用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:自行/ 統一派位表格 問題
go

求教:自行/ 統一派位表格 問題 [複製鏈接]

各位JM,
我想請問,如果小學沒有呈分,是否沒資格參加統一派位?
如果自一收了,又沒有呈分,還須要填寫統一派位表嗎?
(如果不用填,之後不知還有什麽情序呢!)
先謝!
   1    0    0    0

回覆 CutieMommy 的帖子

你嘅問題有矛盾!如自一收左,即係呈一、呈二已報左,全香港冇呈三,何會冇考呈分試?

醒目開學勳章 貢獻勳章

CutieMommy 發表於 20-4-20 13:43
各位JM,
如果自一收了,又沒有呈分,還須要填寫統一 ...
任何小六生都可以玩自行,分別係有呈分嘅學校抽哂,先到呢班無呈分嘅人仔
自一收咗,就理應唔駛交統一表,但新玩法嘅第一年,建議都係問一問EDB
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

maskedrider2158 發表於 20-4-21 10:15
回覆 CutieMommy 的帖子

你嘅問題有矛盾!如自一收左,即係呈一、呈二已報左,全香港冇呈三,何會冇考呈分 ...
自行,係學校自己決定收邊個,有無呈分只係其中一個考慮因素
恐龍家

自行收了, 統一派位表是要劃線簽名交回小學的 !
但你是無呈分小學,理應沒有參加升中官津入學申請
即沒有自行及統一申請表 !

你當初是點取得自行申請表???
自己去教育局申請要自行申請表 ??

最好打去教育局吧 !  

小曳人 發表於 20-4-21 11:24
任何小六生都可以玩自行,分別係有呈分嘅學校抽哂,先到呢班無呈分嘅人仔
自一收咗,就理應唔駛交統一表, ...
謝謝你的回覆!係囉,今年玩法改左,我諗都係耍問一問EDB. Thx.

subb 發表於 20-4-21 11:37
即沒有 ...
謝謝你的回覆!係呀! 但因為我地沒有呈分,所以沒資格參加統一派位。但有資格参加自行。所以我地份自行表是上教育局攞的。
由於自行學校既取錄信,話係非正式通知。所以我唔知,我係咪再耍等教局通知,定再有咩表耍填。可能都係耍問一問教育局。

CutieMommy 發表於 20-4-21 12:59
謝謝你的回覆!係呀! 但因為我地沒有呈分,所以沒資格參加統一派位。但有資格参加自行。所以我地份自行表是 ...

咁我估你同自行一樣,要自己到敎育局拎統一申請表, 但可以即刻劃了表格簽名交回( 由於你統一申請表, 可能不是預先印上學生資料在申請表上, 你可能要填上基本資料)
你帶埋自行表存根去好啲
你有冇小六學生資料表?

CutieMommy 發表於 20-4-21 12:59
謝謝你的回覆!係呀! 但因為我地沒有呈分,所以沒資格參加統一派位。但有資格参加自行。所以我地份自行表是 ...
好奇,這是否「在家教育」而不是在註冊小學的一群?原來不用呈分也可!是否合乎年齡便可以呢?

subb 發表於 20-4-21 11:37
即沒有 ...

謝謝你的回覆。對呀!我沒有呈分,所以沒有資格參加統一派位的。
但有資格參加自行,所以張自行申請表是耍自己
去教育局攞的。
由於自行封正取生嗰封通知信,寫話係非正式通知。
所以我晤知我仲要唔耍去教育局搞啲咩手續。
可能都係耍問下教育局!

CutieMommy 發表於 20-4-21 16:17
謝謝你的回覆。對呀!我沒有呈分,所以沒有資格參加統一派位的。
但有資格參加自行,所以張自行申請表是耍 ...
放榜個日會寄份正式派位結果俾你,你要攞個份嘢去中學註冊。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

newmommy 發表於 20-4-21 16:07
好奇,這是否「在家教育」而不是在註冊小學的一群?原來不用呈分也可!是否合乎年齡便可以呢? ...
香港有不少學校係無呈分既,如非本地學制既學校同多間直資龍校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CutieMommy 發表於 20-4-20 13:43
各位JM,
如果自一收了,又沒有呈分,還須要填寫統一 ...
你唔需要填統一派位表

hkpapa852 發表於 20-4-21 18:11
你唔需要填統一派位表

係不需要填, 但仍然需要將統一表斜劃簽名交回㗎!

subb 發表於 20-4-21 18:36
係不需要填, 但仍然需要將統一表斜劃簽名交回㗎!
唔呈分既學生如要參加自行或統一派位和要呈分既學生安排係唔同既,都要分別親身去EDB申請,樓主根本唔參加統一派位,所以唔需要填同交。

hkpapa852 發表於 20-4-21 18:10
香港有不少學校係無呈分既,如非本地學制既學校同多間直資龍校。

睇完呢個帖,真係好奇原來咁多人唔知道有小學係唔呈分既。真係世事無奇不有。

在疫情大部分中學冇面試睇RO嘅情況下, 冇呈分小朋友有自行offer , 真係得來不易

長知識了

hkpapa852 發表於 20-4-21 18:08
放榜個日會寄份正式派位結果俾你,你要攞個份嘢去中學註冊。
hkpapa852,明白了,十分謝感謝你的回覆。

subb 發表於 20-4-21 13:08
咁我估你同自行一樣,要自己到敎育局拎統一申請表, 但可以即刻劃了表格簽名交回( 由於你統一申請表, 可 ...
謝謝你的回覆呀。最後打左電話去EDB問,佢地話咩都唔冼做,放榜當日會再有正式通 知!😉

‹ 上一主題|下一主題