用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:自行/ 統一派位表格 問題
樓主: CutieMommy
go

求教:自行/ 統一派位表格 問題 [複製鏈接]

CutieMommy 發表於 20-4-21 16:17
謝謝你的回覆。對呀!我沒有呈分,所以沒有資格參加統一派位的。
但有資格參加自行,所以張自行申請表是耍 ...

正確來講,無呈分係仍可以參加統一派位,不過,當Band 4去派位,唔參加算啦~~~

subb 發表於 20-4-21 21:14
在疫情大部分中學冇面試睇RO嘅情況下, 冇呈分小朋友有自行offer , 真係得來不易:excited ...
係呀! 十分高興不用再等下去。今屆的小六家長真的不易做!
希望其他末有直資offer或落左自行的小朋友,
均可在大抽獎中,抽到心儀中學。

小曳人 發表於 20-4-21 11:24
任何小六生都可以玩自行,分別係有呈分嘅學校抽哂,先到呢班無呈分嘅人仔
自一收咗,就理應唔駛交統一表, ...
"自行"係個别中學有自主權揀學生的,所以有呈分的學生不會有優先的, 係視乎個别中學的決定。(我不排除很多中學可能會比較喜歡取錄有呈分的學生,但這並不是必然的。)

mcl203 發表於 20-4-25 10:03
正確來講,無呈分係仍可以參加統一派位,不過,當Band 4去派位,唔參加算啦~~~
...

係呀! 不過"冇呈分"學生可參的那個派位,跟統一派位有少少分別。"冇呈分"的那個派位,叫做"剩餘學額分配",是沒有選項的. 是完成"統一派位"後,剩餘既學位分發出來的。正如mcl 所講,不會是什麼好學校,所以極少人會參予。一般冇"呈分"的學生,都係主攻 自行,直資或國際學校。很少行到剩餘學額這一步。
‹ 上一主題|下一主題