用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

cheungoli 發表於 20-5-7 01:44
除了睇input,其實資源都好重要,我個仔估唔夠老師教phy, chem,所以冇辦法開兩班,不過佢哋中買班唔似中一 ...

是的,正如之前提過,津校老師資源有限,有時學校想開多一班理科也有困難;所以各津校的高中選科每年的情況唔會有大變。
中史真係夕陽科目,不少B2中學只能4+2,又怎會刻意揀呢?除非真係好鐘意這一科。
以前會考年代,分文理商班,文科多數有中史讀,現在分拆所謂文中有理,理中有文,就唔會首選中史,所以貴校的安排也很特別,幸好貴校能讓學生揀3科選科,學生才多一些選擇。不少B2 中學的中史,真係賣剩蔗

除了睇input,其實資源都好重要,我個仔估唔夠老師教phy, chem,所以冇辦法開兩班,不過佢哋中買班唔似中一 ...
中史有20+人讀其實算多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 20-5-7 07:04

講得非常好,我侄仔數學成績好,但他唔鐘意讀工程,所以無揀p ...

好好的例子,只要他們開心,有自信,讀到適合的科目,就已經成功左一半,往後的人生,又佢自己發掘,個人的我,無特別為左學校有多少班架構去選校,什至4+3, 我只係覺得,有就夠了,我吾知三年後,孩子變化什至世畀,社會變化如何,到時,真係限米煮限飯,咪接受囉,無人预料,俾你選到,最後能順利完成,吾drop ,種種不能預計的未來,就隨缘吧! 人有時矇矇下就碌過了,舒服

係呀!所以我估計學校只係想開少一班,但嗰班人數放多D咁解啫!其實,九龍城區有多少間中學可以開兩班物理班吖!!樓上jm分享嘅"旅港"就低贊可以開兩班。

CMMANDY 發表於 20-5-6 23:23
努力吾一定有回報, 但我相信, 無論孩子和家長, 也是一同向理想進發, 人生路中, 吾一定平步青雲,可況係一群 ...

我冇話選理科才是成功呀

我係指選科的主動權

力有不逮係指在級中的排名
愈後便愈不利
尤其是男仔仲發緊夢之時
初中成績仍是較後不奇
但就在這時間便被選科目
如選不到某些科,就一直影響到大學甚至出來工作之選擇

我是護書簿

hkpapa852 發表於 20-5-7 08:25
中史有20+人讀其實算多

中四20人讀中史
但可能中六得幾個去考
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-7 09:05
我冇話選理科才是成功呀

我係指選科的主動權
明白你的意思, 發緊夢的時候, 家長可以提醒, 傾計咁問佢意向, 支持他的想法, 放心喎, 青少年好醒架, 他們想要既, 吾會唔醒, 係他們想唔想醒, 皇帝吾急太監急的道理, 有些家長, 係肯俾孩子錯, 這種孩子最舒服, 因為只需為自己負責, 面對現實, 行得慢洩左,一 ,二次之後, 佢就唔洗你提佢了, 所以, 初中慢慢放手, 跌得起, 起身仲有大把時間

講得非常好,我侄仔數學成績好,但他唔鐘意讀工程,所以無揀p ...

說得對呀!升中選校多留意高中課程設計係有助孩子未來發展。所以,樓上jm分享她當年做足功課了解高中課程後才選擇今天就讀的中學,此行為值得效法。我當年都只係留意學校嘅理科情況沒全面了解,因為故計女兒都係理科人居多。

chun媽 發表於 20-5-6 23:05
不會,phy2班,chem3班,bio 2 班,怎會最多32人呢?

因我見選修組別三內只得chem而冇phy或bi
咁即係只有在組別三中選chem的人才可選齊phy chem bi
而下面名額限制講明組別三上限32人
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-7 09:11
中四20人讀中史
但可能中六得幾個去考

我女話今年中四話讀中史得十零個
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chun媽 發表於 20-5-7 07:27
是的,正如之前提過,津校老師資源有限,有時學校想開多一班理科也有困難;所以各津校的高中選科每年的情況 ...

我都覺得"中史"屬夕陽科目,中學有得開辨始終好過無得開或唔夠人數開嘅中學,我知有D中學係唔夠人開中史班被迫無得修選。

學校容許他選M2,證明他的成績一定很好
所以選科仍然係成績在校名列前茅最重要

其實讀phy並不等於為了在大學讀engg
他當年可能冇聽過
Astroeconomics或者physics of financial market
好多計果D數都係相關的modelling
IBank也有不少physics PhD做
我是護書簿

YmOra 發表於 20-5-7 09:34
我都覺得"中史"屬夕陽科目,中學有得開辨始終好過無得開或唔夠人數開嘅中學,我知有D中學係唔夠人開中史 ...
聽過, 早幾年某校又係得幾個開唔到西史

losoco 發表於 20-5-7 09:18
因我見選修組別三內只得chem而冇phy或bi
咁即係只有在組別三中選chem的人才可選齊phy chem bi
而下面名額 ...

你指緊"黃笏南"嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-5-7 09:34
我都覺得"中史"屬夕陽科目,中學有得開辨始終好過無得開或唔夠人數開嘅中學,我知有D中學係唔夠人開中史 ...

唔好咁快作出結論住

2019年報考人數:

中史 5897
西史 4977

不過好多人以為是未來科目的

ICT 都只係 5618

我是護書簿

YmOra 發表於 20-5-7 09:46
你指緊"黃笏南"嗎?thx.thx

黃笏南邊有咁慷慨容許咁多人選3x

我係講緊chun媽那張開平選科表

YmOra    發表於 20-5-7 10:02
我是護書簿

CMMANDY 發表於 20-5-7 09:40
聽過, 早幾年某校又係得幾個開唔到西史

純個人睇法,其實中史、西史中四收生10個左右才可開班,及後必有人drop,到DSE時可能只剩幾個人去考,既然得幾個去考都接受和繼續有班,為何不一早就接受得幾個人嘅中四史科班呢?!

CMMANDY 發表於 20-5-7 09:15
明白你的意思, 發緊夢的時候, 家長可以提醒, 傾計咁問佢意向, 支持他的想法, 放心喎, 青少年好醒架, ...

再講下去,就變成初中教育的議題,我的經驗係兩個仔上到中學,變化真係好大,做家長都要tune下自己。。。。。。

YmOra 發表於 20-5-7 09:55
純個人睇法,其實中史、西史中四收生10個左右才可開班,及後必有人drop,到DSE時可能只剩幾個人 ...

不能預知的未來, 見步行步, 如果有10個, 仲有希望, 但如果一開始得8 個, 就超越底線, 寧願將資源, 拆2 班d 熱門科目, 受惠多d 既學生

chun媽 發表於 20-5-7 09:59
再講下去,就變成初中教育的議題,我的經驗係兩個仔上到中學,變化真係好大,做家長都要tune下自己。。。 ...

, 我們將自己底線, 放下放下, 接受青春期的孩子, 他們已成長, 我們要改變
‹ 上一主題|下一主題