用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備取生補上問題
樓主: MAYANGUSPO
go

備取生補上問題 [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-5-4 09:34
正取生與備取生名單係同時間遞交上教育局。中學只可以間接地估算到有多少備取生成功補中。
...
好奇一問,中學點解可以「間接地估算到」?你是指七月派位前中學可以估到?

newmommy 發表於 20-5-6 20:54
好奇一問,中學點解可以「間接地估算到」?你是指七月派位前中學可以估到? ...

我的意思係中學遞交"正取生"名單係以自行收生名額數目為"劃線"位置,而"備取生"要劃幾多幾闊則視乎每所中學的經驗和過往習慣。舉例,九龍城區嘅迦密中學,屬B1a英中,估計自行收生皆段可以盡收B1生,甚至乎盡收B1a學生亦有可能,區內另一所與她同級嘅有華英中學,兩校的客源相近,故有可能有一批學生會以自1自2揀晒迦密和華英,有可能係各參半,即一半人自1迦密自2華英,另一半則剛剛相反地而選,所以迦密需估算備取生名單數目至少要自行學額之一半。不過,最安全的做法係以自行學額數目為備取生數目,即例如,自行學額40個,備取生名單應該40個會最安全。純個人認為,40個備取生中頭嗰20%即8人應該成為必中之"補中生"。

little_yolky 發表於 20-5-6 17:40
主要唔係呈分問題,係pre-s1夠唔夠穩定先係大問題。

個人認為,PS1係一把"固定的量尺",反而問題不大,學生自己的名次上落才影響自己嘅"全港次弟"。

YmOra 發表於 20-5-7 08:22
個人認為,PS1係一把"固定的量尺",反而問題不大,學生自己的名次上落才影響自己嘅"全港次弟"。
...

點係固定,C兄C姐考唔好,隨時40%B3變50%,仲要係你唔知,咁你點知考幾多至夠?唔係個個係家姐呀!

little_yolky 發表於 20-5-7 08:29
點係固定,C兄C姐考唔好,隨時40%B3變50%,仲要係你唔知,咁你點知考幾多至夠?唔係個個係家姐呀!
...

ic!原來你係話哩種hea考PS1所帶來不穩定性結果,咁!你講得啱!係無定向風無得估計。

YmOra 發表於 20-5-7 08:45
ic!原來你係話哩種hea考PS1所帶來不穩定性結果,咁!你講得啱!係無定向風無得估計。
...

係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒,知道大概banding分布,睇餸食飯

little_yolky 發表於 20-5-7 08:51
係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒 ...

對。今年取消埋PS1,太不利因素去除係比較好,jm群紛紛短訊來分享喜悅話來年升中唔駛用2020PS1係幾咁好。大家都十分憂慮今年小六學生考得差。

YmOra 發表於 20-5-7 09:07
對。今年取消埋PS1,太不利因素去除係比較好,jm群紛紛短訊來分享喜悅話來年升中唔駛用2020PS ...

唔算取消,唔做抽樣而已。教局文件寫中學仍然會考,及中學仍然作為編班依據。
對今年小六生而言,未必係極好消息

nillnill 發表於 20-5-7 10:03
唔算取消,唔做抽樣而已。教局文件寫中學仍然會考,及中學仍然作為編班依據。
對今年小六生而言,未必係極 ...

嗰種考法係中學校內評估而用,對升中嗰份Pre-S1而言係少咗2020PS1哩份數據。

YmOra 發表於 20-5-7 10:22
嗰種考法係中學校內評估而用,對升中嗰份Pre-S1而言係少咗2020PS1哩份數據。
...
死啦!! 我唔係好明有乜分別

little_yolky 發表於 20-5-7 08:51
係呀,平時上開堂會穩定D,今年停課咁耐,唔驚就假,尤其阿妹呢D B2尾B3 頭,好大影響丫嘛。依家一天光晒 ...
今次停課,學校之間的教學安排好參差,有些二月尾已 Zoom 實時教學,有些五月才實行,始終要時間回魂,唔計今次 pre S1, 對各方面都好啲。

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:42

不少中學用 pre S1 成績分中一班,所以年年考,但只有雙數年成績交教育局;但有些學校有自己分班試,單數年選擇唔考 pre S1.

fefemom 發表於 20-5-7 10:44
今次停課,學校之間的教學安排好參差,有些二月尾已 Zoom 實時教學,有些五月才實行,始終要時間回魂,唔計 ...

係呀!呢個教育局局長又聽人講喔今次

fefemom 發表於 20-5-7 10:47
不少中學用 pre S1 成績分中一班,所以年年考,但只有雙數年成績交教育局;但有些學校有自己分班試,單數年 ...
Thanks!!! d學校成日話自己冇精英班制, 唔考都冇影響啦!

YmOra 發表於 20-5-7 10:22
...

2021同2022年升中計Banding
仍然用2016同2018年PS1成績
即係2021有兩年升中數據參考

https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:42

意思係:
今年取消2020Pre-S1考試,原本嘅::
(2020-2021)年度畢業生係參考2018Pre-S1和2020Pre-S1為對照分,
依加改為::
(2020-2021)年度畢業生將參考2016Pre-S1和2018Pre-S1為對照分,
即與今年小六畢業生同用相同的"量尺"。

Nozomi806 發表於 20-5-7 10:54
Thanks!!! d學校成日話自己冇精英班制, 唔考都冇影響啦!

間中學就算冇精英班,都可能有補底班,去唔去考自己衡量下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

教育局取消中一派位抽樣安排

參考資料:

https://www.hk01.com/社會新聞/469970/教育局取消中一派位抽樣安排-中一入學前學科測驗如期7月中舉行

Poyau 發表於 20-5-7 11:06
2021同2022年升中計Banding
仍然用2016同2018年PS1成績
即係2021有兩年升中數據參考

這點我清楚明白架。不過,唔係計Banding,而係參考"對照分"喎?!

Poyau    發表於 20-5-7 12:05

雖則係,但分少少都要嘅!班內學生差距太大反而影響學習氣氛。
‹ 上一主題|下一主題