用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧運 sophie PN
go

奧運 sophie PN [複製鏈接]

收到email 叫話下星期要交書薄雜費, 茶點費, 又要set 埋自動轉脤. 昨天又有個案都唔知9月開唔閱到學.洗唔洗咁急呢?
有冇家長知佢地就今次疫情, sophie 有冇減學費,減幾多?
   2    0    0    0

好多幼稚園都係5月要交大訂....但SOPHIE 似是會有位餘下....

想問下你, 點解你選SOPHIE, 唔選綠茵?

我呢2間在考慮中, 唔知選邊間好

我覺得Sophie 好似地方大D, 乾淨D. 同埋感覺冇咁焗速 (特別係現在疫情).有人話greenfield 老師流量大

你可以試下打TEL 問下SOPHIE 仲有無位~我之前問過說有的

所以可能不太急於交錢
但這個也看你決定啦

因為我也是膽心小朋友未必返到學
我的是PN

我個女係GF 讀咗半年N班,之後Sophie K1讀左一個月,因為有間幾好嘅卷幼收,所以轉咗校!個人覺得名氣GF 好啲,但覺得師資方面Sophie好啲,我個女讀咗一個月覺得進步快過GF嗰半年好多,但唔知係咪大個咗學得快咗!
Sophie 好似貴小小,但好多教材都係老師自己做,feel 到好有心做,環境亦大啲又靚啲!
而GF 老師成日轉,我個女讀咗半年,都換咗一次英文班主任。
GF 英普,Sophie 英粵!
我個讀左半年都唔係好明普通話班主任講乜mouth:" />mouth:" />
我個女就好似鐘意Sophie 多啲

而KV每年都收好多GF嘅 N 班畢業生讀K1,有興趣可以考慮下!
而傳聞,Sophie 同CKY有關係,因為之前Sophie 畢業係租CKY 學校做,對CKY有興趣可考慮

現在每日都見到有著住校服的Sophie學生返放學,覺得很奇怪

回覆 hehe1860 的帖子

GF 唔係都有英粵 & 英普嗎?
我都考慮緊要GF OR SOPHIE 好D

係GF 那半年N, 你囡囡返學算開心嗎? THANKS

fungjo 發表於 20-5-22 00:39
現在每日都見到有著住校服的Sophie學生返放學,覺得很奇怪

咁奇怪....唔可以開學住架

回覆 wannabefa 的帖子

GF 佢都好開心,但Sophie 明顯再開心啲!個人感受,Sophie 老師有愛心同關心小朋友多啲,GF 啲老師明顯差小小!mouth:" />
如果只係比較兩間,我鐘意Sophie多啲!環境同老師有心啲,可能新校,所以感覺到校方想做好個名聲

wannabefa 發表於 20-5-22 09:39
回覆 hehe1860 的帖子

GF 唔係都有英粵 & 英普嗎?

GF pn 有得揀英/普+粵,會可以有20-30min(忘記exactly幾多)的3rd language

Sophie PN用家由4月開始因為有政府資助減左$2000,一星期4次Zoom20分鐘,功課一星期5張中5張英,內容我俾朋友睇過深過劍鳴,我覺得對PN黎講太多。
老師有愛心,學校要求小朋友坐定定上堂,不過我仔暫時唔得住,一中一英班主任,一個姐姐同助教,26個小朋友,好多唔同國籍嘅小朋友,日本、韓國、英國、法國都有,應該都重學術的。
我最欣賞佢哋用繪本教學,用Letterland 教拼音,環境好靚好大。

回覆 fungjo 的帖子

唔佢正式開學, 只係daycare托管.

回覆 mrstt 的帖子

GF PN應該只是英普? K1 先可以選英普或英粵班。

wannabefa 發表於 20-5-14 10:17
好多幼稚園都係5月要交大訂....但SOPHIE 似是會有位餘下....

想問下你, 點解你選SOPHIE, 唔選綠茵?

其實GF 真係唔差,我哋叫好彩,呢幾年 所教老師也是教足整學期。小朋友也很喜歡上學

不過我也聽好多家長説Sophie 很整潔及地方充足

nicc99 發表於 20-5-25 17:24
回覆 mrstt 的帖子

GF PN應該只是英普? K1 先可以選英普或英粵班。

不,pn 已經有得揀

回覆 Toutoujuju 的帖子
其實我都覺得Sophie幾好.. 課程可能深少少, 但唔好低估小朋友學習能力..

lghung 發表於 20-6-5 13:41
回覆 Toutoujuju 的帖子
其實我都覺得Sophie幾好.. 課程可能深少少, 但唔好低估小朋友學習能力..  ...

Sophie PN全年都只係教緊1-5, 中英都好淺。

下午班得幾班,每班好少人。

地方大,環境不錯。

fungjo 發表於 20-5-22 00:39

Sophie校舍一直開放比有需要的小朋友

Kitgarrison 發表於 20-5-25 00:46
Sophie PN用家由4月開始因為有政府資助減左$2000,一星期4次Zoom20分鐘,功課一星期5張中5張英,內容我俾朋 ...

我都覺得Sophie英文教的幾好 仔仔K1 其實今年都無翻幾日學 但是如果講一個簡單的單字 譬如pizza 佢會p p pizza starts with letter P

回覆 QQ0202 的帖子

(澳運蔚思Sophie用家)一講到呢間幼稚園就嬲嬲地。最初因為方便而且校舍新及大,面試時老師好親切,而校監/校長(同一人)是保良局的總理,如想入保良局XXX小學的家長,佢都會幫手寫推薦信,最後選了這學校比小朋友讀。但是否選這間學校讀,真係睇睇家長想要啲乜嘢。在這兒的分享下

學校經常轉老師:我小朋友喺呢度讀,班主任每年都會轉幾個人,眼見每級的老師經常轉。K1中文老師中途轉,最離譜係K2中英文班主任都各轉了一次,即轉了4次老師,K3英文老師中途又再轉。我小朋友升上去,每次唔見老師一排就知道又轉老師。好彩大部份老師都係好有愛心,但經常轉老師
一定有影響學生。學校一定有些內部問題才會經常換老師。

K2升K3課程距離大:其實預咗學校教得會比較深,教得新不是問題題,但兩個年級的課程內容相距太大,小朋友和家長們都追得好辛苦。

行政非常混亂:尤其這時段更加突顯混亂。復活節前已經通知會於復活節及暑假補課,家長表達擔心未能復課,但學校強推補課,為的是要家長們交學費。一張補課通告,更改了幾次。詢問老師有關內容,他們都說也是剛剛與家長同步收到通告。唔知中層(全學校得一個主任)點同老師溝通,而且全校得一個主任,唔難想像佢太多野做跟本做唔到野。

錢字行頭:停課期間,老師打電話來十居奇九是追交學費丶下年度的留位費。連茶點費及校車也要照收全費。家長不斷反映,最後學費才-25%,其他雜費一律照收。感覺上學校一直向錢看,明白私校因為學校流失經營有困難
,家長都可能有壓力,大家只係希望有雙方願意嘅方案解決問題,但學校一直唔願意或好耐之後才聆聽。

不顧及小朋友健康:這期間有很多家長都帶小朋友回去上課,因為有上zoom,見到有很多小朋友穿上校服在學校裏上zoom,家長們私下聯絡,才發現雖說是托兒服務,但後來學校出咗上課時間表給回來的學生。有家長打電話回校詢問為何復課似的,主任竟然說學校是開放的,只是他沒有帶小朋友回校。主任態度勁差,家長話是擔心那麼細年紀的小朋友回校容易感染,及跟從教育署指引沒帶小朋友回來,主任這樣說完全不顧及小朋友健康,最後追我們簽9月份留位費及自動轉賬戶口的通告,又係錢。

廁所坐板破爛:有廁所坐板已破爛左好幾年,唔會點解咁耐都唔換,一係用膠紙封住就算,有時返學放學多小朋友去廁所,佢哋話都要坐係冇廁板的坐廁去廁所。

外藉班主任於課堂時間離開學生:有家長朋友兒子讀蔚思Sophie,學校有個叫SSIT課程比10個月至2歲的小朋友,那家長報咗名同佢年幼的兒子上課,點知係大兒子的班主任任教這SSIT課程,而且還有其他外藉老師。這SSIT一堂上1:15分鐘,當中加埋課前課後準備的時間,即班主任離開了差不多1.5小時,那麼幼稚園班房的學生如何有外藉老師陪同上課?其中因為英粵班主任才讀這校,若班老師經常於課堂時間離開學生任教其他班
,為何仍要比成$6xxx/月的學費?對班的學生又負責嗎?而課室的情況會如何?

校長/校監長期不在學校:說實,若你想試吓請校監寫推薦信,你可以試吓選擇這學校,但值唔值得自行決定。其實有好多家長都好不滿學校嘅行政,及覺得需要校監幫忙所以唔願意出聲。好嘅學校唔止一間,比得呢一個價錢嘅學費
,還有好更多好選擇
。而且,係呢度N、K1面試嘅學生基本上學校都會收。有面試嘅家長話佢既小朋友面試嘅時候一直喊哭,抱住媽咪唔肯落地
,老師問嘅問題叫佢做嘅嘢完全冇做過,面試完畢喺門口等消息,收到通知話會收佢,還叫他們可以即時俾留位費
。那家長都覺得自己小朋友表現很差,點都冇理由會收,
最後都冇選擇這間學校。
說實好似因為多一個學生多一份錢,係咪都照收。

小朋友喺度讀書其實係開心嘅,因為學校老師都好好,但一年轉咁多個老師,唔代表你次次都咁好彩有好老師會出現。
而且學校行政一定有問題,每年都留唔到老師,流失率勁大,
每年都有起碼一半老師會離開,不知道新學年有幾多老師會留下來。說實若老師是因為做得唔開心而走,留係到或係到做緊時都唔會有心機對小朋友。

‹ 上一主題|下一主題