用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dps vs yw
樓主: pckpck
go

Dps vs yw   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-5-6 10:56
你咁睇低學校嘅功力,咁都無計啦!
我睇見叩門入到嘅,有同時APS  / TSL後補、有SFA 正取,依家講緊呢個係 ...

唔係睇低學校功力嘅問題,我本身作嘅都係捨直資一條龍讀津校之選擇。但想指出小孩成長各有不同,早熟小孩可能考小一成績會比較突出,但不代表後續力會比其他遲熟嘅小朋友優勝。津校高小洗牌嘅情況好普遍,好多初小成績位列前茅嘅學生小五之後被人追上什至超前係好平常嘅事,莫講仲有一堆成績超強嘅插班生從三私一直加入競爭?

講真,去到呈分關頭,就等如戰爭開始,之前未盡全力嘅學生同家長都會發力,就算自己本身keep得到成績,都不代表不被人超越。DPS唔同其他有直屬中學嘅小學嘅B2生都有機直上,所以一旦跌落B2,就要聽天由命。

小曳人 發表於 20-5-5 22:23
YW 最好成績嘅有1x個去咗LSC/DBS/SPCC
DPS 可以話估計所有band 1 男生都有DBS offer
每年YW 成績好的 around 1x 去DBS, around 10佪  去 SPCC, around 6 佪 去 LSC ,已經 廿幾三十人

Sheep06 發表於 20-5-6 12:12
每年YW 成績好的 around 1x 去DBS, around 10佪  去 SPCC, around 6 佪 去 LSC ,已經 廿幾三十人 ...

YW 有10個DB 都唔少。據聞DBS每年也有early bird interview比三私一直,但yw 應該冇特別早場,咁啲學生係咪GA入?

醒目開學勳章 貢獻勳章

每年YW 成績好的 around 1x 去DBS, around 10佪  去 SPCC, around 6 佪 去 LSC ,已經 廿幾三十人 ...
但要响YW 爭取入呢3x人容易,定係响DPS 做band 1 容易? 一個selected pool,一個相對normal pool,又,being selected, 只要正正常常,如無意外係band 1,同要同人爭....
again,所以我第一個問題問樓主:有幾鍾意DBS
如果唔係特別鍾情,就唔駛諗咁多野

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

monodad 發表於 20-5-6 11:06

唔係睇低學校功力嘅問題,我本身作嘅都係捨直資一條龍讀津校 ...
能夠keep 到直上嘅人多,定係變中下游/突然發力嘅人多?
無人知,但我只能夠講,我識嗰班叩門生,學校無收錯人
家長到底係保守派,安於現狀,定係aim high,已經好大分別

我係信緣份嘅,叩門其實言之過早,學校都未收,但如果倒轉係我... 有YW我唔會叩DPS,因為DBS唔係我杯茶,但沙呂收就好唔同..... (呢度應該好多人知我係沙呂粉)

恐龍家

babieblue 發表於 20-5-6 12:34
YW 有10個DB 都唔少。據聞DBS每年也有early bird interview比三私一直,但yw 應該冇特別早場,咁啲學生係咪 ...

DB 一向 都有畀YW 有early bird, 同三私一直一樣,早到可以9月俾 offer ,12月 或之前已收了一批

YWPS 唔直升人數上年終於無增長了
2015: 16
2016: 24
2017: 27
2018: 35
2019: 35​

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 20-5-6 12:40
但要响YW 爭取入呢3x人容易,定係响DPS 做band 1 容易? 一個selected pool,一個相對normal pool,又,bei ...

我小朋友三私一直,yw,cky....果d全有offer..但真係dbs, spcc依d神校第一round已完,所以就會諗太多小朋友太叻,有得上DPS當然好,依六年真係睇佢自己有冇心學習,依個Post其實係為妹妹後著的post , 但有人提議叫妹妹試自己考小學,做人父母梗係想兩個都讀得好的

pckpck 發表於 20-5-6 17:53
我小朋友三私一直(九小未出),yw,cky....果d全有offer..但真係dbs, spcc依d神校第一round已完,所以就會諗 ...

你會揀邊間? 見到有post話kts出咗offer 喇喎!

Sheep06 發表於 20-5-6 18:02
你會揀邊間?
Yw,但見到dps有得扣,心思思想幫妹妹入,所以問下大家意見

Sheep06 發表於 20-5-6 18:02
你會揀邊間? 見到有post話kts出咗offer 喇喎!
Yes , 剛check了

我決定報咗先,都未必call我仔in , 如果有再睇吓大家d comment

回覆樓主:

我都覺得報左先,dps call叩門,其實好難,想當年去in時,成張list得28人。然後其實大部分係有關係,關係我指聖公會會友,cckg學生,自行有揀過(呢個,就算自行有揀過都仲要可能有其他分加到先有得見)等。
如果,咩都冇,in的機會真係甚微。所以現階段唔使諗咁多,apply左先啦

pckpck 發表於 20-5-6 18:05
Yw,但見到dps有得扣,心思思想幫妹妹入,所以問下大家意見

男仔想through DPS入DBS我明白,但女仔入DPS有咩咁吸引?純粹唔想去考直私同抽獎?

回覆樓主:

其實以樓主既case,YW是一個好好的Offer,而我可以比多個資料。 如果個仔去到DPS, 第日個女想考CCKG 係易D既 (前題你鍾意CCKG)。第日個女用CCKG個情況再出去考其他聖公會系小學,又會多少少機會。 我覺得可以從這個方向考慮。利申DPS 及CCKG 現在用家

alanyeungsl2011 發表於 20-5-6 18:55
其實以樓主既case,YW是一個好好的Offer,而我可以比多個資料。 如果個仔去到DPS, 第日個女想考CCKG 係易D ...

請問近年 CCKG K3 有多少人升 DGS ?

kaboBB 發表於 20-5-5 21:31
你讀過?我識入面教果D老師都話課程唔多掂
我親戚幾個仔女都現在DPS讀!

其實睇嗰老師同乜野學校比,同男/女拔比,可能有啲距離!

bbforever 發表於 20-5-6 22:11
我親戚幾個仔女都現在DPS讀!

其實睇嗰老師同乜野學校比,同男/女拔比,可能有啲距離!

不是,是課程問題。朋友身為老師,佢告訴我,叫我不要去⋯⋯他自己子女是必收,也沒有入去讀。
不過我唔想再講太多,你覺得好就得。

小曳人 發表於 20-5-6 10:56
你咁睇低學校嘅功力,咁都無計啦!
我睇見叩門入到嘅,有同時APS  / TSL後補、有SFA 正取,依家講緊呢個係 ...

YW既氛圍,感覺好難hea住讀(emoji)

kaboBB 發表於 20-5-6 22:16
不是,是課程問題。朋友身為老師,佢告訴我,叫我不要去⋯⋯他自己子女是必收,也沒有入去讀。
不過我唔想 ...

我知好多老師都唔想自己子女入讀自己教既學校!
~瓜田李下~  
‹ 上一主題|下一主題