所以這些學校即使今年才打開校門做生意,但校方亦絕非教育界新手,之前的成績有目共睹。

至於英國原校在管理及教育方面有幾多參與和聯繫,就因校而異。以我所知,Malvern 和 Shrewsbury的操作公司是由校方一手包辦的。本地另有一所英國寄宿學校掛帥的小學,就全盤將香港操作外判出去,原校對香港分校管理毫不沾手,也沒有其他海外開校的前科,所以成果是好是壞,就比較難猜測。

但必須一提,英國名校海外分校有一優勢,是香港老牌英式國際學校望塵莫及的,就是前者有英國百年老校的名氣可倚,海外分校就算文化傳統拍馬追不上,但原校的名氣足以請到優秀的人才。

老實講,師資是本地英式國際學校如ESF一直面對的嚴重問題。他們請太多expats,雖然正合中國人揀國際學校就是喜歡外籍老師的胃口,但金髮藍眼不反映教學質素,不代表有經驗和耐心。不少傳統國際學校聘用「寓旅遊於教書,寓教書於賺旅費」的外教,令這些國際學校師資流動性極大,水準亦無保障。

Harrow、Shrewsbury和Malvern在海外的分校借著英國原校的名氣,上至校長下至教職員,都吸引到賢才慕名而至。例如哈羅曼谷分校就請到Plymouth College的校長Jonathan Standen明年1月起領帥,足見名牌效應威力之鉅。

barcapbaby 發表於 20-6-1 20:38
我有兩個小朋友,一個考小學,一個考中學。logistics 係一個因素⋯但係新校也有吸引力,太深的中文都有conc ...
.

jane__411 發表於 20-6-1 21:54
回覆 Jane1983 的帖子

點解咁講呀?Samuel Chan話新校都不錯呀!

這位呀哥對國際學校不大認識,成日在FB專欄up得就up, 看過他引述一些有關IS的資料都很多錯誤, 卻常常扮代表。連提及UK top boarding school的資料也有虞。
(我不是說他文中提及的新校不好,不過佢啲野吹水成分好高大家睇完最好自己再分柝和引證下,BTW點解佢唔提Mount Kelly嘅?)

964000 發表於 20-6-1 22:16

這位呀哥對國際學校不大認識,成日在FB專欄up得就up, 看過他 ...

佢好似有提不過無開名

回覆 964000 的帖子

係咩?因為我朋友做海外教育,佢話Samuel Chan起行內好勁,等我仲信佢講野同想第時有需要想幫襯tim無Mount Kelly我估應該係因為校舍問題啦!地都批唔到.......同埋好多人話因為農夫去過英國學校所以出名左,其實又不是真的好top,但我又係聽人講,有錯請更正。。。

回覆 964000 的帖子

可能佢都係收錢寫稿;你睇top school 都成日推介某幾間國際學校,都好明顯係收咗錢做宣傳,所以真係最好自己研究比較穩陣

回覆 bighang 的帖子

我唔信哈羅要比錢佢駛...哈哈哈.........

回覆 jane__411 的帖子

如果新校可以安排去英國間老校直升,無縫交接,咁有value。如果唔係,咁唔係果樣嘢。
教育係一盤生意,KOL或知名人士可以因為種種理由講好學校。家長亦可能獨具慧眼,或者鋤強扶弱,就係青眼新校。呢d係個人選擇,我無意見。但我唔會跣人話一樣ga,無乜分別的。

964000 發表於 20-6-1 22:16

這位呀哥對國際學校不大認識,成日在FB專欄up得就up, 看過他 ...

佢冇開名果段應該係講Mount Kelly, 因為找返資料,香港係佢哋首間海外分校
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Jane1983 發表於 20-6-2 06:40
回覆 jane__411 的帖子

如果新校可以安排去英國間老校直升,無縫交接,咁有value。如果唔係,咁唔係果樣嘢 ...

我囡都同新校好有緣分,但我覺得好壞參半啦!新校老師同校長係會有熱誠衝勁,好想辦好間學校,但唔係間間都做到
我囡連埋同一集團轉校舍計,今年Y4轉左第7間學校,新校都試左5間,有一間返左一個月就轉左去另一個新開的校舍,其他4間剛好2間好,2間唔好!有呢d經驗,我覺得一間新校好唔好真係好睇校長!(雖然我知好難係入學前深入了解校長係咩人)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記