用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-4-27 18:22
回覆 yaijing 的帖子

講得無想像中咁好,同講得唔好,到講得好差幾乎要人翻譯咁濟,係好大段灰色地帶。

我都非常認同香港普遍大學生英語水平唔好

但想補充一點

香港D大學學生會會長 通常唔係最精英既人 讀書或武藝叻既未必有時間同想做學生會 (上莊做學生會 其實都幾燒錢燒時間 同埋咩都要跟上莊 其實無咩發揮空間)

通常啲學生會會長係比較玩得 交際手段比較高既人 (總之令到人想投你票 有d甚至只係因為外表靚啲)所以 佢地既英語水平 又唔代表香港大學生精英既英語水平

公道啲講句 香港本地大學生中既精英既英文無咁差 無咁差

三大英文好既人 (proficient in professional and daily context) 都唔少既 當然不是native or near native

再者 一代比一代重視英文 科技又帶泥好多改善英文既機會 (無錢既都可以上網睇劇集學) 下一代既本地學生英文有望可以提升(少少係我個人既願景)

我一直都好認同您所講既 揀學校不是揀語言 (我一開始都將focus放係語言 一年後既今日回望返 覺得唸得太表面了)

同樣 科技都帶泥好多學好中文既機會 希望我地既小朋友可以好好運用

nkd 發表於 20-4-27 14:50
讀本地小學,預左已經有一包飼料,你只要唔好去一間鍾意大包大包餵的小學,自己唔好驚死跑輸又質一包一包 ...

您講得真好!

尤其是最尾個句 真係唔好同國際學校比 不是邊個高邊個低 邊個好啲邊個差啲

而係 無個個環境(考試制度,老師,家長心態等)既配套
DSE既考核本身係死局

lauyinkei    發表於 20-4-28 14:29

LS的就算活動教學,老師的mindset, 課程設計的限制,始終都不是那一回事。想知課程可去書局找本地小學中英數常的課本及習作看看,我自己看完就真係唔想做。起碼現在home schooling見小朋友初小的功課很有心思很有趣,小朋友又極之極之想番學真係日日都問發夢都發番緊學,就覺得學費是值得比,不會稔「性價比」的問題。
至於IS要另補中文,其實LS也要另補英文,除非冇乜要求,揀學校不應只以學習語言去揀,要整體的看。

回覆 964000 的帖子

Ls要外補更多科目,連参加課外活動都要考慮埋 對升學及对校內加分有冇幫助。

我都想補充一句咁樣唔代表本地學校嘅學生 出嚟冇咁優勝。
我個人覺得 本地學生無咁離地,而且有自己獨立思考,無論你鍾唔鍾意 佢哋嘅思考 都好,我認為而家呢一代 學生係比我哋當年 有獨立思考 同個人分析能力。 我哋上一代( 即係而家大概30 40  50個一群) 反而 真係係一隻填鴨。

回覆 細佬Bebe 的帖子

我明白香港最top一批中學生,英文唔係咁差。
但行得出來搞學生會,有咁既自信參選,被一大班支持者捧上去,點都唔係差果班人。有時唔只語文能力,講嘢的內容和態度都唔得。撫心自問,自己仔女係咁既水平滿問滿意?咁就有答案。

回覆 Saboc 的帖子

好想回應你講的「無咁離地」、「獨立思考」,「個人分析能力」,但好難唔講到政治,呢樣係我唔想的...
只可講句,上一代再填鴨,都係建設。下一代再有為,竟然係破壞

回覆 Jane1983 的帖子

好想回應你....

其實local school 唔好講英文吖,中文好多都唔多好,寫信基本信都未得...

回覆 nkd 的帖子

希望係。

Local school 人多,你遇得多寫信唔得的人唔奇

nkd 發表於 20-4-28 09:51
Local school 人多,你遇得多寫信唔得的人唔奇
所以唔好force英文有幾唔得,係連中文都唔係得....思維又有幾得呢?

Jane1983 發表於 20-4-28 08:44
回覆 Saboc 的帖子

好想回應你講的「無咁離地」、「獨立思考」,「個人分析能力」,但好難唔講到政治,呢 ...

正是!什麼有獨立思考、個人分析能力,看了真的想笑,思考分析就是想「爦炒」?

回覆 Moonlight819 的帖子

你咁講,有d周星馳喜劇的色彩,男主角話「我左諗右諗,都係攬炒最啱大家」。真係笑唔出

放眼看世界,心胸廣闊,俾個機會小朋友,現在社會太多怨氣,宜家大家講野都要好小心,免得挑起爭端。又要被迫take side, 領袖要confront 校長.始終喺香港讀大學,難d去外國搵工,到時佢可以去外國闖下或者留在香港。

Jane1983 發表於 20-4-28 07:55

呢個正正係令我更加立定決心行國際呢條路,我相信就算學生會果班唔係最top都應該係至少中游果班吧?學你話齋,如果我仔女水平係咁,我覺得係浪費左佢既時間同我既金錢

Jane1983    發表於 20-4-28 13:05
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Moonlight819 發表於 20-4-28 11:02

正是!什麼有獨立思考、個人分析能力,看了真的想笑, ...

Can't agree more... their "value" is really distorted...我也是一名填鴨的廢老, 但起碼我可以大大聲講自己腳踏實地, 讀本地中學大學, 建設不算多但起碼冇破壞, 過自己想過的生活 (可是事與願違...)

依家的大學生, 攬炒成功, 令一班認真求學的同學也讀唔到書、搵唔到工, 這就是他們的思考能力...多謝佢地, 令我下定決心俾小朋友讀IS

Jane1983 發表於 20-4-28 07:55

我自己細個讀英文中學,當時老師自己既英文都唔fluent, 教英文又唔識教,相反依家小朋友係國際既教法我覺得好好多。

Jane1983    發表於 20-4-28 13:17

ushers 發表於 20-4-28 12:28
Can't agree more... their "value" is really distorted...我也是一名填鴨的廢老, 但起碼我可以大大聲講 ...

新一代著重自己諗法,少左包容。呢十幾二十年香港富庶,啲人覺得所有野都理所當然應得

ushers 發表於 20-4-28 12:28
Can't agree more... their "value" is really distorted...我也是一名填鴨的廢老, 但起碼我可以大大聲講 ...

經過之前的社會運動,完全表露了香港所謂的大學生不但語文能力差,品格更是盪然無存,更証明了當初為小朋友選IS之路是非常正確!

lauyinkei    發表於 20-4-28 14:28
‹ 上一主題|下一主題