用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備取生補上問題
go

備取生補上問題

突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB

好似係二零二零年四月二十七日,參加派位中學就要核對《中一自行分配學位正取/備取學生名單》。

另外,我見過有中學網頁展示正取生通知編號list,都幾得意。

如中學再通知埋呢批備取家長,即又少一批家長煩惱填表就好了

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 07:11

正常情況下中學都吾知會收到幾多後補生,那怎通知你呢,就算你知道自己是後補生,又夠吾夠膽吾填大抽獎表格
需知後補生,學校吾一定會收你。

如果係咁,就唔可以3月31日公布了,因為要等教育局電腦搞掂,即係要等到5月,又要遲個幾月。

通知完俾你知 但收唔到你個小朋友
你估有幾多家長會發癲鬧爆?

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 01:36
突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB:qu ...

正取生與備取生名單係同時間遞交上教育局。中學只可以間接地估算到有多少備取生成功補中。

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 01:36
突然諗...中學會幾時先知道有幾多個位會俾備取生補上呢 另備取生既list係咪都要一早上報埋EDB:qu ...

放榜個日對番先知
係,交正取生時要交埋

我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹幻想下,我都知直資5月先會上報名單去EDB。睇下EDB能否優化多少少,等多D家長受惠咁解(ps.我唔係呢批家長),只係眼見朋友望穿秋水。其實EDB已進步左,希望會愈做愈好。

回覆 YmOra 的帖子

Thanks~

回覆 02413124 的帖子

Thanks~

回覆 little_yolky 的帖子

係,你明白我意思,或者可能先出一批自行,後出一批後補。不過每年6月初到升小放榜,相信EDB已冇時間咁玩

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 17:25
我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹 ...

津校唔會早d知

回覆 02413124 的帖子

明白,謝謝你

我意思只係指截至16/4,家長決定去直資而放棄自行個批,津校有冇可能早D知有人放棄而再call補上個批。純粹 ...
今年安排,EDB只係要官津同直資學校做多咗嘢,佢自己無任何額外嘢要做,咁佢就梗係無所謂。
但要佢整理晒自行同直資學位公佈再統一發佈,咪即係要佢做多D嘢?佢啋你都傻啦!

而且就算如果佢肯做,以公務員辦事效率呢,又真係跖知6月出唔出到。

如果6月先出之後先叫家長填統一派位表,睇怕要8月先公佈抽獎結果跟住馬上開學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢樣真~所以我純粹幻想下

我登記做選民都需時4個月

中學而言,打算取錄嗰批"正取生"無任何走位就最理想,但不可能吧!縱然只有10%變動都要設定一個期限後作第二輪通知"備取生"取錄事宜,如事者又出現另一個10%的變動,以一所自行位40人而論,都要玩2至3輪,咁對變動率有30%的中學就更需要有更多的次數才可填滿自行後補位,間間中學情況不同,好難有劃一的次數和自行放榜工作咪會延長好多,技術上可能比較難成事呢!

都係,有點感覺沒完沒了

MAYANGUSPO 發表於 20-5-4 18:02

都係,有點感覺沒完沒了

如果不停俾人去選擇,當然沒完沒了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。