用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享去年2019年成功叩門經歷。
樓主: will_bluedream
go

分享去年2019年成功叩門經歷。 [複製鏈接]

will_bluedream 發表於 20-5-4 15:26
首先要同主版講一聲唔好意思,之前冇睇清版規。

2019大抽獎,派左去14校網既佛教小學,老婆係教徒,所以就 ...

Deleted

請問家長會面需要父母一同出席嗎?如果只有爸爸/媽媽會否扣分(並非單親家庭,但我怕另一半唔識講嘢(emoji))

Xathy 發表於 20-6-7 02:33
請問家長會面需要父母一同出席嗎?如果只有爸爸/媽媽會否扣分(並非單親家庭,但我怕另一半唔識講嘢(emoji) ...
一同出席當然是最好, 不過好多時另一半都要返工, 所以也不是必要的。
另一半唔識講嘢的話,其實微笑點頭都可以的。
我個人覺得全職媽媽是有優勢的。

Lois小煮意 Lois Kidchen

will_bluedream 發表於 20-5-4 15:26
首先要同主版講一聲唔好意思,之前冇睇清版規。

2019大抽獎,派左去14校網既佛教小學,老婆係教徒,所以就 ...

我都係派左佛康黎緊會叩5間!想知北循同北官面試大約係點?有咩要注意 叩門其中一間收我都安心謝謝你

yakoueto11 發表於 20-6-8 13:28
我都係派左佛康黎緊會叩5間!想知北循同北官面試大約係點?有咩要注意 叩門其中一間收我 ...
北官會同小朋友一齊見, 問一下家庭,親子相處,小朋友喜歡什麼科目,冇問學術問題的。要留意佢會問點解之前冇放佢地1.1.1而家又來IN, 同問知唔知佢學校方針。學校網頁要睇。

北循等候室有書同玩具比小朋友玩,我女睇書,有姑娘接見(老婆話唔係老師,係教會既人), 同家長一齊見的, 問左呀女畢業表演左咩, 呀女做MC, 叫呀女表演一次比佢睇, 之後呀女話鍾意唱歌,唱左首比佢聽就IN完了。打聽到老師見的話有學術問題的。

好幾間學校都有書同玩具比小朋友選擇來玩的,要好好地教小朋友~

will_bluedream 發表於 20-6-8 15:15
北官會同小朋友一齊見, 問一下家庭,親子相處,小朋友喜歡什麼科目,冇問學術問題的。要留意佢會問點解之前冇 ...

多謝你嘅分享好有用呀呢個星期會好好教導囡囡準備面試

請問基灣面議大約幾耐? 我今個星期9點面議 另一間10點

lglp20131025 發表於 20-6-8 16:55
請問基灣面議大約幾耐? 我今個星期9點面議 另一間10點
我女上年IN的是舊基灣, 在禮堂集合,時間到了後校長定老師講少少野,小朋友排隊上課室做卷, 20分鐘左右小朋友返來後可以走,時間好趕, 果個搵的士又唔易。

第二間係唔係IN北官?

大家開始收到offer未呀?
有喜訊都來分享下丫~

‹ 上一主題|下一主題