用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: kimlam953
go

Deleted   [複製鏈接]

bigboyenzo 發表於 20-6-5 01:33
睇嚟大家對青苗有d誤解
乒羽嘅青苗唔係學打波嘅地方,而係入港隊青訓階梯嘅第一步,由青苗打起,上青年軍 ...

那位教練是比較吋咀,當時在場的學員都wa然,我覺得其實佢只是玄外之音話自己的學生勁 ,不過好似之前有段時間報乒乓青苗是不需考核,可能佢係refer 那時的情況⋯
你我遇到是兩個世界,你的趕科場,我的歸故里,聽不同人生階段的體會都頗interesting, regardless, 同意最重要是遇到佰樂。多謝分享青苖的資料, 咁若choose this path, 考章亦會有用,因為有銀章有分加

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-5 10:53
等同你用咩心態一樣.
me definitely bigboyenzo's cat 2

time for a quote: What's the point of having a million cups and medals if you don't have any fun?

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-6-4 19:51
咁既情況黎講呢。。。五舊就五舊,一對一就一對一啦!

PS:香港都算係富裕既一個地區,D細路係咪有需要 ...

有fd 轉左五百蚊教練後小朋友球技特飛猛進,入了校隊(ie 會代表學校出賽),當時我就建議佢再去球會和清苗但時間關係冇去,但始終打唔贏最叻個幾位同學,最後就如容祖兒隻歌仔:做後備愛人。
btw, 你知不知道有心玩的,除左已提過的煎讓三寶,summer 仲要去大6接受國家級特訓。青春不是無限,你睇下諗下遲/大其他人一年機會又少d架啦,所以一就一二就二,唔好1.5

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-5 16:54
呢幾年我地在青少年羽毛球圈子見到唔少家長俾細路仔打波係目標為本,已經偏離體育運動嘅原意,造成細路仔各 ...
真心, 我唔想個仔打出成績就係騙人的不過...我以家真係想佢係打波中搵到樂趣同目標
我自己都係打排球大
真心覺得有班人一齊有個共同興趣一齊長大好開心

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-6-5 23:59
喂喂喂,單車女神同埋跳高女神,都係一字頭先起步咋喎!套用一句賽馬術語:初出即贏,惜早熟早殘!

PS: ...

仲有風之后和顧家輝tim, on the other hannd 亦有車神、becker, agassi.  peak too early/plateau 是好多運動員遇到的問題,不過10000hr rule 是宇宙定律。
要早起步的主要原因是青苗有年0限制,我們C中教練亦提過同一分數的話會揀年輕個個,只志在輕鬆玩下做下陪跑當然就無所謂

life is full of compromises, 唔係個個天生馬龍,都是學業為重好

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-6-6 08:33
仲有風之后和顧家輝tim, on the other hannd 亦有車神、becker, agassi.  peak too early/plateau 是好多 ...
不能同意更多~~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題