用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實甲部填第二選擇, 係咪都肯定無位
go

其實甲部填第二選擇, 係咪都肯定無位 [複製鏈接]

雖然知甲部好少位, 但好奇一問, 如果甲部第一和第二都填熱門學校, 就算B1生, 假設第一選擇落空, 咁第二選擇都肯定派唔到, 我咁諗啱唔啱?
   0    0    0    0

Kikobaby 發表於 20-4-24 21:24
雖然知甲部好少位, 但好奇一問, 如果甲部第一和第二都填熱門學校, 就算B1生, 假設第一選擇落空, 咁第二選擇 ...
基本上沒錯

Kikobaby 發表於 20-4-24 21:24
雖然知甲部好少位, 但好奇一問, 如果甲部第一和第二都填熱門學校, 就算B1生, 假設第一選擇落空, 咁第二選擇 ...

個人認為,甲2和甲3中嘅機會率十分細,但不是"一定無機會"。好睇每年嘅風向,若然真的"零機會",EDB大可完全取消只剩甲1給選。仲有,甲123如果利用得宜,是可以給""邊緣人""一個好好的策略佈署。假設有個邊緣人响甲部屬全港B1組別,而响乙部則變成B2組別,學生可以好好把握甲部仲係B1組別搏兩間B1中學放响甲1甲2,甲3可以提前放B2a熱校,優人一步競逐B2中學而不用去到乙部才與多數人競爭減少成功百分比,亦可以甲1選填B1中學,甲2甲3選填B2a熱。

邊緣人(全港B1;本區B2),甲部其中一種佈署策略:

1。甲1:心儀B1中學;甲2:另一所B1中學;甲3:本區B2a熱校
2。甲1:心儀B1中學;甲2:本區B2a熱校;甲3:跨區B2a熱校

回覆樓主:

如果係邊緣人,即係有可能B1亦有可能變B2,B1生甲部選B2中學,無疑係可以大咗獲派位機會,但要注意成功咗即係去唔到乙1。另一考慮點,既然甲部B1生填B2中學,又為何唔將甲部只填B1中學,反正B1生係乙1/2填B2中學,獲派嘅機會仍係非常大,除非目標係要跨區例外~~~

tong831 發表於 20-4-25 13:54
請教點知道自己全區B幾?本區B幾?

有些小學好好,會講晒兩個Banding。就算無嘅!如我區九龍城區有些小學願意講孩子屬全港邊緣人,本區則係B2組別。

tong831    發表於 20-4-25 22:00

醒目開學勳章

我覺得基本上係,但若真係想試亦無妨,反正派完甲部至到乙部。

除非甲一係本區,乙一可以揀同一間,而你又好鍾意呢間,否則填甲二冇問題。

‹ 上一主題|下一主題