用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 柏斯優才課程(ppc course)(家長們務必請入!!) ...
go

[音樂] 柏斯優才課程(ppc course)(家長們務必請入!!) [複製鏈接]

各位家長注意!!!聽聞現在進柏斯琴行學琴指定一至四級必須要買一套叫做柏斯優才課程的書(ppc course),該套書內容極之沉悶,圖畫的色澤也非常暗淡,旋律亦極之奇怪,但就要限制家長一至四級要買該套書(老師也指定要教),實在荒謬!
如家長們亦想入這間琴行學琴的話,家長們絕對有權報名之前問清楚是否一定要買該套"廢"書,家長絕對有權和老師討論買什麼教材給學生,音樂應該因材施教,而不是要硬性規定用一套不適合的書去套用每一個學生到,這實在是拔苗助長,影響學生學琴的路!各位家長報名前絕對要三思三思再三思!!!
   0    0    0    0

回覆樓主:

謝謝提醒

sallycake10 發表於 20-5-13 20:57
各位家長注意!!!聽聞現在進柏斯琴行學琴指定一至四級必須要買一套叫做柏斯優才課程的書(ppc course),該 ...

多謝提醒,完全諗唔明點解要強迫老師用咩書來教,樓主應該搬去 Bk 自由廣場比多點家長留意一下

正諗住報呢個課程請問套書大約幾錢?

其實提議家長們在報課程時可以問清楚可唔可以唔用呢啲書,作為消費者,絕對有得選擇!

回覆樓主:

現在進柏斯學琴, 一樣有普通鋼琴課程俾你報,唔係一定要報個優才課程,嗰個優才課程係專利課程,用獨家教材,佢單張有寫明, 呢啲野無話迫唔迫,咁講唔係好公平......

Hippos 發表於 20-7-6 13:54
現在進柏斯學琴, 一樣有普通鋼琴課程俾你報,唔係一定要報個優才課程,嗰個優才課程係專利課程,用獨家教 ...

是的,所以報讀時就是要問清楚"用咩書",非常重要!

Thx reminder

Tomlee都要買指定的書同CD呀
‹ 上一主題|下一主題