用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙vs聖類斯
樓主: Happyhappy@
go

蘇浙vs聖類斯 [複製鏈接]

或者我可以分享下小小蘇小經驗,等有意入既家長唔駛咁擔心。

1. 若然小朋友在蘇小讀成績前列的,插班去其他學校也不錯(識人插左去港同、聖保祿天主教、聖士提反女子,聖士提反堂、瑪利曼、華仁)

2. 蘇小返放學時間7:50-3:30

3. 家長義工唔多,如有興趣加入家教會,可以在活動時幫手,你會感受到蘇小既家教會係幾認真同幾強 包括投標飯商、家長義工試餐、運動會、聖誕等

4. 老師係有小獎勵(文具)給小朋友,小朋友小一時都有收到。記得有一年小朋友同我講,上常識堂時老師會教下課本以外既野,回家會和我分享,上堂時亦會遊戲方式玩問答比賽同小朋友温習,老師有惡有唔惡,惡又係咪一定無愛心?呢個常識老師係惡的,但小朋友好喜歡呢個老師,為何我會知,因為家長群組大家傾偈時講開,個個都話鍾意呢個老師。老師有惡既時候亦有唔惡既時候,在乎個老師有無經驗handle 唔係一味鬧鬧鬧同只係按書教完就算。當然每間學校都會有好既老師同唔好既老師,就算在其他學校如是。

5. 讀書係咪辛苦呢樣要睇小朋友同家庭配合。 唔好比三測三考嚇親,我識有些學校學校只有三考 或二測二考。其實功課同quiz都要計分 但佢地又無講出黎個喎,個壓力唔會比蘇小少。初小既時候老師係會同小朋友在學校温習,講解、小二教他們寫筆記,記下重要內容和温習重點,當然如果小朋友唔專心既可以乜都唔知。

6. 蘇小有50分鐘午餐時間之後係50分鐘活動/功課堂,其實已經比其他學校多,我見過有些得20分鐘 ,基本上唔夠時間做。

7.  蘇小老師低年班係有香港人老師的,蘇小的老師係經驗豐富的老師,流失率極低,即便唔係香港人其實都已經在香港多年係識聽廣東話,當然學校要用普通話同老師或同學溝通,但老師們都聽得懂的,這方面不用擔心。

8. 蘇小係極傳統學校無異,學校每週有兩日每次50分鐘活動堂大部份係較靜態(書法,棋藝,視藝,唱歌,童軍等)(只有體能、乒兵球和跳舞較動態等)
除了朗誦出色(由學校老師認真訓練)較多人熟悉,其實舞蹈每年也得獎

9. 好多人擔心蘇浙要唔要每日唱國歌升旗和國教,係一樣都無。

10. 小息小一已經可去地下操場比小朋友跑下活動下,我自己親眼學校見到的。學校有小食部、小息午息小二開始可以去。

11. 蘇小英文堂每日兩堂而且大部份連堂上,好處係較多時間變通,不時那種快教完返去做功課然後測考,除了有較grammar 外,亦會以遊戲方式較學,這些都是我入讀前不知道的,全部由小朋友口述返來,她很喜歡上英文堂,說較活動有趣。初小兩個班主任一本地一外藉到高小全外藉,班上亦有外藉同學/abc家庭,(較小)語境就已經有,就睇下你小朋友是否能主動融入當中、家庭教育和吸收能力。我小朋友三語是沒有問題,會同說英文的同學玩,又會同本地香港人玩,也會同內地人玩。

12. 其實學校一開學就有一個測考默表,有充裕時間去準備。

13. 每間學校都有利有弊,讀蘇小也不等於沒有快樂童年,我覺得太嚴重了,哈哈!適合就可以。最後希望你揀到適合小朋友學校(emoji)

Muigg 發表於 20-5-19 11:43

1. 若然小朋友在蘇小讀成績前列的,插班去其 ...

資料正確....小一送文具o個D 真係唔講起都唔記得...好過我呢D跟得唔緊的家長分享
我個小朋友唔肯講咁多課堂野...有D我都真係唔知

其他野唔敢講, 但有一樣野可以保證的...
係蘇小畢業生(讀足6年啦), 普通話/英文Oral 水平, 放係神校範圍都唔會點輸

我完全唔懷疑蘇浙嘅普通話水平,我女兒是在蘇浙讀幼稚園的,然後升到另一間女校讀小學,學校普教中,到現在小二,普通話不用溫習還算跟得上!應該是從幼稚園累積的吧!

ruudi82 發表於 20-5-19 13:00
其他野唔敢講, 但有一樣野可以保證的...
係蘇小畢業生(讀足6年啦), 普通話/英文Oral 水平, 放係神校範圍都 ...

ruudi82 發表於 20-5-18 20:45
你預大概60%升BAND1, 有時70% 咁
2014-17 4年, 每年有大約4-5人入港同...BTW, 港同唔係要IN咩, 考第一死讀 ...

謝謝你的回覆。請問蘇浙60%升band1,這部分同學多大比例是派位升band1,多大比例是扣門或參加直資私立考試入band1的呢?

請問蘇浙中文是否也會像英文一樣快一年?
入小一後,漢字會從教拼音、筆順筆畫開始嗎?還是需要入小一前,自己學會寫中文字呢?
謝謝

Coxon媽咪 發表於 20-5-21 00:13
謝謝你的回覆。請問蘇浙60%升band1,這部分同學多大比例是派位升band1,多大比例是扣門或參加直資私立考試 ...
我D數據好舊的...唔SHARE 了..以下有其他人SHARE 因為學校冇公布...通常係家長入校務處抄或者等D人係大GROUP 分亨..(唔知有冇人講大話架), 數據可能有少少出入
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3485443

中文冇教快一年..

寫字我唔記得了...我估要識寫字

普通話..呢個問得好好...蘇小..小一/二係冇普通話堂的...係唔會教拼音的..要去到小三先教

(大家可以想像下係一個普通話學生..黎本地學校讀廣教中)...都唔會有廣東話拼音學,,,所以蘇小一開始就係所有課程都普通話...根本小朋友迫住住日講..好快識...唔駛學拼音

學校有冇stem 堂?課外活動有什麼要收费?貴嗎?
學校的跳舞同朗誦,是老師們先選人入,定同學報名就一定有得玩?

有弟兄姊妹,或且case 2 家長是舊生,是否必收?

ruudi82 發表於 20-5-21 09:40
我D數據好舊的...唔SHARE 了..以下有其他人SHARE 因為學校冇公布...通常係家長入校務處抄或者等D人係大GROU ...

請問大Group是否指以下派位分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3773591

Poyau 發表於 20-5-22 13:31

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3773591
即係我指呢D資料係1. 係手機大GROUP 問D家長升去邊..跟住家長回覆.(可能會答錯)
2. 又或家長去記校務處份通知, 可能會記錯, 所以我覺得未必非常準確姐

Poyau 發表於 20-5-22 13:31

這一份是有心家長在班群組收集的初步數據,final入讀哪間叩到哪間呢份表不是最準確。最準確的數據在校長/副校長辦公室。

Muigg 發表於 20-5-19 11:43

1. 若然小朋友在蘇小讀成績前列的,插班去其 ...
請問蘇浙對於小朋友閱讀興趣ge培養有無咩特別方法,或者是否重視?Thx!

多謝大家咁詳細回覆(emoji)(emoji)
抽到灣仔軒官,不計學費,升中是否蘇浙成績更好?

Happyhappy@ 發表於 20-6-8 18:23
多謝大家咁詳細回覆(emoji)(emoji)
抽到灣仔軒官,不計學費,升中是否蘇浙成績更好?
...

男仔定女仔?~~~

mcl203 發表於 20-6-8 18:44
男仔定女仔?~~~

男仔

Happyhappy@ 發表於 20-6-8 18:45
男仔

頗大比例軒小家長係瞄準升中入QC,QC係軒小聯繫中學。直至今天,灣仔仍係有利男生派英中嘅學區,軒小若~50%派英中。當然若要係灣仔成為Band1生係競爭非常激烈,學區細,強校多,但英中位係非常充夠,軒小生升中主要入官津~~~

兩校比較升中入英中率,應以蘇浙好啲啲,但QC嘅吸引力又完勝東區小學,又始終,官小受收生生源所限,學生水平較參差~~~

假若係band1生,將來升中如果揀返灣仔區中學,轉區有風險嗎?

Happyhappy@ 發表於 20-6-8 18:45
男仔

恭喜 軒灣升B1%可能不及蘇浙
不過吸引之處為皇仁及BPS聯繫位
想想升中目標再對比兩間升中名單

B1* 68 (51.51%)
B2A-1C* 1 (0.76%)
B2* 25 (18.94%)
名單上 94 (71.21%)
無公布 38 (28.79%)
總數: 132人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

派位成績
https://www.hrgps.edu.hk/index.php?action=sec

中學學位分配結果(二零一九年七月)

中學名稱 人數

皇仁書院 23
庇理羅士女子中學 12
聖保羅男女中學 1
拔萃女書院 1
拔萃男書院 1
聖士提反書院 1
李國寶中學 1
聖公會鄧肇堅中學 16
香港真光中學(大坑) 3
聖保祿中學 3
嘉諾撒聖方濟各書院 2
瑪利曼中學 1
香港華仁書院 1
高主教書院 1
聖嘉勒女書院 1
筲箕灣官立中學 1
顯理中學 1
劉永生紀念中學 1
金文泰中學 2
鄧肇堅維多利亞官立中學 14
何東中學 7

Happyhappy@ 發表於 20-6-8 19:00
假若係band1生,將來升中如果揀返灣仔區中學,轉區有風險嗎?

灣仔為強區 灣仔B2可以係全港B1

Happyhappy@ 發表於 20-6-8 19:00

視乎你最終係東區嘅B1位置,即係坊間所講嘅B1A,B,C。曾經斷估某網友係蘇浙若~5X位置誇入灣仔並不理想,可能原因係跌咗Banding。又咁講,軒小嘅升中優勢係QC,若蘇浙男仔升中要跨入灣仔,目標係甚麼中學了,始終灣仔直聯小學各有自己途徑升中,表面街位係唔多,不如留返係東區原區升中~~~
‹ 上一主題|下一主題