用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dps vs yw
go

Dps vs yw  

試唔試扣dps好呢?
因為有細妹跟尾,想為細妹而試吓扣dps
但Yw 男仔讀就開心好多,佢自己都鍾意

醒目開學勳章 貢獻勳章

你buy唔buy YW嗰套?入得YW,應該响DPS都升到DBS,但YW轉DBS,就要成績較前,有專長,你自己會唔會想佢入DBS呀?

另,仔係咪數學人?或者佢已有興趣需唔需要用學校名儀出隊?DPS人少,比較難組隊,但YW男校,男仔強嘅項目,出隊唔難,數學比賽更加係人多勢眾

其實識人小一只考過DB同SFA,因為佢唔buy YW嗰套,結果係SFA轉到DPS,益埋個妹,現時已升DBS
恐龍家

小曳人 發表於 20-5-5 12:36
你buy唔buy YW嗰套?入得YW,應該响DPS都升到DBS,但YW轉DBS,就要成績較前,有專長,你自己會唔會想佢入DB ...

DPS幾多percentage 入到DBS?
YW 我都覺得一d都唔容易讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 20-5-5 12:42
DPS幾多percentage 入到DBS?
YW 我都覺得一d都唔容易讀
基本上係10個,必需係band 1,但聽聞以往試過有人會放棄,好似無後補
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

YW睇過d資料,又森林教學,又男校,多話動,午餐自己廚房d飯餸好吸引(佢自己話),所以佢鍾意,入到DBS當然好,但依六年都要睇佢自己想扣DPS原因就真係為了妹妹

Yw 同DPS 邊間升中好d?

或者填左先,都未必扣到,咁少位

回覆 Tiffanytobe 的帖子

唔易讀原因係深定其他原因?

我唔會為咗細女而對大仔唔公平:
1. 捱多個呈分
2. 大仔有能力考到
3. 小朋友自己喜歡

反而會裝備細女,有咗大仔經驗對細女考直私有幫助,可能到時妹妹考到更好(你唔會唔試吧),咁哥哥既犧牲太唔值得。

叩咗先,收咗再考慮。始終有龍應該揀龍,就算哥哥讀YW,妹妹一樣可以抽或叩DPS。

一定YW,DPS除了果十個位,其實一D都唔吸引⋯⋯

kaboBB 發表於 20-5-5 21:03
一定YW,DPS除了果十個位,其實一D都唔吸引⋯⋯
DPS可能唔吸引到你,但這校所授既學術,一啲都唔差!以津校來講十分優質!

你讀過?我識入面教果D老師都話課程唔多掂

醒目開學勳章 貢獻勳章

pckpck 發表於 20-5-5 13:19
回覆 小曳人 的帖子

YW睇過d資料,又森林教學,又男校,多話動,午餐自己廚房d飯餸好吸引(佢自己話),所 ...
YW 最好成績嘅有1x個去咗LSC/DBS/SPCC
DPS 可以話估計所有band 1 男生都有DBS offer

provided that 仔入得YW,加上良好家庭背景,好大機會係band 1,即係叩得入DPS = 入到DBS
你叩唔入就無得好講,男仔,叩得人好難唔係band 1... 咁又何必去研究唔係band 1 嘅去邊?
恐龍家

bbforever 發表於 20-5-5 21:29
DPS可能唔吸引到你,但這校所授既學術,一啲都唔差!以津校來講十分優質! ...

dps衹有top 10入到男神校,我反而比較concern 佢哋乘餘嗰D學生會第日去了邊啲中學(始終未必入到top ten).
再用嗰啲中學,同英華書院比較, 睇下自己想要乜嘢。

小曳人 發表於 20-5-5 22:23
YW 最好成績嘅有1x個去咗LSC/DBS/SPCC
DPS 可以話估計所有band 1 男生都有DBS offer

咁小一叩得入又好難保證到小六係B1噃⋯⋯

Lilianyu500 發表於 20-5-5 22:27
dps衹有top 10入到男神校,我反而比較concern 佢哋乘餘嗰D學生會第日去了邊啲中學(始終未必入到top ten).  ...

但其實top 10入DBS,即係1/3入,都好高下㗎

monodad 發表於 20-5-5 22:47
但其實top 10入DBS,即係1/3入,都好高下㗎
不過都要睇DPS本身教的好唔好。如果教的好好,咁等六年後1/3機會入DBS,都非常好。不過,如果課程麻麻,就算拍心口6年後100%入DBS,我都要考慮值唔值得用6年寶貴時間去等。因為如果小朋友只是普通band1, 入DBS去墊底,諗下都冇癮。

b3410 發表於 20-5-5 23:11
不過都要睇DPS本身教的好唔好。如果教的好好,咁等六年後1/3機會入DBS,都非常好。不過,如果課程麻麻,就 ...

其實DB入面嘅B1生又有幾多係學校「教」出嚟?而且DPS嘅B1生可以抽九龍城校網又有DB offer,已經好過好多聯繫中學嘅小學B1生。

monodad 發表於 20-5-5 23:15

其實DB入面嘅B1生又有幾多係學校「教」出嚟?而且DPS嘅B1生 ...
對,這是從學生出路這個角度。所以我想知道學校教學水準,如果教的好好,出路也好,自然非常抵讀。

醒目開學勳章 貢獻勳章

monodad 發表於 20-5-5 22:44
咁小一叩得入又好難保證到小六係B1噃⋯⋯

你咁睇低學校嘅功力,咁都無計啦!
我睇見叩門入到嘅,有同時APS  / TSL後補、有SFA 正取,依家講緊呢個係YW正取想叩門,如果咁都唔係B1,父母要好好檢討下,真係應該留响YW hea住直前

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,的確有人退學,就有叻人入,但叻人唔一定係仔!
我見過有SFA 女生插班入到DPS
當然,亦有男拔想收嘅人,先入DPS (因主角唔想小學讀DBPD),但數量好少

anyways, 都係嗰句,前人話我知,係band 1 就幾乎等於入硬,因為佢地band 1 男生人數係得十個鬆d
恐龍家