用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-5-5 17:37
不過,反而貴校"旅港"就係最啱理科人讀,有成2phy;3chem;2bio,實在開心死D理科人。:good ...

都唔係,只是開平高中有5班,可開辦高中的科目相對較多

chun媽 發表於 20-5-5 17:44
這個原因我已知良久

對。好多時"基數低",即分母數值細,百分比好自然就會""高"",這是""常態""嘛!尤其視藝和音樂和中史和西史等等之選修科。

chun媽 發表於 20-5-5 17:48
都唔係,只是開平高中有5班,可開辦高中的科目相對較多

你對。相信理科生學習氣氛一定好好定。

YmOra 發表於 20-5-5 18:07
你對。相信理科生學習氣氛一定好好定。

竟然搵到N年前選科表,可見開平高中選科好有彈性

YmOra    發表於 20-5-5 21:58

hkpapa852 發表於 20-5-5 17:35
解開咗多年迦密Phy Chem 4+維持9X%之謎

hkpapa, 你是數據王,如果可以,會否考慮開一個topics有關B1 中學高中選科的情況  ?好讓家長多一項考慮因素,謝謝

chun媽 發表於 20-5-5 18:51
hkpapa, 你是數據王,如果可以,會否考慮開一個topics有關B1 中學高中選科的情況  ?好讓家長多一項考慮因 ...

高中選科資料好多學校無乜公開,要收集下先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cheungoli 發表於 20-5-5 16:46
應該唔喺咁,即使你入中史班,你最底果層都可以選生物,即你上生物課與不是生物班(即其他三班但同選生物課 ...

應該係有兩班Bio 及 兩班Econ, 最頂層四班係Core, 你可以再跟據自己喜好加多下面兩組X。
如 Econ1+Chem+Bio2,咁樣就會無M1,2讀。

chun媽 發表於 20-5-5 17:24
謝謝資訊,可見到physics及chem只有一班,而bio應有兩班

delete

hkpapa852 發表於 20-5-5 18:55
高中選科資料好多學校無乜公開,要收集下先

其實意義不大,有啲學校會係S3 學期初俾學生預選,再跟據學生嘅意願來開科,分分鐘年年都吾同

如想知多些關於黃笏南高中選科的方法,可看這個:

http://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/careers/Form-4-Class-Allocation-01.pdf

我前年研究各中學情況時已見他有詳細講解安排
當中關於音樂科的安排更是無其他津校有佢咁清楚
雖然這間學校唔適合我仔,或者你地的才子佳人會合心水
Good luck

Poyau    發表於 20-5-6 00:12
YmOra    發表於 20-5-5 22:04
我是護書簿

hkpapa852 發表於 20-5-5 17:35
解開咗多年迦密Phy Chem 4+維持9X%之謎
一間大力推動stem機械人教育的 B1A 男女校, 全收 B1學生, 卻只容許25% 學生修讀Physics......換來亮麗業績.....
一些 robot enthusiasts 慕名入讀,到高中才發現中伏,冇得讀 Physics.....

chunchunpa    發表於 20-5-14 17:19

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 08:28
一間大力推動stem機械人教育的 B1A 男女校, 全收 B1學生, 卻只容許25% 學生修讀Physics......換來亮麗業績. ...

其實咁多學校sell STEM,又唔見佢地攪好ICT呢科?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一間大力推動stem機械人教育的 B1A 男女校, 全收 B1學生, 卻只容許25% 學生修讀Physics......換來亮麗業績. ...
妳誤會了, 學校中3 有3 次選科意願俾學生墳, 所以學校根據意願参考開斑, 今年中六生, 只有接近20人選phy , 其實, 家長們覺得phy chem bio ict , 他日入大學, 選擇多好多, 不過, 讀嗰個可能吾係諗咁遠, 選科亦係想讀自己鐘意和架預到的, 安全感和肯定性高d 既科目

hkpapa852 發表於 20-5-6 08:36
其實咁多學校sell STEM,又唔見佢地攪好ICT呢科?
現代的孩子, 一放學就想走, 一間band 1 學生, 吾會吾緊張自己的, 自動波好過迫他們, 校內讀書壓力大架, 而且人人要求唔同, 坊間亦有唔少補習社, 耍個學生行自己決定的路, 一分耕耘一分收獲,

個人認為,大多數中學都係只開一班phy,而少數嘅如"旅港"能夠開2班實在低贊,但身邊識嘅"迦密人"多數係因為學校"關愛和成績好"而入讀,好少聽到因為機械人學會和未來想讀phy而入讀,我估中伏的人好少好少,其實,phy好蝦人讀想讀嘅人未必咁多,小學生可能對機械人興趣大未必一定想將來修讀phy,因為機械人其中一樣最好玩嘅反而係ICT裏學習嘅"程式設計",所以有興趣於機械人可能對ICT更有興趣。不過,我都認為迦密只得1班phy班實在少咗DD。

CMMANDY 發表於 20-5-6 08:49
妳誤會了, 學校中3 有3 次選科意願俾學生墳, 所以學校根據意願参考開斑, 今年中六生, 只有接近20人選phy ,  ...

每間中學都有2~3次填揀科意願表,少人揀phy會唔會學校有咩特別要求?

正如我女中學揀M1/M2,科core數考試起碼有80%分數要求
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

CMMANDY 發表於 20-5-6 08:49
妳誤會了, 學校中3 有3 次選科意願俾學生墳, 所以學校根據意願参考開斑, 今年中六生, 只有接近20人選phy ,  ...
咁我誤會了,謝謝解説...
但有約70位男生的B1A名校,只有20人願意讀Physics, 確實有點奇怪,亦有違現今世俗的主流想法,可能中三physics 教學或學校氛圍有關?!

gracelam 發表於 20-5-6 09:14
每間中學都有2~3次填揀科意願表,少人揀phy會唔會學校有咩特別要求?

正如我女中學揀M1/M2,科core數考試 ...

你誤會咗啦!中六剩餘20人讀phy,唔代表當初中四選修人數也是少人選。好多時,去到想drop科的時候,bio或phy總是熱門被drop的學科。

gracelam 發表於 20-5-6 09:14

正如我女中學揀M1/M2,科core數考試 ...
原來每間學校都咁架, 學校有沒有要求, 我又唔肯定到, 我兒子今年都選科, 可能疫情問題, 一次都未墳過, 話讀m1 m2 要科數80%, 好大壓力喎

CMMANDY 發表於 20-5-6 09:23
原來每間學校都咁架, 學校有沒有要求, 我又唔肯定到, 我兒子今年都選科, 可能疫情問題, 一次都未墳 ...

80%可以指"級名次"
‹ 上一主題|下一主題